Mitas: Kremas gali išnaikinti celiulitą

Statusas: Paneigta

Kad „celiulito naikinimo“ tema tokia aktuali, rodo ir tyrimų skaičiai – celiulito išprovokuota odos estetinė būklė vargina 80–90 % moterų, pasiekusių lytinę brandą (vyrai celiulitu skundžiasi itin retai dėl skirtingos nei moterų poodinio riebalų sluoksnio struktūros). Pateikti vieną celiulito apibrėžimą itin sudėtinga, nes net tarp dermatologų vyrauja įvairios nuomonės (keliamos skirtingos hipotezės) kokios yra tikrosios celiulito priežastys – ar celiulitą turėtume laikyti uždegiminiu procesu, ar tiesiog struktūriniu poodinio riebalų sluoksnio pasikeitimu dėl jungiamojo audinio ypatumų. Tačiau mums, ne medikams, o tiesiog kosmetikos vartotojoms, užtenka žinoti, jog celiulitas tai nėra paviršinės odos problemos.

Taigi, kodėl tikimės, kad kosmetika, kurios paskirtis veikti odos paviršiuje, bus pajėgi išspręsti poodines odos problemas? Celiulito atžvilgiu odos paviršius jums tik padeda pamatyti poodiniame sluoksnyje vykstančius pokyčius, kuriuos dažnai esate linkę vadinti apelsino žievelės efektu. Taigi, jeigu mūsų oda mums primena šio vaisiaus žievelę, tai pats celiulitas yra vaisius jo viduje. Tai reiškia, jog, pvz., trinant apelsino žievelę cukrumi, laistant jį saldžiu sirupu – nuo to pats apelsinas saldesnis juk tikrai netaps.

Tas pats su kremais nuo celiulito. Jeigu kremas iš tiesų yra kosmetikos priemonė, o ne kokiai kitai kategorijai priskiriamas preparatas – esminė jo funkcija yra veikti odos paviršių, o ne sluoksnį, kuriame ir susikuria celiulitas. Priežastis, dėl ko jūsų oda atrodo kaip apelsino žievelė, nėra odos sluoksniuose, kuriuos veikia kosmetikos priemonės.

Tai kremų nuo celiulito kūrėjai meluoja? Nemeluoja. Jie tik pardavinėja vieną komandos narį, bet ne visą komandą, kuri gali laimėti kovojant su celiulitu. Patvirtintas faktas, kad celiulito atsiradimas – daugialypis procesas, susidedantis iš daugelio veiksnių. Tyrimai rodo, kad celiulitą gali sukelti ar būklę sunkinti tokie veiksniai, kaip netinkama dieta, per mažas judėjimas ir ilgai nekeičiama poza, hormoniniai kontraceptikai, rūkymas, alkoholis, stresas ar nerimas. Šie struktūriniais pasikeitimai poodiniame sluoksnyje (riebaliniame sluoksnyje) dažniausiai atsiranda dubens srityje, apatinėse galūnėse, ant pilvo, tačiau gali atsirasti ir kitose vietose, kuriose yra riebalinio audinio.

Taigi, visų pirma, turite pabandyti įvertinti savo konkretų atvejį ir atrasti būtent savo celiulito atsiradimo priežastis. Tik tada galėsite surinkti tinkamą komandą, kurią papildyti galės ir kremai.

Justė Pinkevičienė

Kremų nuo celiulito sudėtyse galime integruoti komponentus, kurie gali prisidėti bent jau prie geresnės estetinės odos būklės. Celiulitas neišnyks, tačiau gali būti mažiau matomas dėl stangresnės, tvirtesnės odos. Taigi, intensyviam probleminių vietų masažavimui galite pasirinkti priemones, kurių sudėtyje yra:

1. Normalią dermos ir hipodermio struktūrą padedantys atkurti Retinol (vitaminas A);

2. Mikrocirkuliacinius procesus skatinantys komponentai: Ginkgo biloba (ginkmedis), Centella Aziatica (azijinė centelė), silicis, Carica Papaya (papaja), Ananas Sativus (ananasas), Vitis Vinifera (raudonoji vynuogė), Cynara Scolymus (artišokas), Melillotus Officinalis (geltonžiedis barkūnas);

3. Lipogenezę mažinantys ir lipolizę skatinantys (taip pat gali būti vienos iš celiulito atsiradimo priežasčių): Methylxanthines (Caffeine (kofeinas), Aminophylline (aminofilinas), Theophyline (teofilinas), Theobromine (teobrominas);

4. Stabdantys laisvųjų radikalų susidarymą: Alpha-tocopherol (vitaminas E), Ascorbic Acid (vitaminas C), Gingko Biloba (ginkmedis), Vitis Vinifera (raudonosios vynuogės).

Naudojant kremus nuo celiulito būtina sąlyga – geras priemonės įmasažavimas į odą. Atvirai kalbant, būtent pats masažavimas dažnai ir yra paties efektyvumo esmė, tačiau tai, jog jį atliekate su priemonėmis, kurių sudėtyje yra tiksliniai komponentai, tik padidina „komandinio darbo“ sėkmės tikimybę. Iš minimų komponentų labiausiai ištirti retinolis (vitaminas A) ir metilksantinas – aminofilinas (aminophylline). Iš aminofilinų grupės geriausiai žinomas kofeinas, kuris šiuo metu laikomas vienas saugiausių šios grupės ingredientų. Manoma, kad kofeinas turi didžiausią tikimybę bent truputį prasiskverbti pro odą ir paveikti riebalų ląsteles (adipocitus), pagerinti lipolizę, stimuliuoti mikrocirkuliaciją.

Rezultatas: Esminė kremų nuo celiulito nauda yra ta, kad jau vien pats kremo įtepimas gali tapti priežastimi atlikti probleminių vietų masažą, kas pripažinta kaip efektyvi priemonė kovojant su celiulitu. Tuo tarpu masažo atlikimas su kremais, kurių sudėtyje yra komponentai, skirti aktyvinti kraujotaką ir stiprinti epidermį, negali sunaikinti celiulito, tačiau bent jau gali pagerinti pačios odos estetinę būklę. Svarbu paminėti ir tai, jog yra atlikta tyrimų, kurie įrodė, kad nors ir kremo ar kitų priemonių, skirtų spręsti celiulito problemą, galia ir buvo limituota, tačiau naudojant šias priemones tiriamiesiems žmonėms tai turėjo teigiamo poveikio jų savivertei.

Pastaba: Niekada nepamirškite, kad celiulitas nėra problema, kuri galėtų turėti įtakos jūsų nuotaikai. Puoselėti, disciplinuotai rūpintis savo kūno grožiu bei sveikata labai svarbu, tačiau mylėti savo kūną su visais jo netobulumais tiesiog privaloma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)