Nesikėsina į istoriją

Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubui savo globon priėmus „Spyrio“ ekipą, pastaroji pervadinta „Kauno Žalgiriu“. Tačiau Lietuvos futbolo federacija (LFF) gavo Vilniaus „Žalgirio“ pretenziją. Tiesa, LFF aiškios pozicijos šiuo klausimu neišsakė – pasiūlyta vaidą spręsti patiems klubams ir teisininkams.

Kauno „Žalgirio“ teisininkai jau paruošė pasiūlymą vilniečiams. Jo turinys kol kas neatskleidžiamas. DELFI žiniomis, kauniečiai ir toliau klubo pavadinime nori naudoti „Žalgirio“ vardą. Neaišku, kaip į pasiūlymą priims Vilniaus „Žalgirio“ atstovai.

„Mes neturėjome, neturime ir neturėsime tikslo sumenkinti Vilniaus „Žalgirį“. Mes nesikėsiname į Vilniaus „Žalgirio“ istoriją, nuopelnus ir įdirbį. Bet mes nesame naujai įsikūręs klubas, kuris šiaip sau nori pasivadinti „Žalgiriu“. Mes esame „Žalgiris“, nes esame po krepšinio klubo „Žalgiris“ vėliava“, – DELFI teigė Kauno „Spyrio“ vadovas Eimantas Pūras.

Beje, šios komandos žaidėjų marškinėlius pirmame A lygos ture puošė ne „Spyrio“ pavadinimas, o užrašas „Žalgiris“ ir krepšinio klubo emblema. Kauniečių teigimu, tai – duoklė pagrindiniam jų rėmėjui.

Vilniečiai įsitikinę savo teisumu

Vilniaus „Žalgirio“ vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė kilusį ginčą su klubo bendravardžiais iš Kauno komentuoja lakoniškai, durdama pirštu į Lietuvos futbolo federacijos (LFF) varžybų nuostatus.

„Mes turėjome teisę ginti savo interesus ir ja pasinaudojome. Manome, kad antras „Žalgiris“ klaidintų žiūrovus, esame pasirengę ginti savo poziciją“, – DELFI teigė Lietuvos futbolo čempionų vadovė.

Įdomu, kad dėl „Žalgirio“ vardo V. Venslovaitienės vadovaujamas klubas kelerius metus teismuose konkuravo su verslininko Vadimo Kastujevo valdytu ir 2008-aisiais pamestu klubu, kol pernai pasiekė taikos sutartį. Neoficialiomis žiniomis, teisės į legendinį pavadinimą ir nuo 1947 metų skaičiuojamą istoriją ištikimiausių aistruolių per finansinę krizę išsaugotam klubui atsiėjo penkiaženklę sumą.

LFF varžybų nuostatų 68-ajame punkte rašoma: „Komandos pavadinimas ir/ar ženklas/logotipas negali būti tapatus kitų dalyvaujančių kurioje nors LFF lygoje Klubų anksčiau naudojamiems komandų pavadinimams ir/ar ženklams/logotipams“.

Todėl formaliai „Kauno Žalgirio“ pavadinimas nėra toks pats kaip Vilniaus „Žalgirio“. Tačiau vilniečiams toks Kauno ekipos pavadinimas neįtiko.

Įsitraukė ir miestų vadovai

Tarp Kauno ir Vilniaus reprezentacinių klubų kilęs vaidas dėl pavadinimo įtraukė ir abiejų didmiesčių galvas. Kauno meras Andrius Kupčinskas asmeniškai palaikė idėją sujungti savivaldybės remiamus „Žalgirio“ bei

„Spyrio“ klubus, o Vilniaus meras Artūras Zuokas tokį žingsnį vadina keistu.

„Kauno vadovams reikėtų galvoti apie tokius sprendimus, kurie nekeltų dviprasmybių, neklaidintų žmonių. Juk Kaunas turi savo istorinių futbolo klubų pavadinimų. Be to, pasaulyje niekur nėra taip, kad krepšinis paimtų po savo sparnu futbolą – nebent atvirkščiai“, – dėstė A. Zuokas, kuris yra sostinės „Žalgirio“ garbės prezidentas.

Beje, Vilniaus savivaldybė yra tiek „Žalgirio“, tiek stipriausios miesto krepšinio komandos „Lietuvos ryto“ dalininkė. Vis dėlto A. Zuokas teigia nematantis galimybių pasinaudoti Kauno pavyzdžiu ir suvienyti abu klubus
– nebent tam tikrais konkrečiais klausimais.

„Mes irgi bandome ieškoti būtų sinergijai tarp miesto klubų pasiekti. Pavyzdžiui, tai galėtų būti transportas, kuriuo naudojasi ir vieni, ir kiti, bet ne daugiau“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)