„Gebėjimas gerai žaisti tenisą ir aukšti mokslo rezultatai suteikia galimybių gauti stipendiją Amerikos universitetuose. Ir net jei netapsi profesionaliu sportininku ar treneriu, tenisas tau gali padėti įgyti geidžiamą specialybę ir išsilavinimą“, – teigė Vilniaus teniso akademijos treneris Paulius Jurkėnas.

Šiuo metu net aštuoni lietuviai mokosi ir žaidžia tenisą Amerikos universitetuose. Vienas iš jų – dabartinis Lietuvos Deviso taurės (Davis Cup) rinktinės narys Dovydas Šakinis. Jis nuo 2012 metų atstovauja prestižiniam JAV „Dartmouth“ koledžui. Pats D. Šakinis išvykdamas teigė, kad tai puiki proga įgyti gerą išsilavinimą ir kartu neapleisti tenisininko karjeros.

„Kai yra galimybė baigti tokį universitetą, nesinori jos prarasti. Juolab ten irgi žaisiu tenisą ir sportinė forma neturėtų suprastėti. Bus daugiau mačų, nes Lietuvoje trūksta lygiaverčių partnerių, o važiuoti į užsienį per brangu.“

Vienas pirmų lietuvių, išvykusių studijuoti ir žaisti teniso JAV, – daugkartinis Lietuvos čempionas ir Deviso taurės rinktinės narys Paulius Jurkėnas. Jis baigė Vakarų Floridos universitetą ir šiuo metu treniruoja vaikus Vilniaus teniso akademijoje.

Paulius Jurkėnas

Treneris P. Jurkėnas sutiko pasidalyti savo patirtimi apie tenisą ir studijas JAV.

- Treneri, kelerių metų pradėjote žaisti tenisą ir kaip ilgai profesionaliai žaidėte?

- Tenisą žaisti pradėjau būdamas septynerių. Profesionaliai tenisą žaidžiau trylika metų ir, galima sakyti, kad profesionalo karjerą baigiau 2001 metais, kai išvažiavau į JAV studijuoti ir žaisti.

- Mokėtės Vakarų Floridos (West Florida) universitete. Kodėl nusprendėte studijuoti užsienyje?

- Universitete norėjau įgyti sporto srities išsilavinimą ir atstovauti universitetui teniso varžybose. Pasirinkau ir išvažiavau į JAV 2001 metais, nes būti profesionaliu tenisininku yra išties brangu.

- Kaip vertinate studijų užsienyje kokybę?

- JAV sudarytos idealios sąlygos sportininkui mokytis, įgyti specialybę ir treniruotis, atstovauti savo universitetui. Europoje sportas ir mokslai sunkiai suderinami.

- Ar tai, kad puikiai žaidžiate tenisą, padėjo išvykti studijuoti JAV?

- Žinoma, nuo teniso rezultatų priklauso, į kokio lygio universitetą išvažiuosi, ar gausi visą stipendiją. Ne paslaptis, kad studijos per metus kainuoja nuo 30 iki 50 tūkstančių JAV dolerių, todėl, norint gauti 100 proc. stipendiją, būtinas aukštas žaidimo lygis ir geri mokslo rezultatai.

- Šiuo metu perduodate savo teniso žinias jaunajai teniso kartai. Kiek metų dirbate treneriu?

- Dirbu treneriu nuo 2006 metų. Iš viso būtų aštuoneri metai.

- Kokių savybių reikia norint būti geru tenisininku?

- Juodo darbo, didelio noro ir, žinoma, tikėjimo savimi bei komanda, su kuria dirbama.

- Kelerių metų geriausia pradėti treniruotis?

- Manau, kad siekiant išugdyti profesionalų sportininką, teniso abėcėlės reikėtų pradėti mokytis nuo 5 – 6 metų. O dešimties metų tenisininkas jau turėtų būti apsisprendęs, ar nori tapti profesionaliu žaidėju.

Vilniaus teniso akademija, didžiausia teniso mokykla Lietuvoje, šiuo metu renka naujas vaikų teniso grupes. Treniruotės patiems mažiausiems (4 – 6 metų) vyks du kartus per savaitę nuo 18 iki 19 valandos SEB arenoje.

Tai - pastarųjų metų naujovė, kuria siekiama, kad tėveliams būtų patogiau ir kad kuo daugiau mažųjų teniso aistruolių galėtų mokytis teniso abėcėlės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)