19 kilometrų trasoje greičiausi buvo britų „Sky“ komandos dviratininkai. Jie vos viena sekunde aplenkė favoritais vadintus australų „Orica GreenEdge“ ekipos dviratininkus. Trečia liko rusų „Katusha“ komanda, nuo nugalėtojų atsilikusi 6 sekundėmis.

Ramūnas Navardauskas ir jo atstovaujama amerikiečių „Cannondale–Garmin“ komanda pasidalino devintą-dešimtą vietas (atsiliko 41 sek.).

Asmeninėje įskaitoje po pirmo etapo R. Navardauskas užima 46-ą vietą, o nuo lenktynių lyderio brito Gerainto Thomo jį skiria 40 sekundžių.

Stipriausios pasaulio komandos šiose lenktynėse spręs savus uždavinius. Vieni ruošiasi artėjančioms „Giro d‘Itallia“ varžyboms, kiti Šveicarijoje tęs pasiruošimą „Tour de France“. Paskutinius dvejus metus generalinės įskaitos prizininkų sąrašas buvo identiškas. Pirmas – anglas Chrisas Froome'as iš britų „Sky“ ekipos, antras – slovėnas Simonas Špilakas iš rusų „Katusha“, trečias – portugalas Rui Costa iš italų „Lampre – Merida“ komandos.

Pastaruosius trejus metus „Tour de Romandie“ generalinę įskaitą laimėjo britų „Sky“ ekipos dviratininkai. Šiemet čia jie delegavo komandą, daugiausiai surinktą iš Ardenų klasikose lenktyniavusių dviratininkų, prie kurių prisijungė ekipos naujokas airis Nicolas Roche, po traumos atsigavęs Peteris Kennaughas ir, žinoma, pastarųjų dvejų metų „Tour de Romandie“ nugalėtojas Ch. Froomas.

„Katusha“, kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, į Šveicariją atsivežė savo šalyje išugdytus dviratininkus. Vienintelis legionierius – minėtas slovėnas S. Špilakas. Šiemet konkurencija dėl nugalėtojų vardų bus kur kas nuožmesnė, tiesa „Katushos“ sėkmingas pasirodymas komandų atskiro starto varžybose S. Špilakui leis pasijusti kiek komfortiškiau nei buvo galima tikėtis po pirmos dienos.

„Lampre–Merida“ savo kapitonui R. Costai į pagalbą atsivežė kalnų etapuose patikimai važiuojančius lenką Przemyslawą Niemiecą, kolumbietį Jose Serpą ir italą Diego Ullisį.

Ispanų „Movistar“ komanda šiemet į Šveicariją atvyko su savo pagrindiniu kapitonu kolumbiečiu Nairu Quintana. Tačiau jau pirmame etape ispanų ekipa nuo pirmaujančios „Sky“ atsiliko 41 sekunde. Šiam deficitui panaikinti gali prireikti ypatingų N. Quintanos sugebėjimų penktame, svarbiausiame, etape. Galimas ir toks variantas, jog jau po pirmo etapo N. Quintanos uždaviniai „Tour de Romandie“ lenktynėms bus peržvelgti iš naujo ir jo jėgos bus taupomos svarbiausiems sezono startams.

Kazachstano „Astana“ komanda, kaip ir praėjusiais metais, atvyko su V. Nibali priešakyje. Praėjusiais metais italas liko penktas. Šiemet Tarptautinė dviračių federacija (UCI) ne juokais išgąsdino šios komandos gerbėjus dėl ilgokai užtrukusios licencijos išdavimo procedūros. Užsienio ekspertai spėja, jog kazachams nuolaidus UCI sprendimas gali paskatinti „Astana“ komandą šiose lenktynėse siekti itin aktyvių veiksmų. Ekipos sudėtis viena geriausių visame „Tour de Romandie“: danas Jakobas Fuglsangas, ukrainietis Andrėjus Grivko, estas Reinas Taaramae, italas Michele Scarponi.

Amerikiečių „Cannondale–Garmin“ komanda, kurios gretose šioms lenktynėms pasirinktas ir lietuvis R. Navardauskas, kapitonu skyrė norvegų kilmės kanadietį Ryderį Hesjedalą. Tiesa, sudėtyje yra ir airis Danielis Martinas. Pastarojo sveikata vis dar rūpinasi daktarai. Po Ardenų klasikos lenktynių, kuriose airis virto net tris kartus, užsienio dviračių ekspertai spėja, jog „Tour de Romandie“ varžybose D. Martinas, kaip ir lietuvis, bus padejėjais R. Hesjedaliui.

Komandos sudėtyje taip pat registruoti kalnų etapuose itin naudingi Andre Cardoso iš Portugalijos, kolumbietis Janieras Acevedo, amerikietis Thomas Danielsonas.

Paskutiniame „Tour de Romandie“ etape dviratininkai varžysis individualiose atskiro starto lenktynėse, tad gali būti, jog R. Navardauskui bus iškeltas uždavinys, kuo geriau pasirodyti šioje disciplinoje. Tiesa, 17 kilometrų trasoje bus keletas kalvų, kurias įveikiant lietuviui gali kilti rimtų nemalonumų.

Rusų „Tinkoff–Saxo“ ekipos vadovai prieš šias lenktynes iškėlė uždavinį komandos kapitonui Rafalui Majkai užimti nežemesnę, kaip penktą vietą. Šiemet lenkas vis niekaip nepateisina į jį dedamų vilčių, nors kapitonu skiriamas jau ne pirmose rimtose lenktynėse.

Favoritai

Lažybų bendrovės pranašauja Ch. Froome'o pergalę. Pats dviratininkas teigia, jog jaučiasi kur kas geriau nei Katalonijos lenktynėse (paskutinės jo rimtos lenktynės), kur dėl generalinės įskaitos net nekovojo. Prieš „Tour de Romandie“ iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs anglas su keletu „Sky“ komandos draugų treniravosi Tenerifėje (Ispanija). Britų žurnalistams jis teigė, jog nori čia tapti nugalėtoju trečią kartą iš eilės ir pasivaržyti su į Šveicariją atvykusiais geriausiais pasaulio dviratininkais.

„Paskutinius dvejus metus „Tour de Romandie“ lenktynėse nebuvo etapo, kur finišas būtų kalno viršūnėje. Džiugu, jog šiemet turėsime vieną tokį etapą. Tuo labiau, jog šįkart pasivaržyti čia atvyko ir keletas pagrindinių konkurentų, besiruošiančių „Tour de France“ lenktynėms“, – kalbėjo Ch. Froome'as.

Penktas „Tour de Romandie“ etapas, apie kurį kalbėjo „Sky“ kapitonas, bus sunkiausias visiems kovosiantiems dėl generalinės įskaitos. Finišas kalno viršūnėje suteiks galimybę lengvesniems dviratininkams įgyti kelių dešimčių sekundžių pranašumą prieš varžovus. Susiklosčius tinkamoms aplinkybėms, šiame etape galime laukti gražios kovos tarp Ch. Froome'as, V. Nibali, N. Quintana.

Paskutiniame, 6 etape, organizatoriai numatė atskiro starto lenktynes. 17 kilometrų ilgio trasoje atsirevanšuoti prieš „kalnų ekspertus“ turės progą kolumbietis Rigoberto Uranas iš belgų „Etixx – Quick Step“ ekipos, jau minėti S. Spilakas iš „Katusha“ ir R. Costa iš „Lampre–Merida“. Tikimasi, jog šie dviratininkai savo pozicijas turėtų pagerinti ir į prizininkus pretenduoti būtent po paskutinių atskiro starto lenktynių.

Jau pirmą dieną iš rimtų favoritų sąrašo iškrito keletas dviratininkų, kurių ekipos nesugebėjo pademonstruoti gerų rezultatų komandų atskiro starto lenktynėse. Tai - Pierre'as Rolland'as iš „Europcar“, Robertas Gesinkas iš „Loto NL–Jumbo“, Jeanas–Christophas Peraud ir Romainas Bardet iš „AG2R Lamondiale“ ir Jurgenas Van Den Broeckas iš „Lotto–Soudal“.

Šie dviratininkai yra pajėgūs konkuruoti su geriausiais, tiesa, po minėtų komandų lenktynių juos nuo pirmų trijų ekipų jau skiria 50 sekundžių. Panaikinti tokį atsilikimą savaitės lenktynėse dažnai būna ypatingai sunku.

Komandų rezultatai po pirmo etapo:

1. „Sky“ 21:18 min.
2. „Orica – GreenEdge“ atsiliko +1 sek.
3. „Katusha“ +6
4. „Etixx–Quick Step“ +15
5. „Astana“ +18
6. „BMC“ +20
7. „FDJ“ +23
8. „IAM“ +25
9-10. „Movistar“ +41
9-10. „Cannondale-Garmin“ +41
11. „Lampre–Merida“ +42
12. „Trek Factory“ +43
13. „Giant Alpecin“ +51
14. „LottoNL–Jumbo“ +56
15. „Tinkoff–Saxo“ +56
16. „Europcar“ +1:08 min.
17. „Lotto–Soudal“ +1:13
18. „AG2R Mondiale“ +1:23

Asmeninė įskaita:

1. Geraint Thomas (D. Britanija) - 21:19 min.
2. Elia Viviani (Italija)
3. Ian Stannard (D. Britanija)
4. Luke Rowe (D. Britanija)
5. Christopher Froome (D. Britanija) - tas pats laikas
...
46. Ramūnas Navardauskas (Lietuva) - atsilieka 40 sek.
...
144. Stig Broeckx (Belgija) - 5:00

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją