Pieno gamintojai argumentuoja, kad žaliavinio pieno supirkimo kainos sumažėjo tiek, kad jau yra mažesnės nei jo savikaina. Jų teigiama, kad šiuo metu supirkimo kaina sumažėjo nuo 47 iki 27 centų, kuomet savikaina siekia apie 35 centus už litrą pieno.

Pasak prie Vilniuje esančios „Maxima“ būstinės ir parduotuvės protestuojančio ūkininko iš Mažeikių rajono Audriaus Vanago, ūkininkai perdirbėjus ir pardavėjus nori pakviesti trišalių derybų.

„Norime paklausti, kas yra didesnis skrudžas – ar prekybininkas, ar pardavėjas – ir pakviesti į trišales derybas su ūkininkais perdirbėjus ir pardavėjus“, – pirmadienį „Delfi“ televizijai iš protesto vietos Vilniuje sakė A. Vanagas.

Jo teigimu, pieno gamintojai prašo „teisingesnio kainos paskirstymo“.

„Parduotuvėje pienas kainuoja 1,7 euro, o ūkininkas gauna 30 centų“, – akcentavo ūkininkas. Jis teigė, kad pieno gamyba šiuo metu yra nuostolinga.

„Mums reikalinga susiderėti, kad tokios situacijos nesusiklostytų ateityje, kad ūkiai galėtų planuoti sklandžiai savo pajamas, nebūtų to trukdomi. Tą turėtų suprasti ir perdirbėjai, ir pardavėjai, ir nenaudoti to didelio skirtumo mūsų ūkių žlugdymui“, – kalbėjo P. Vanagas.

Prie „Maxima“ būstinės esantys ūkininkai nešini plakatais „Sunaikintas pieno ūkis – sunaikintas Lietuvos kaimas“, „Kodėl vartotojas turi mokėti DAUGIAUSIAI, kai ūkininkas gauna mažiausiai?“, „Pienas už dyką tik pasakose“, ir kt. Protesto simboliu pasirinktas žalias kryžius.

Pieną nemokamai protesto akcijoje dalijęs Kaišiadorių rajono ūkininkas Saugirdas Rimševičius sakė pasirinkęs tą daryti, kadangi pienininkams nebeapsimoka jo pardavinėti.

„Iki vasario gaudavome apie 38–42 cento, priklausomai nuo baltymų ir riebalų kiekio piene. Dabar siūlo už bazinę 18 centų kainą“, – „Delfi“ televizijai kalbėjo ūkininkas.

ELTA primena, kad sekmadienį Žemės ūkio ministerija pranešė ketinant spręsti susidariusią padėtį ir padėti pieno ūkiams papildomomis reguliavimo ir pagalbos priemonėmis.

Artimiausiu metu ministerija žada inicijuoti teisės aktų keitimus, kuriais žaliavinio pieno supirkimo kainos būtų indeksuotos pagal pieno produkcijos pardavimų kainas, o kartu su bazine pieno supirkimo kaina mokami priedai būtų skaidrūs ir sąžiningi. Taip pat pakeitimai numatytų, kad žaliaviniu pienu būtų galima prekiauti pieno aukcionuose, kai pieno kainas būtų galima stebėti realiu laiku, o ne po mėnesio, kaip yra dabar.

Taip pat ministerija artimiausiu metu turėtų peržiūrėti ir pieno ūkių investicinius projektus – kad dėl susidariusios padėties projektai nebūtų stabdomi ir įgyvendinami numatytu laiku.

Be to, teigiama, jog ministerijoje jau parengtas įsakymo projektas, numatantis, kad jau įgyvendinantys investicinius projektus ir su finansinėmis problemomis susiduriantys ūkiai galės kreiptis lengvatinės paskolos apyvartinėms lėšoms.

Negavusiems investicinės paramos, galės būti teikiama tokio paties dydžio lengvatinė paskola investiciniams projektams įgyvendinti ar apyvartinėms lėšoms.

Po praėjusią savaitę vykusio Pieno tarybos susitikimo, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sakė, Taryba toliau tarsis, kaip sumažinti dėl stipriai šokinėjančių kainų ūkių patiriamas rizikas, o darkart rinksis dar vasario mėnesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją