Specialistas teigė, kad Lietuvos rinktinėje geriausiai bene svarbiausią derinį krepšinyje „du prieš du“, kuris sutampa su naujos DELFI.tv laidos pavadinimu, atlieka Mantas Kalnietis, tačiau išskyrė ir kitus žaidėjus.

„M. Kalnietis jį puikiai atlieka. Vienas variantas yra su Pauliumi Jankūnu, nes jis žaidžia šiek tiek įvairiau: gali ir po krepšiu atsilaisvinti, ir prie tritaškio linijos. Kitas – su Jonu Valančiūnu ar Antanu Kavaliausku, kurie dažniausiai, žinoma, prašo kamuolio po krepšiu.

Geriausias šio derinio specialistas šių laikų krepšinyje yra Vassilis Spanoulis. Be abejo, mes labai gerai prisimename, kaip jį atlikdavo Šarūnas Jasikevičius, kuriam nebuvo neįveikiamų užduočių – kad ir kaip tu gintumeisi, kad ir kaip jį stabdytum, jis visada turėdavo atsakymus į visus klausimus.

Šiandien rinktinėje turime jauną įžaidėją Luką Lekavičių, kuris galbūt tiek dar nemoka, bet labai stengiasi ir yra labai imlus. Jis galbūt prasčiau pataiko iš toli ir varžovai tuo naudojasi, bet su perdavimais tvarkosi gana gerai. O užtvarą geriausiai stato Robertas Javtokas. Įžaidėjas arba tas, kas būna su kamuoliu, jam būna labai dėkingi ir laukia tų gerų užtvarų. Jos jiems leidžia susikurti sau gerą erdvę, įsibėgėti ar rasti progą mesti iš toli“, – teigė R. Paulauskas.

Jis griežtai neigiamai atsiliepė apie vis dažniau taikomą žaidėjų natūralizavimo procesą, kai dažniausiai amerikiečiams vos ne per mėnesį yra suteikiamos pilietybės ir jie tampa įvairių Europos rinktinių lyderiais.

„Labai keistas ir sunkiai paaiškinamas FIBA organizacijos paleistas leidimas, kad vienas žaidėjas rinktinėje gali būti ne iš tos šalies – natūralizuotas. Iš pradžių tos taisyklės buvo griežtesnės, o vėliau po truputį švelnėjo. Ir į vyrų krepšinį atėjo ta mada. Bet yra komandos, kurios turi savo identitetą – tai Serbija ir Lietuva, kurios pasako: „Mums užteks savų žaidėjų. Mes turime talentų ugdymo sistemą, politiką ir mes to nedarysime. Ir manau, kad šis kelias – teisingas“, – pabrėžė pašnekovas.

Tiesa, R. Paulauskas nesutiko su tuo, kad šiuo metu Lietuvos rinktinės lyderis yra Jonas Valančiūnas.

„Mūsų rinktinėje yra daug pajėgių žaidėjų ir negalėčiau šiandien išskirti J. Valančiūno kaip paties pajėgiausio, nors užsienio žiniasklaida ir įvardija jį kaip superžvaigždę. Jonui pritrūko vieno dalyko – kad kontrolinėse rungtynėse jis būtų visur dominavęs. Priežastis yra aiški – vadybiniai reikalai, dėl kurių jis vyko į Kanadą. Jis praleido tą svarbų laiką, kai reikėjo dirbti su rinktine.

Gerai yra tai, kad mes turime pakankamai laiko grupės etape, kad įsibėgėtume, kad visi žaidėjai pagautų tą ritmą, susiformuotų aiški hierachija, kad paaiškėtų, kas yra pagrindiniai arkliai, kurie tempia komandą, kas yra keičiantys ir kas yra tie, kurie, jeigu kam nors nepavyktų, irgi galėtų būti metami į kovą“, – sakė treneris.

Specialistas pasisakė ir apie tai, kas, jo galva, šioje Lietuvos rinktinėje turėtų atlikti lemiamą metimą, jeigu rezultatas būtų apylygis ir tiksėtų paskutinės ketvirto kėlinio sekundės.

„Pagal patirtį, poziciją ir universalumą aš, turėdamas tokią galimybę, lemiamą ataką regzčiau per Joną Mačiulį, bet treneriai galbūt rinksis ir visai kitą variantą“, – nenorėjo savo nuomonės Jonui Kazlauskui primesti ekspertas.

R. Paulauskas pakomentavo ir vis ryškėjančią tendenciją, kad krepšinyje mažėja „centrų“ vaidmuo – štai šių metų NBA čempionais tapo „Golden State Warriors“, kurie NBA superfinalo serijoje su Klivlando „Cavaliers“ (4:2) žaidė praktiškai be tikro vidurio puolėjo.

„NBA galima sakyti nusigyveno arba prisigyveno, kad nebeturi tokių aukštų žaidėjų, kurie būtų tiek svarbūs komandoms, kiek ir žemesni. Bėda iš tikrųjų ta, kad jų nėra, ėmė trūkti. Nors visai neseniai be jų krepšinio negalėjai įsivaizduoti. Vienas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį – krepšinis vis greitėja ir tampa atletiškesnis fizine prasme. Ir dažnai tiems aukštiems žaidėjams ima stigti greičio ir universalumo, kurio taip reikia. Europoje situacija irgi yra panaši, bet būtų labai keista, jeigu kas nors dirbtinai imtų tą daryti. Tai yra tik tos problemos pati pradžia, užuomazga. Dar neverta nieko labai stipriai keisti. Manau, treneriai į tai dar nereaguoja“, – tvirtino jis.

R. Paulauskas itin įdomiai argumentavo, kodėl jo nė kiek nenustebino tas faktas, kad jau šiemet į pagrindinį Lietuvos rinktinės dvyliktuką prasimušė jaunasis puolėjas 19-metis Domantas Sabonis.

„Aš nežinau, kodėl taip visus nustebino toks tokio žaidėjo šuolis. Visi turbūt pamiršo, kas yra jo tėvas. Prisiminkime 1982 metus, kai Aleksandras Gomelskis į SSRS rinktinę pakvietė tris lietuvius – Sergejų Jovaišą, Valdemarą Chomičių ir 17-metį Arvydą Sabonį. Kai jį vežėsi, visi sakė, kad galbūt reikėjo kokį nors ukrainietį paimti ar rusą, nes jie geresni. Bet tuo metu įžvalgus treneris matė talentą ir ne šiaip kokį eilinį, o išskirtinių gabumų, kuris jau tuo metu pasaulio čempionate buvo lygiavertis žaidėjas ir vieneriose rungtynėse buvo labai rezultatyvus (mače su Kolumbija pelnė 28 taškus – DELFI).

Todėl stebėtis visiškai nereikia – užaugo jo sūnus. Galbūt šiek tiek gaila, kad tiktai vienas iš jo sūnų – toks talentingas krepšinyje, norėtųsi, jog visi žaistų rinktinėje. Taigi jokio avanso čia iš tikrųjų niekas nedalina. Mes akivaizdžiai matome, kad tai yra išskirtinių gabumų žaidėjas ir belieka tik pasidžiaugti, kad toks geras yra mūsų genofondas. Sūnus tęsia tradiciją ir ta garsi pavardė mums padeda šlovinti bei puoselėti tą krepšinį“, – tikino jis.

Pirmoje laidoje „Du prieš du“ – dar daug dėmesio vertų R. Paulausko minčių. Laidoje taip pat galite pamatyti ir karštus reportažus iš Rygos, kurioje šiuo metu dirba specialūs DELFI korespondentai.

Primename, kad pirmą Europos čempionato mačą mūsiškiai žais šeštadienį vakare 21 val. 30 min. su ukrainiečiais.

Specialioje Europos krepšinio čempionatui skirtoje rubrikoje kasdien rasite visas naujausias žinias, komentarus, išskirtinius interviu ir vaizdo reportažus, galėsite sekti rezultatus iš visų „Eurobasket 2015“ arenų gyvai, susipažinti su turnyro tvarkaraščiu, komandomis, žaidėjais ir nuolat atnaujinama čempionato statistika: http://www.delfi.lt/sportas/eurobasket/

J. Kazlausko komanda pasiryžusi dovanoti jums pergales, o mes pasirūpinsime, kad krepšinio fiesta būtų turininga ir nepamirštama.

* * *

Europos čempionatas keturiose šalyse (Latvijoje, Kroatijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje) vyks rugsėjo 5-20 dienomis. Lietuvos krepšininkai D grupėje Rygoje grumsis su Latvijos, Čekijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos atstovais.

Europos čempionate bus kovojama dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tiesiai į olimpiadą pateks dvi Senojo žemyno pirmenybių finalo dalyvės. Turnyre 3-7 vietas užėmusios rinktinės žais olimpinėse atrankos varžybose.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato starte:

Rugsėjo 5 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Ukraina

Rugsėjo 6 d. (Ryga) 18:30 Lietuva – Latvija

Rugsėjo 7 d. (Ryga) 15:30 Lietuva – Belgija

Rugsėjo 9 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Estija

Rugsėjo 10 d. (Ryga) 21:30 Lietuva – Čekija.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)