Šiandien kvepalai iš žiauriai senos praeities ir iš kūrėjo, kurį prisimena nedaugelis: Yuri Gutsatz, gimęs Sankt Peterburge 1914 metais, po bolševikų perversmo emigravo į Vokietiją, paskui – į Prancūziją, tapo perfumeriu ir pirmuoju pasaulyje kvepalų kritiku, o paskui įkūrė savo kvepalų kompaniją, Le Jardin Retrouvé („Atrastasis sodas“), ir būtent šiuo prekės ženklu yra pažymėti kvepalai, sukurti 1967-aisiais, Bois Tabac Virginia – įkvėpti Virdžinijos valstijos botanikos sodo. Virdžinijos vardą turi ir pati populiariausia tabako veislė.

Bois Tabac Virginia

Yuri Gutsatz buvo vienas pirmųjų perfumerių, kuris negalėjo pakęsti septintąjame dešimtmetyje įsigalėjusios mados: nebeminėti kvepalų kūrėjų, kur buvo trimituojami garsių kompanijų vardai ir reklamose rodomos garsenybės, niekaip su kvapu nesusijusios. Šiais laikais pasaulis vėl sugrįžo prie kvapo kūrėjo garbinimo, tačiau anais laikais kūrėjas, skelbiantis savo vardą, buvo keista ir neįprasta.

Kvepaluose daug gėlių ir sūrios, laukinės ambros (kašaloto žarnyne sukietėjusių sankaupų; šiais laikais ambrą, turinčią nuostabų gyvulinį kvapą, naudoja sintetinę): tas gyvuliškumas primena kadaise labai populiarius kvepalus Kouros iš Yves Saint Laurent („Užkalnis kvepia gyvuliu“), tačiau čia daug ir gėlių, kurios net ne iš septintojo dešimtmečio, o iš kažin kokios tolimos praeities.

Taip jie ir prasideda: jokios jums ten bergamotės ar citrinos, tik levanda, šalavijas ir snaputis – labai senamadiška. Ir tęsiasi senamadiškai: saulenis, geriau žinomas kaip uolų rožė, kvapnioji kananga, visų močiučių kvepalų sudėtinė dalis, labiau žinoma kaip ylang-ylang, tabakas, petigrenas (karčiojo aplesino lapų ir šakų nuoviras) ir parūkytas vetyveris, dar auksabarzdžiu vadinamas, muilą aromatizuojanti indiška žolė.

Ir, žinoma, tvirta bazė: kedras, sandalmedis, pačiuliai, Artimųjų Rytų smilkalai ir ta ambra iš kašaloto, angliškai vadinamo „spermos banginiu“, nes to banginio galvoje esamas vertingas aliejus, dėl kurio tuos kašalotus ir medžiodavo, senovėje buvo laikomas banginio sperma (lotyniškai: sperma ceti).

Fantastiškai daugiasluoksnis ir sudėtingas kvapas, kuris tiesiog niekur nesibaigia, skleidžiasi, kaip puslapiai, varijuodamas tarp tų gėlių, medžio, gyvuliško jausmingumo ir prabangaus tabako. Iš pradžių jus pašiurpins: kokia seniena. Paskui pradės patikti. Ir galiausiai gali išvesti iš proto, kai tik apie jį ir galvosite.

Bois Tabac Virginia – Le Jardin Retrouvé yra skirtas ir vyrams, ir moterims, nepaisant pakuotės, kuri labiau primins jūsų močiutės spintą. Mažas flakonas kainuoja vos penkiasdešimt eurų: platintojo nerašysiu, bet juk ir patys nesunkiai susirasite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją