Mados tendencijos – ne amžinos, bet kai kurios prasiaučia tarsi viesulas. Kaip tik tokia yra šiuo metu stiliaus areną drebinanti tendencija, gerokai sustiprėjusi po filmo „Barbė“ („Barbie“) pasirodymo, rašo „People“.

Atmetus viską, kas iš plastiko, tendencija, kuriai net sugalvotas specialus pavadinimas „Barbiecore“, yra kažkas fantastiško. Rožinė spalva estetikos etalonų kolekciją papildė dar 2022-aisiais, tačiau dabar užėjusios karštinės vėliava yra paties ryškiausio rausvo atspalvio, be to, ja plevėsuojant nevalia pamiršti jaunystės ilgesį žadinančių aksesuarų.

Kai liepos 21 d. įvyko „Barbės“ premjera, rausvos spalvos kerai mados pasaulyje jau sklandė ištisus metus. Juos įpūtė pernai birželį paviešintos nuotraukos iš filmavimo aikštelės, kurioms aktorė Margot Robbie pozavo kultinės lėlės – centrinės filmo veikėjos – amplua.

Taigi, po oficialaus „Barbės“ anonso ir, juo labiau, po nekantriai lauktos filmo premjeros, rožinė spalva jau buvo okupavusi visą garderobo turinį – ne tik drabužius, bet ir apavą bei aksesuarus. Kad tai šios vasaros spalva, nekyla abejonių, be to, anaiptol neatrodo, kad Barbės kultas greitai žlugtų.

Kadras iš filmo "Barbė"

Vis dėlto Gretos Gerwig režisūrinis darbas, nors ir labai išreklamuotas ir labai prisidėjęs prie Barbės kulto įtvirtinimo, nėra vienintelis impulsas, paskatinęs visuotinę migraciją į rožinį Barbės pasaulį.

Iš tikro šios kaprizingos spalvos tendencija sužaižaravo po to, kai kovo mėnesį buvo pristatyta mados namų „Valentino“ 2022-ųjų rudens kolekcija, gavusi pavadinimą „Valentino Pink PP“ pagal italų mados dizainerio ir mados namų kūrybos direktoriaus Pierpaolo Piccioli inicialus ir, žinoma, be jokios konkurencijos dominuojančią rožinę spalvą.

Teigti, kad ta kolekcija sulaukė dėmesio, būtų ne netikslu, bet tiesiog nesąžininga. Ji paskleidė į mados erdvę tūkstančius rožinių virusų. Po jos pristatymo ir festivalių scenos, ir raudonieji kilimai pradėjo sproginėti rausvais pliūpsniais, nes pramogų pasaulio žvaigždės masiškai rinkosi šios spalvos apdarus viešiems ir iškilmingiems pasirodymams.

Gatvės mada, rožinė, raudona

Kas ir kada davė pradžią Barbės kultui?

Iš dėmesio akiračio Barbė nesitraukia nuo pat 1959-ųjų, kada ryžtingai įžengė į žaislų parduotuves. Vis dėlto per daugybę metų įmonės „Mattel“ sukurtai lėlei toli gražu ne kartą, be to, kuo įvairiausiais būdais pavyko prasibrauti ir į pramogų pasaulį.

Pavyzdžiui, Nicki Minaj nuo pat karjeros pražios buvo prilyginta gyvai plastmasinės lėlės inkarnacijai, tad ko stebėtis, kad savo gerbėjus ji vadina „Barbz“. Minėtina ir tai, kad visas įžymybių legionas, pradedant sportininkais ir baigiant muzikos pasaulio žvaigždėmis, buvo pagerbti sukuriant plastmasines jų antrininkes – be galo į juos panašias Barbes.

Taigi, nors „Valentino“ kolekcija ir į filmą „Barbie“ sudėti lūkesčiai, be abejonės, padrąsino manifesto „Būkim kaip Barbės“ šauklius, Barbės kultas ne tik gyvavo, bet netgi dominavo ankstesniu kelerių metų laikotarpiu.

Rožinė

Reikia įrodymų? Štai prašom – jų apstu! Nuo 2019-ųjų platformoje „Pinterest“ rinkiniai, pavadinti „Barbiecore“, kuriami šimtais, o pastaruoju metu „Barbiecore“ tapo vienu populiariausių saitažodžių socialiniame tinkle „TikTok“ (taip pažymėto turinio peržiūrų – beveik 15 mln.). Pernai liepą rožinės spalvos gaminių paieškos pikas buvo užfiksuotas ir svetainėje „Etsy“: remiantis laidoje „Good Morning America“ paviešinta informacija, lyginant su 2021-aisiais, visko, kas rausva, paklausa išaugo net 35 proc.

Ką renkasi Barbės kulto sekėjos?

Visą Barbės kulto esmę pavyksta sukoncentruoti į vieną spalvą, ir ta spalva – rožinė. Kuo atspalvis ryškesnis, tuo geriau.

„Barbės kultas suveikė kaip labai pageidautinas geros nuotaikos užtaisas. Mums pasitaikė neeilinė proga į valias mėgautis ryškiomis spalvomis, labiausiai – ikonizuota rožine. Tai puikus kasdienybės prieskonis“, – teigia „Etsy“ tendencijų ekspertė Dayna Isom Johnson.

Barbės filmo premjera

Taigi, spalva jau aiški. Dabar – apie drabužių modelius. Kokio kirpimo suknelės artimiausios barbiškam stiliui?

Galima rinktis prigludusius mini variantus, taip pat aptraukto viršaus ir pūsto sijonėlio derinius. Svarbios ir detalės – plunksnos, blizgučiai. Apavo pasirinkimas – gana platus, lygiai kaip lėlyčių modelių asortimentas, taigi, neteks apsiriboti aukštakulniais. Žinoma, nepamirškite hologramų spalvomis švytinčių aksesuarų ir plastmasinių plaukų segtukų, nes tai efektingiausi Barbės įvaizdžio akcentai.

Domina konkretūs pavyzdžiai? Pasidairykite po M. Robbie įvairiomis progomis dėvimų barbiškų ansamblių kolekciją. Kuris nors derinys tikrai paskatins vykti į parduotuvę ir kreipti dėmesį tik į tai, kas rausva.

Kate Middleton

Įžymybės, su džiaugsmu švenčiančios Barbės kultą

Barbė ilgai buvo stiliaus įkvėpimo šaltiniu. Norint tuo įsitikinti, galim prisiminti kad ir Hailey Bieber Helovynui pasirinktą kostiumą 2016-aisiais arba Kacey Musgraves pasirodymą „Met Gala“ šventėje 2019-aisiais. Tačiau dabar Barbės įvaizdžio įtaka populiariajai kultūrai yra stipresnė nei bet kada anksčiau.

Po „Valentino“ šou 2022-ųjų kovą ryškiai rausvos spalvos apdarais pasipuošusios įžymybės tapo masiniu reiškiniu įvairiuose festivaliuose ir apdovanojimų ceremonijose. Tarkim, per tais metais vykusius „Grammy“ apdovanojimus dėmesį kaustė ir rožinis Saweetie ansamblis, ir fuksijos spalvos Justino Bieberio kepurė.

Barbės filmo premjera

Barbės kulto karštine užsikrėtė ir Koučelos festivalio žvaigždės. Būtina paminėti Conaną Gray, nes jis sceninį rūbą pasirinko iš „Valentino“ kolekcijos. Žinoma, įspūdį padarė ir rausvos Harry Styleso plunksnos.

Rausvų akcentų 2022-aisiais nestigo ir ant „Met Gala“ raudonojo kilimo: Sebastianas Stanas žengė rožinis nuo galvos iki kojų, o Glenn Close plaikstėsi maksimalaus ryškumo rožinės spalvos apsiaustu.

Ryškių Barbės kulto apraiškų būta ne tik pagrindiniuose Holivudo renginiuose. Tendencija padiktavo temą ir įžymybių gimtadieniams. Pavyzdžiui, Khloe Kardashian, pernai birželį švęsdama 38-erių metų sukaktį, surengė Barbės stiliaus vakarėlį, per kurį pati buvo pasipuošusi ryškiai rožine suknele. Na, M. Robbie per 32-ąjį gimtadienį Barbės tema buvo tiesiog privaloma: filmavimo aikštelėje net buvo pjaustomas Barbės pavidalo tortas.

Artėjant filmo „Barbė“ premjerai, vis daugiau įžymybių prisijungė prie Barbės kulto sekėjų. Galima paminėti Keke Palmer, pademonstravusią miniatiūrinę suknelę su įspūdingomis rožinės spalvos detalėmis, Chrissy Teigen, pasipuošusią žaisminga rausva suknele, damą Emmą Thompson, pasirodžiusią su griežto kirpimo ryškiai rausvu kostiumu, ir net Velso princesę Kate Middleton, suteikusią tendencijai karališkąjį palaiminimą.

Kokia Barbės kulto reikšmė?

Žaislų pasaulio klasika tapusi lėlytė Barbė atkreipė į save dėmesį nuo pat 1959-ųjų, kai buvo sukurta. Per paskesnius dešimtmečius buvo pristatyta ne tik daugiau, bet ir įvairesnių Barbės modelių. Minėtina, kad kai kurie iš jų neatitinka kadaise įsitvirtinusio grožio etalono. Pirmoji juodaodė Barbė, vardu Christie, į rinką įžengė dar 1969-aisiais, bet šiame amžiuje, o ypač nuo 2016-ųjų, kai „Mattel“ inicijavo akciją „TheDollEvolves“, prasidėjo tikroji Barbės evoliucija.

Dabartinis Barbių asortimentas džiugina turtingesnių formų, žemaūgėmis ir aukštaūgėmis, taip pat įvairių odos atspalvių ir plaukų struktūrų lėlytėmis. Beje, tą patį galima pasakyti ir apie Barbės bičiulį Keną, taip pat gerokai pasikeitusį nuo savo debiuto laikų.

2020-aisiais „Barbie Fashionistas“ linijoje puikavosi net 176-ios lėlės: moteriškos ir vyriškos lyčių, devynių sudėjimo tipų, 35-ių odos atspalvių ir 94-iomis skirtingomis šukuosenomis. 2022-aisiais žaislų gamybos kompanija dar labiau praplėtė „Fashionistas“ asortimentą – papildė jį Barbe su klausos aparatu ir su kojos protezu, taip pat Kenu, turinčiu vitiligui būdingą pigmentaciją.

Lygiai kaip „Mattel“ misija, Barbė be gailesčio griauna stereotipus ir dabar yra tapusi feminizmo šalininke, per pokalbį su „Insider“ pabrėžė į mados temas besigilinanti tinklaraštininkė iš Los Andželo Chazlyn Yvonne Stunson.

„Manau, dabar mes nebemanome, kad Barbės stilių gali perimti tiktai standartus atitinkanti mergaitė, besipuikuojanti šviesiais plaukais ir tobula figūra. Šiandieną galima pastebėti kuo įvairiausių tipų žmonių, tarkim, tokių kaip aš, drąsiai besimėgaujančių Barbei artima estetika“, – pridūrė tinklaraštininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją