Vokietija pateko į pusfinalį, kur birželio 28-ą dieną susitiks su Anglijos ir Italijos ketvirtfinalio poros nugalėtoja.

Beje, Vokietija yra vienintelė komanda turnyre laimėjusi visas žaistas rungtynes.

Graikija važiuoja namo. Jau rugsėjo 11-ą d. su ja pasaulio čempionato atrankos rungtynes išvykoje žais Lietuva.

Vieni turnyro favoritų vokiečiai B „mirtininkų“ grupėje iškovojo tris pergales iš tiek pat galimų, užėmė pirmą vietą ir vieninteliai Senojo žemyno pirmenybėse surinko maksimalią 9 taškų sumą. Vokietija 1:0 įveikė Portugaliją, ir vienodais rezultatais 2:1 pranoko Olandiją bei Daniją.

Graikija A grupėje liko antra. Graikai sužaidė lygiosiomis 1:1 su viena čempionato šeimininkių Lenkija, 1:2 pralaimėjo Čekijai ir lemiamame mače dėl kelialapio į ketvirtfinalį 1:0 palaužė rusų pasipriešinimą.

Graikų gretose ketvirtfinalyje trūko dėl geltonų kortelių diskvalifikuoto komandos kapitono Giorgo Karagounio.

Vokiečiai su graikais yra žaidę 9 kartus ir nė sykio varžovams nepralaimėjo (6-3-0, įv. 21-9). Vokietijos rinktinė, dabar laimėjusi net 15 oficialių susitikimų iš eilės ir pasiekusi naują pasaulio rekordą, iškovojo pergales visuose penkiuose Europos čempionatų ketvirtfinaliuose. Graikija vieninteliame savo komandos istorijoje ketvirtfinalyje triumfavo „auksiniais“ 2004-ais, kai 1:0 eliminavo Prancūziją.

Į starto vienuolikę penktadienį patekęs M. Klose Vokietijos rinktinėje žaidė jau 120-as rungtynes. Jo sąskaitoje – 64 įvarčiai. Vokietijos futbolininkų pasirodymą Gdansko arenoje stebėjo šalies kanclerė Angela Merkel. Ji buvo tarp žiūrovų ir per 2010 metų pasaulio čempionato ketvirtfinalį Keiptaune (PAR). Tąsyk vokiečiai net 4:0 nušlavė Argentinos rinktinę.










Rezultatas

Vokietija 4 - 2 Graikija

39' Philipp Lahm [1 - 0]
55' Georgios Samaras [1 - 1]
61' Sami Khedira [2 - 1]
68' Miroslav Klose [3 - 1]
74' Marco Reus [4 - 1]
89' Dimitrios Salpingidis [4 - 2] (iš 11 metrų baudinio)

14' Georgios Samaras (Graikija) - geltona kortelė
75' Sokratis Papastathopoulos (Graikija) - geltona kortelė

Vokietija: Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mats Hummels, Holger Badstuber, Jerome Boateng, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Mesut Ozil, Andre Schurrle (67' Thomas Muller), Marco Reus (80' Mario Gotze), Miroslav Klose (80' Mario Gomez).

Atsarginiai: Tim Wiese, Ron-Robert Zieler, Ilkay Gundogan, Marcel Schmelzer, Benedikt Howedes, Lars Bender, Per Mertesacker, Toni Kroos, Lukas Podolski.

Treneris: Joachim Loew.

Graikija: Michalis Sifakis, Ioannis Maniatis, Giorgos Tzavellas (46' Theofanis Gekas), Kyriakos Papadopoulos, Vasilios Torosidis, Sokratis Papastathopoulos, Grigorios Makos (72' Nikos Liberopoulos), Sotirios Ninis (46' Georgios Fotakis), Konstantinos Katsouranis, Georgios Samaras, Dimitrios Salpingidis.

Atsarginiai: Konstantinos Chalkias, Alexandros Tzorvas, Stilianos Malezas, Nikos Liberopoulos, Konstantinos Mitroglou, Konstantinos Fortounis, Giannis Fetfatzidis.

Treneris: Fernando Santos.

Teisėjas: Damir Skomina (Slovėnija).

Lankomumas: 38,7 tūkst.

Rungtynės

Susitikimas prasidėjo gana pavojinga vokiečių ataka. Tuoj pat, 2-ą min., gero perdavimo iš dešinės į baudos aikštelę neišnaudojo Miroslavas Klose, praslydęs pro kamuolį. 4-ą min. Andre Schurrle nukreipė nuo vartininko atšokusį kamuolį į vartus, bet teisėjas Damiras Skomina iš Slovėnijos užfiksavo nuošalę. Vokietija žaidė aktyviau, o graikai gynėsi visa komanda.

8-ą min. Grigorios Makos parideno kamuolį link Manuelio Neuerio vartų. Nuo šio momento žaidimas išsilygino ir graikai dar du kartus bandė grasinti varžovų vartams.

Graikijos ekipos futbolininkai stabdė žaidimo tempą - per 13-ą pirmų min. vartininkui Michaliui Sifakiui medicininė pagalba buvo suteikiame net du sykius. 14-ą min. Georgios Samaras buvo nubaustas geltona kortele.

23-ią min. Mesutas Ozilas neišnaudojo geros progos,24-ą min. M. Klose vėl dėkingoje pozicijoje nepasiekė kamuolio, o 25-ą min. Marco Reusas stipriai smūgiavo, tačiau nepataikė į vartus.

27-ą min. Dimitrios Salpingidis privertė vokiečių vartininką Manuelį Neuerį išbėgti toli iš vartų ir numušti kamuolį į užribį. 33-ią min. tas pats D. Salpingidis pavojingai smūgiavo kamuolį į tolimą kampą ir vartininkas M. Neueris tik antru bandymu jį sugavo.

36-ą min. po Sami Khediros smūgio vartininkas atmušė kamuolį prieš save, bet pavojų likvidavo gynėjas Grigorios Makas.

39-ą min. Vokietijos rinktinės spaudimas buvo vainikuotas įvarčiu. Komandos kapitonas Philipas Lahmas nuo baudos aikštelės prieigų, maždaug 20 metrų nuotolio, smūgiavo į tolimą vartų kampą ir kamuolys įskriejo į tinklą - 1:0. Vartininkas Michalis Sifakis kaire ranka lietė kamuolį, bet išgelbėti savo komandos jis nesugebėjo. Tai buvo pirmas Ph. Lahmo įvartis šiame čempionate ir penktas per visą karjerą rinktinėje - per 90 rungtynių. Ph. Lahmas juos muša nuosekliai kas dvejus metus: 2004, 2006, 2008, 2010 ir 2012-ais arba – kiekviename svarbiame turnyre.

44-ą ir 45+1 min. A. Schurle dar du kartus pavojingai smūgiavo į graikų vartus. Pirmą sykį priešininkų gynėjai nukreipė kamuolį į kampinį, o antrą - jis praskriejo šalia vartų. Po pirmo kėlinio Vokietija pirmavo - 1:0.

Antras kėlinys

Nors antras kėlinys prasidėjo trim vokiečių kampiniais iš eilės, Graikijos rinktinė kantriai laukė savo šanso. Ir jis atsirado, kai 55-ą min. graikai surengė žaibišką kontrataką. Dešiniu sparnu prasiveržęs D. Salpingidis, skersavo kamuolį į vartininko aikštelę, o ten aplenkęs gynėjus pirmas prie jo atsidūrė puolėjas Giorgijus Samaras, kuris iš arti išlygino rezultatą - 1:1.

Atsitokėję nuo šoko, vokiečiai vėl apgulė graikų vartus. 61-ą min. Jerome'as Boatengas iš dešinio krašto perdavė kamuolį į varžovų baudos aikštelę, kur stipriu ir gražiu kojos smūgiu iš eigos S. Khedira įmušė antrą įvartį - 2:1. Tai buvo saugo antras įvartis 31-ose rungtynėse po Vokietijos vėliava.

Vokietijos futbolininkai nemažino apsukų ir tai pasiteisino. 68-ą min. vokiečiai po baudos smūgio iš dešinio sparno kamuolį skersavo į baudos aikštelę, M. Klose iššoko aukščiau už visus ir galvą įmušė trečią įvartį - 3:1. Tai buvo puolėjo 64-as įvartis 120-ose rungtynėse. 17-a įvarčių Europos ir pasaulio čempionatuose įmušęs M. Klose pagal šį rodiklį dabar tik vienu nusileidžia legendiniam Gerdui Mulleriui.

Nusimetę psichologinę naštą, vokiečiai ėmė žaisti gražų atvirą futbolą ir toliau atakavo. 74-ą min. pagaliau savo progą išnaudojo M. Reusas. Po to, kai M. Klose sukirto kamuolį į M. Sifakį, jis stipriu smūgiu iš baudos aikštelės kairio šono tiesiog „sušaudė“ vartininką - 4:1.

Vokietija toliau dominavo aikštėje, o graikai savo laimę bandė retomis kontratakomis. Vienos jų metu J. Boatengui kamuolys pataikė į ranką baudos aikštelėje ir arbitras skyrė gana abejotiną 11 metrų baudinį. Jį 89-ą min. ramiai realizavo D. Salpingidis - 2:4 - ir sušvelnino pralaimėjimo kartėlį.

Vokietija iškovojo galutinę pergalę 4:2 ir pateko į čempionato pusfinalį.

Iki šiol 14-ame Europos čempionate keturis įvarčius per vienerias rungtynes pelnė tik dvi komandos – pagrindine vokiečių konkurente dėl aukso vadinama Ispanijos ekipa, kuri tiek įmušė airiams (4:0), bei namo jau išvažiavusi Rusija, 4:1 pranokusi čekus.

Vokietijos rinktinė dar niekada nepralaimėjo Europos čempionato ketvirtfinalyje. Per paskutinius 7 turnyrus jie 4 sykius pasiekė Senojo žemyno turnyro pusfinalį, o 3 kartus nepateko į ketvirtfinalį.

Statistika:

Kamuolio kontrolė: Vokietija 71 proc. - 29 proc. Graikija;

Smūgiai: Vokietija 24 - 9 Graikija;

Smūgiai į vartų plotą: Vokietija 14 - 5 Graikija;

Smūgiai link vartų: Vokietija 10 - 4 Graikija;

Virpstai: Vokietija 0 - 0 Graikija;

Kampiniai: Vokietija 10 - 1 Graikija;

Nuošalės: Vokietija 5 - 2 Graikija;

Atakos: Vokietija 58 - 15 Graikija;

Pavojingos progos: Vokietija 8 - 2 Graikija;

Geltonos kortelės: Vokietija 0 - 2 Graikija;

Raudonos kortelės: Vokietija 0 - 0 Graikija;

Pražangos (atliktos/patirtos): Vokietija 9/10 - 10/7 Graikija.