Pakeitė taktiką

1 min. 6,31 sek. – tokiu tempu pasirodymą Kazanėje (Rusija) pradėjo vietos publikos numylėtinė J. Jefimova, laimėjusi pirmadienio rytą vykusias 100 m plaukimo krūtine rungties atrankos varžybas.

Nugalėtojos titulą ginanti R. Meilutytė baseino sienelę įpusėjus distancijai prilietė keliomis akimirkomis anksčiau už rusę, bet paskui „išjungė turbiną“, finišavo per 1 min. 6,75 sek. ir bendroje įskaitoje užėmė ketvirtą vietą.

Tiek J. Jefimova, tiek R. Meilutytė plaukė žemiau savo galimybių ribos, kadangi abi šiemet nuotolį yra įveikusios greičiau nei per 1 min. 6 sek.

Plaukimą stebėjusiam nusipelniusiam Lietuvos treneriui Jonui Algimantui Juozaičiui rami dvikovos dėl aukso įžanga buvo kiek netikėta, nors ir visiškai suprantama.

„Man būdavo keista, kad anksčiau Rūta kiekvieną kartą norėdavo priblokšti savo varžoves ir visuose etapuose plaukdavo stipriai. Dabar ji turbūt jau šiek tiek pasaugo savo jėgas lemiamam plaukimui“, – DELFI pirmą Lietuvos rinktinės lyderės startą Kazanėje komentavo plaukimo specialistas.

Kurios iš dviejų pagrindinių pretendenčių į titulą sportinė forma ir technika pasirodė geresnė, J. A. Juozaitis negalėjo pasakyti.

„Sunku spręsti žiūrint plaukimą iš tų kampų, kuriuos mums parinko transliacijos režisieriai. Pavyzdžiui, Giedriaus Titenio plaukimus sekmadienį matėme be iškarpymų, ir jo technika man labai patiko. O dėl Rūtos nuomonės negalėjau susidaryti“, – teigė 82-ejų buvęs nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris.

Norės pasirodyti prieš publiką?

Tiek J. A. Juozaičiui, tiek plaukimo gerbėjams galbūt bus lengviau daryti išvadas po pirmadienį vakare laukiančio antro etapo.

Tiesioginės akistatos tarp J. Jefimovos ir R. Meilutytės žiūrovai vėl neišvys, kadangi jos plauks skirtinguose pusfinaliuose.

J. A. Juozaitis spėja, kad atletės ir šįsyk sutramdys savo jausmus, o tikrąjį veidą atskleis tik antradienį finale.

„Manau, Rūta plauks taip pat ramiai kaip ir ryte. Ji ir Julija dabar jau puikiai pažįsta viena kitą, žino savo ir varžovės galimybes. Nemanyčiau, kad jos pasiduos emocijoms ir bandys dėl principų varžytis tarpusavyje. Tiesa, dar gali būti, kad J. Jefimova norės pasirodyti prieš savo publiką – juk rusai vis tiek yra linkę nugalėti visus ir visada“, – apsidraudė plaukimo veteranas.

Tik po pusfinalio specialistas teigė galėsiąs spręsti ir dėl to, ar kitoms plaukikėms realu tikėtis pasivyti R. Meilutytę ir J. Jefimovą.

Atrankos varžybose tarp jų įsiterpė kinė Jinglin Shi (1:06,45) ir tituluota JAV veteranė Jessica Hardy (1:06,68), bet jos veikiausiai plaukė maksimaliomis apsukomis.

Be medalio iš baseino išlipti nenorėtų ir japonė Kanako Watanabe ar plaukimo 25 m baseine specialistė iš Jamaikos Alia Atkinson, pirmadienio rytą užėmusios atitinkamai penktą ir aštuntą vietas.

„Dabartiniai rezultatai nėra labai aukšti, pagal juos sunku spręsti, ar kitoms konkurentėms yra šansų įsitraukti į kovą dėl aukso. Gal po pusfinalio bus aiškiau“, – nesiryžo prognozuoti J. A. Juozaitis.

R. Meilutytei priklauso ne tik 100 m distancijos planetos rekordas (1:04,35), bet ir geriausias šio sezono rezultatas pasaulyje – 1:05:46. Po diskvalifikacijos sugrįžusi J. Jefimova kiek anksčiau taip pat parodė savo raumenis, nuotolį įveikusi per 1 min. 5,89 sek.

Tarp lietuvės ir rusės, kurių principinė priešprieša prasidėjo prieš dvejus metus Barselonoje (Ispanija) vykusiame planetos čempionate, liepą dar įsiterpė amerikietė Katie Meili. 24-erių sportininkė triumfavo Pan Amerikos žaidynėse, 100 m krūtine nuplaukusi per 1 min. 5,64 sek., bet į Kazanę ji neišvyko.

Už lyderių trejeto geriausių sezono rezultatų suvestinėje rikiuojasi K. Watanabe (1:06,45) ir A. Atkinson (1:06,59).

Pusfinalio plaukimai vyks nuo 17.58 val. Lietuvos laiku.

Klaidos nebegalės kartoti

Rinktis prie televizorių ekranų plaukimo mėgėjai Lietuvoje pradės pusvalandžiu anksčiau – nuo 17.32 val.

Būtent tuo metu pakartoti ar net viršyti didžiausią savo karjeros sėkmę mėgins G. Titenis, kurio laukia tos pačios rungties vyrų finalas.

Anykštėnas vienintelį kartą ant pasaulio čempionatų nugalėtojų pakylos buvo užkopęs dar 2009 metais, kuomet Romoje (Italija) ant kaklo užsikabino bronzinį apdovanojimą.

Vis dėlto pastaruoju metu lietuvis vėl ėmė plaukti taip pat greitai, kaip į istoriją grimztančioje poliuretano kostiumų eroje.

Sekmadienį atrankos varžybose G. Titenis nuotolį įveikė per 59,84 sek. ir buvo aštuntas, o pusfinalyje įsibėgėjo iki 58,96 sek., pagerino jam pačiam priklausiusį Lietuvos rekordą ir užėmė trečią vietą.

Po tokio tautiečio benefiso J. A. Juozaitis telefonu susisiekė su jo treneriu Žilvinu Ovsiuku ir perdavė savo sveikinimus pirmą kartą 59 sek. ribą peržengusiam atletui.

„Atrankos varžybose Giedrius truputį jaudinosi, pirmoje distancijos pusėje „užplėšė“ per stipriai, todėl paskui pritrūko oro ir finiše sustojo. O pusfinalyje jis jau plaukė puikiai“, – plaukiką gyrė J. A. Juozaitis.

Bet finale G. Titenis privalės pademonstruoti dar vieną idealų pasirodymą, nes negalės sau leisti prarasti nė akimirkos.

Sekmadienio grybšniai lietuvį pakėlė į trečią vietą greičiausių šio sezono plaukikų rikiuotėje.

Nei pasaulio rekordininkas iš Didžiosios Britanijos Adamas Peaty, nei Londono olimpinis čempionas iš Pietų Afrikos Respublikos Cameronas van der Burghas G. Titeniui veikiausiai nėra pasiekiami. Tačiau pagrindinė užduotis trečiu taku plauksiančiam Lietuvos atstovui – apginti savo poziciją nuo tokių galingų konkurentų kaip į aukštumas sparčiai kopiantis Dmitrijus Balandinas iš Kazachstano, rusas Kirilas Prigoda ar australas Jake'as Packardas.

„Tikiu, kad Giedrius bus prizininkas. Apie aukštesnes vietas nei trečia galvoti turbūt naivu, bet ir bronza tokioje kompanijoje būtų nuostabus pasiekimas“, – optimistiškai nusiteikęs J. A. Juozaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)