Tik šiais metais R. Meilutytės treneriu tapęs T. Duškinas jau pirmose rimtose varžybose galėjo stebėti, kaip naujoji jo „auklėtinė“ pozuoja su dviem aukso medaliais ir planetos rekordininkams skirtais dovanų čekiais.

Japonijoje, Fukuokos mieste sekmadienį pasibaigusiame 2023-ųjų pasaulio čempionate R. Meilutytė laimėjo ir 50, ir 100 m moterų plaukimo rungtis, o trumpesnėje iš distancijų pakartojo, o vėliau ir pagerino pasaulio rekordą.

29,16 sek. – tai rekordinis laikas, kurį sekmadienį „Marine Messe“ baseine užfiksavo Rūta, pagerindama geriausią rezultatą, vos parą priklausiusią dviem savininkėms. Šeštadienį R. Meilutytė atstumą nuplaukė per 29,30 sek., tuomet pakartodama italės Benedettos Pilato rekordą.

Moterų 50 m krūtine plaukimo finalo rezultatai:

1. Rūta Meilutytė (Lietuva)29,16 sek.
2. Lilly King (JAV)29,96 sek.
3. Benedetta Pilato (Italija)30,04 sek.
4. Lara Van Niekerkas (PAR)30,09 sek.
5. Anita Botazzo (Italija)30,11 sek.
6. Qiantinga Tangas (Kinija)30,22 sek.
7. Satomi Suzuki (Japonija)30,44 sek.
8. Eneli Jefimova (Estija)30,48 sek.


„Aš manau, kad finale Rūtos varžovės perdegė ir nepasiekė tokių laikų, kokius galėjo ir kokius fiksavo visą sezoną. O mums tai tik į naudą“, – vertindamas rezultatus 50 m rungties finale nusijuokė T. Duškinas.

Joje sidabrą iškovojusi amerikietė Lilly King finišavo per 29,96 sek., o B. Pilato atsiliko beveik sekunde – finišą pasiekė per 30,04 sek.

„Prieš čempionatą buvo minčių apie gerą pasirodymą, bet dėl 100 metrų plaukimo krūtine rungties turėjau abejonių. Dėl 50 metrų – truputėlį mažiau. Tačiau kai Rūta jau sudalyvavo pirmoje savo rungtyje, situacija ėmė aiškėti ir viskas labai gerai susiklostė“, – tikino T. Duškinas, sekmadienį į klausimus atsakęs beveik toje pačioje didžiulės Fukuokos arenos vietoje, kurioje prieš kelias valandas sunkiai rinkdama žodžius su žiniasklaida bendravo R. Meilutytė.

– Pati Rūta užsiminė, kad jai iš Fukuokos čempionato labiausiai įsiminė 100 metrų atrankos plaukimas, po kurio ji suprato, kad šiame baseine gali būti labai greita. O kas atmintyje įstrigo jums?„Delfi“ paklausė T. Duškino.

– Lygiai tas pats momentas! Pirmas plaukimas tikrai daug ką lemia ir suteikia nemažai pasitikėjimo. Šiuo atveju gerai, kad tai buvo sėkmingas ir greitas pasirodymas, nes kitu atveju viskas galėjo pasisukti visai kitaip.

– Kaip manote, kokia ta Rūtos sėkmės paslaptis Japonije? Juk 100 m distancijoje ji demonstruoja beveik tokius pat rezultatus, kaip prieš dešimtmetį, o 50 m rungtyje netgi gerina rekordus.

– Dabar jinai plaukia su visiškai kitokia mąstysena, nusiteikimu. Gal truputį yra savame pasaulyje. Stengiasi nepajausti įtampos, jos nesureikšminti, atsiriboja nuo kitų žmonių, gal ir nuo žurnalistų bei kito išorinio spaudimo. Kaip matome, tas jai padeda.

Ties techniniais dalykais labai daug nedirbame, vis tiek ji jau yra suaugusi ir profesionalė, o technika nusistovėjo. Šiaip per tą dešimtmetį ji subrendo kaip žmogus, moteris, visas jos raumenynas yra pačiame pike. Todėl rezultatai ir yra visai neblogi tiek šiose varžybose, tiek prieš pusmetį trumpame baseine, kai tapo pasaulio čempione.

Tadas Duškinas

– Atskleiskite, kiek kartų per savaitę dabar Rūta treniruojasi?

– Priklauso nuo savaitės, bet tarp 5 ir 8 kartų.

– Turbūt tai gerokai mažesnis skaičius, nei kad kitų elitinių plaukikų?

– Taip, ji tikrai treniruojasi mažiau. Bet svarbu ne kiekybė, o kokybė. Stengiamės iš tų treniruočių išspausti viską, ką galime ir nesikoncentruoti į kiekį ar pakartojimų skaičių.

– Rūta buvo užsiregistravusi ir į 50 m laisvuoju stiliumi rungtį, bet galų gale šioje distancijoje nusprendė neplaukti. Ar įmanoma, kad ateityje jinai varžytųsi ne tik plaukimo krūtine rungtyse?

– Jeigu taip treniruosis – ne. Tai manau, kad nieko nedarysime (juokiasi).

– Jau vasarį Katare vyks kitas pasaulio čempionatas ilgame baseine. Ar Rūta turi planų jame dalyvauti?

– Kol kas dar negalvojome ir nekalbėjome apie jį. Susitelkėme šioms varžyboms, šiai dienai. Dabar pailsėsime ir pakalbėsime apie ateities planus. Tada ir nuspręsime.

Apie įspūdingą R. Meilutytės renesansą galite paskaityti ir išsamiame „Delfi“ interviu su plaukimo guru vadinamu mokslininku Genadijumi Sokolovu.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)