Seimo biudžeto ir finansų komiteto posėdis, kuriame kartu su LFF vadovais dalyvavo FIFA ir UEFA delegatai, priminė aklų ginčą su kurčiais.

Komiteto pirmininkas ir vienas laikinojo įstatymo iniciatorių Mykolas Majauskas kelis kartus ragino svečius iš Šveicarijos negąsdinti sankcijomis, tačiau galiausiai pats pasiūlė padaryti pertrauką svarstant projektą.

Tam pritarta bendru sutarimu ir suteikta laiko LFF išpildyti savo pažadus – sušaukti neeilinę konferenciją bei priimti reikalaujamus įstatų pakeitimus.

Eiti tokiu keliu Seimą ragino tiek FIFA Strateginių projektų ir asociacijų narių valdymo direktorius Nodaras Akhalkasti, tiek UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola.

„Narių autonomija – vienas svarbiausių mūsų principų. Noriu priminti, kokios būtų potencialios sankcijos už valstybės kišimąsi į federacijos veiklą. Pastarasis toks atvejis buvo Indijos, sudarančios vieną septintąją pasaulio populiacijos“, – rimtais FIFA ketinimais stengėsi neleisti suabejoti N. Akhalkasti.

„Visi nori reformų, tik pasisako už skirtingus būdus. Jei šis įstatymas bus priimtas, deja, tai lems federacijos suspendavimą, kuris ilgalaikiu periodu turės didelę įtaką Lietuvos futbolui“, – antrino L. Nicola.

M. Majauskas replikavo, jog didžiausia bausmė Lietuvos futbolui yra „jo vieta reitingų dugne ir kriminalas futbole“.

Mykolas Majauskas

Vis dėlto skubinti LFF nacionalizavimo konservatoriaus vadovaujamas komitetas nesiryžo, patikėdamas FIFA ir UEFA garantijomis imtis lyderystės reformuojant LFF.

„Mes prižiūrėsime ir garantuosime, kad pokyčiai būtų atliekami užtikrinant visus gerojo valdymo standartus“, – teigė N. Akhalkasti.

„Mūsų siūlomu būdu reformos būtų pasiektos greičiau, nei einant įstatymo keliu. Neeskaluokime situacijos, dirbkime ranka rankon dėl Lietuvos futbolo. Pasitikėkite mumis“, – ragino L. Nicola.

Anot LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, neeilinę konferenciją, kurioje bus balsuojama dėl naujos įstatų redakcijos, ketinama sušaukti gruodžio viduryje. Tiksli data turėtų paaiškėti per kelias artimiausias savaites.

LFF vadovai žada, jog į naujus įstatus bus įtraukti Seimo narių reikalaujami punktai: tiesioginiai LFF vykdomo komiteto narių bei drausmės ir etikos organų rinkimai konferencijoje, draudimas eiti pareigas teistiems asmenims.

Pastarieji kelia daugiausia šurmulio tarp parlamentarų, mojuojančių Policijos departamento pažyma, jog keturi LFF vykdomojo komiteto nariai praeityje yra padarę nusikalstamų veikų. Neoficialiomis žiniomis, omenyje turėti Arūnas Pukelis, Žydrūnas Buzas, Dainius Šumauskas ir Rimas Kantaravičius.

Pastarasis pats kreipėsi į Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registrą – paaiškėjo, jog duomenys apie R. Kantaravičių buvo neteisingi, iš tiesų Alytaus apskrities futbolo federacijos prezidentas praeityje nebuvo nuteistas.

Arūnas Pukelis

Policija taip pat nurodė, jog trims iš vykdomojo komiteto narių buvo taikytos organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo prevencinės poveikio priemonės.

LFF valdymo organų duris šiems asmenims atveria išnykęs teistumas.

„Mes ne kartą signalizavome, kad dabartinė padėtis netinka, bet federacija nuvylė nesiimdama jokių veiksmų, kol galiausiai jau ir visuomenė supūliavo“, – Seimo posėdyje sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Tačiau jos pačios vadovaujama ministerija ruošė Sporto įstatymo pataisas, kurias vos prieš kelis mėnesius priėmė tas pats Seimas, – ir dabar parlamentarų taikiklyje atsidūrusi LFF grietinėlė atitinka galiojančio įstatymo formuluotes.

„Būtų gerai, kad valstybė iš principo susirūpintų sportu – juk galėjome susitvarkyti su šia situacija priėmus Sporto įstatymą“, – stebėjosi LFF prezidentas Tomas Danilevičius.

Tomas Danilevičius

Tai netrukdė prie biudžeto ir finansų komiteto posėdžio prisijungusiam Seimo nariui Andriui Vyšniauskui kaltinti tarptautinių organizacijų „dešimt metų nemačius, kaip kriminaliniai elementai perima Lietuvos futbolą“.

Net ir kolegos turėjo taisyti A. Vyšniauską, pareiškusį, kad „krepšinyje panašių problemų nėra, nors ten sukasi kelis kartus didesni pinigai“. Iš tiesų LFF biudžetas didesnis už Lietuvos krepšinio federacijos maždaug tris sykius.

Replikuodamas L. Nicola žadėjo, jog į vadovaujamus postus LFF kandidatuojantiems asmenims bus pritaikyta tokia pati patikros sistema, kokia filtruojami pačios UEFA pareigūnai.

Primename, kad laikinuoju įstatymu dėl LFF tiesioginio valdymo numatoma federacijos vadovų įgaliojimus ir LFF turtą perduoti ŠMSM skiriamam laikinajam administratoriui.

Seimo Teisės departamentas projektą įvertino kaip prieštaraujantį Konstitucijai ir teisinės valstybės principui. Nepaisant to, rugsėjo pabaigoje po pateikimo už jį balsavo 88 parlamentarai, prieš buvo 13, susilaikė 21.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)