Ketvirtadienį ji Vidaus reikalų ministerijoje prisieks ištikimybę Lietuvos Respublikai, susitiks su pilietybę jai išimties tvarka suteikusia prezidente Dalia Grybauskaite ir iškart keliaus į Migracijos departamentą tvarkytis dokumentų, reikalingų paso išdavimui.

I. Tobias priesaikos ceremoniją stebės ne tik iš Detroito ją atlydėjęs D. Stagniūnas, bet ir čiuožėjos tėvai Madalyn ir Stephenas, Lietuvą lankantys pirmą kartą.

„Jie jaudinasi lygiai taip pat kaip aš. Ketvirtadienis mums bus ypatinga diena. Nors prisiekdama turėsiu pasakyti tik kelis sakinius, kai kurie ilgesni žodžiai man dar pakankamai sudėtingi. Gerai, kad Deividas paaiškino, kaip juos tarti“, – DELFI sakė I. Tobias.

22-ejų amerikietei ir šešeriais metais vyresniam jos partneriui ketvirtadienį pagaliau atsivers vartai į Sočio olimpines žaidynes. Nors olimpinį kelialapį Lietuvai atstovaujantis duetas iškovojo dar praėjusį pavasarį, olimpiadoje gali čiuožti tik poros, sudarytos iš tos pačios šalies piliečių.

I. Tobias ir D. Stagniūnui keliamas tikslas Sočyje užimti 10-15 vietas, bet šokėjai ant ledo nusiteikę ambicingiau.

„Be abejonės, mes lengvai galime patekti tarp 20-ies geriausių porų. Manau, nėra nerealu galvoti ir apie geriausių dešimtuką. Jeigu sunkiai dirbsime ir neprarasime koncentracijos, galime pasiekti ir tai“, – paklausta apie savo lūkesčius, sakė I. Tobias.

Prieš kelias savaites Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė šalies vadovę ragino suteikti pilietybę amerikietei tikindama, kad dar po ketverių metų Pjongčango žaidynėse I. Tobias ir D. Stagniūnas gali užlipti ir ant pjedestalo. Ar tokie pažadai nenutolę nuo realybės?

„Negali žinoti. Dabar motyvacijos mums per akis. Manau, mes turime talento, puikiai sutariame tarpusavyje ir jaučiame nuostabios šalies paramą, todėl sunkiai dirbant įmanoma viskas“, – sakė I. Tobias.

Tuo tarpu D. Stagniūnas – atsargesnis.

„Dabar visa apdovanojimų pakyla yra užimta. JAV, Kanados, Prancūzijos, Rusijos poros yra labai stiprios. Bet Sočyje patekti į dešimtuką – tikrai realu“, – svarstė kaunietis.

Kaip ilgai čiuožėjai pasiryžę šokti kartu?

„Kiek tik sveikata leis“, – nesvyruoja D. Stagniūnas.

Savo ruožtu, I. Tobias tikina neketinanti pamiršti šalies, kuri jai leido įgyvendinti svajonę, net ir tada, kai nulips nuo ledo.

„Su Lietuva save aš sieju visam likusiam gyvenimui. Pastarieji metai mane labai tampriai surišo su Lietuva. Turiu omenyje ne tik bendravimą su Deivydu. Studijavau šios šalies kultūrą, kalbą, susitikau su jos žmonėmis. Aš išties čia jaučiuosi tarsi namuose. Nesvarbu, kas nutiktų, šitų saitų aš niekada nenutrauksiu“, – į tolimą ateitį žvelgė amerikietė.

Lietuviškas pasas jai suteiks ir visas Lietuvos piliečio teises bei pareigas, pavyzdžiui, I. Tobias galės išreikšti valią balsuodama rinkimuose.

„Norėčiau balsuoti. Už ką? To jums nepasakysiu, turiu labiau įsigilinti į situaciją“, – nusijuokė čiuožėja.

Lietuvoje ji su D. Stagniūnu viešės iki šeštadienio. Penktadienį sportininkų pora lankysis Kauno ledo arenoje, ten susitiks su L. Vanagiene, Kauno vicemeru Stanislovu Buškevičiumi, ves užsiėmimus jauniesiems čiuožėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (312)