Harpersbazaar.com primena, kad Karolis III paskelbė karališkąjį gedulą savo velionei motinai, karalienei Elžbietai II, praėjusį ketvirtadienį, po jos mirties. Šiuo laikotarpiu karališkosios šeimos nariai turi laikytis griežto aprangos kodo iš pagarbos ilgamečiam monarchui.

Gedulo savaitėmis vyks įvairūs karalienės Elžbietos pagerbimo renginiai: Padėkos pamaldos Šv. Gileso katedroje Edinburge, procesija į Vestminsterio salę ir maldos bei apmąstymų pamaldos, budėjimas Vestminsterio salėje, valstybinės laidotuvės Vestminsterio abatijoje ir įpareigojimo pamaldos Vindzoro Šv. Jurgio koplyčioje.

Tose ceremonijose visi dirbantys karališkosios šeimos nariai privalo dėvėti karines uniformas. Būdamas nedirbantis karališkasis Jorko kunigaikštis princas Andrew nedėvės uniformos, išskyrus kaip specialų pagarbos karalienei ženklą paskutinio atsisveikinimo metu.

O šaltinyje bazaar.com tvirtina, kad, skirtingai nei Andrew atveju, princui Harry nebuvo suteiktas leidimas dėvėti uniformą jokiuose iškilminguose renginiuose. Dėl to, kad jis paliko karališkosios šeimos pareigas. Vieša versija – dėl to, kad šeima neišsiskirtų ir visi vilkėtų vienodai. Tai buvo tikras smūgis Sasekso hercogui, atsižvelgiant į tai, kad jis 10 metų tarnavo Britanijos armijoje.

Prieš savaitgalį cnn.com pranešė apie pasikeitimus. Persvarsčius šį klausimą princui Harry visgi buvo leista laidotuvėse vilkėti uniformą. Nepaisant to, žala jau padaryta ir kalbos apie karališkuosius nesutarimus vėl netyla.

Kaip įprasta per laidotuves ir gedulo ceremonijas, kiti dalyviai greičiausiai vilkės juodai.

Praėjusį savaitgalį princas Harry, hercogienė Meghan ir Velso princas ir princesė sveikino gedinčius prie Vindzoro pilies ir gyrė jų gražias gėlių kompozicijas bei gražiai išreikštą pagarbą ir meilę velionei karalienei. Stiliaus prasme jie visi nepaprastai dailiai derėjo: Harry ir Williamas vilkėjo derančius tamsiai mėlynus kostiumus ir kaklaraiščius su baltais marškiniais, o Meghan ir Kate dėvėjo elegantiškas juodas midi sukneles, aukštakulnius ir pėdkelnes.

Sports.yahoo.com rašoma, kad vykstant į aukštuomenės ar net karališkosios šeimos laidotuves, reikia laikytis šeimos nubrėžtų gairių, ką dėvėti. Per pastarąjį dešimtmetį laidotuvių apranga šiek tiek pasikeitė.

Taip pat svarbu nepamiršti kultūros ir religinės priklausomybės, ir atlikiti nedidelį tyrimą, prieš ruošiantis vykti į gedulo paliestas šeimas. Juo labiau – iškilmingas. Kai kurios kultūros gali skatinti skirtingas spalvas. Pavyzdžiui, induizmas reikalauja, kad laidotuvių dalyviai vilkėtų baltai. Karalienės laidotuvėse vyrausianti spalva, be abejo, bus juoda.

Vengti, be abejo, reiktų ryškių spalvų, nuogų kūno dalių (jei dėvėtumėte sijoną ar suknelę, būtinos pėdkelnės) ir bet kokių išsišokimų. Tamsi klasika yra geriausias atsakymas.

Numatoma, kad karališkosios giminės moterys pagarbą išreikš dėvėdamos karalienės kolekcijos papuošalus. Jau iki šiol, pirmosiomis gedulo dienomis, moterys puošėsi princesės Dianos perlų auskarais, karalienės sege ir skrybėlių tinkleliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją