Iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų liko mėnuo. Ir panašu, kad dalis vardan tikslo pateisina visas priemones.

„Sakiau, kad tikrai nepriimsiu tų, kurie už mane nebalsuos, juos žydų kapinėse laidosime“, – taip su rinkėjais prieš kelias dienas juokavo konservatorius, kandidatas į Raseinių miesto tarybą ir Nemakščių miestelio seniūnas Remigijus Laugalis.

„Yra gėda klausytis, gėda skaityti. Aišku, tai žeidžia žmones, tai sudaro netikrumo atmosferą, kokioje bendruomenėje mes gyvename“, – taip tokius pareiškimus LNK įvertino Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Raseinių rajono meras, konservatorius Andrius Bautronis sako, kad jis pats dalyvavo renginyje, kuriame pasakyti šie žodžiai. Anot jo, jo kolegos pareiškimas išimti iš konteksto. Esą melagingas kalbas apie juos skleidžia oponentai.

„Tapome provokacijos aukomis, nes tenai dalyvavęs žurnalistas filmavo visą mūsų susitikimą. Remigijus pristatė, kaip yra agituojami prie jį nuteikiant žmones. Ir jis pasakė, ką kalba žmonės aplinkiniuose kaimuose. O žurnalistas, nusiteikęs priešiškai mums, iškarpė teksto dalis ir sudėjo, viskas“, – taip LNK žinioms situaciją pakomentavo Raseinių meras.

Įrašas iš konservatorių susitikimo su rinkėjais paskelbtas Raseinių rajono naujienų portale „Visuomenės balsas“. Ir portalo žurnalisto Mariaus Aleksiūno feisbuko paskyroje. Tiesa, kontekstui suvokti vietos nėra palikta, o vaizdo medžiagą paviešinęs M. Aleksiūnas dalyvauja politinėje veikloje – 2020 metais su Centro partija – tautininkais bandė patekti į Seimą.

„Čia, žinokite, rinkimuose Raseiniuose oponentai ginklų nesirenka. Tą puikiai pamatėte“, – LNK sakė Raseinių meras A. Bautronis.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky tikina sulaukusi Raseinių mero skambučio. Jis paaiškino situaciją, žadėjo kreiptis į atsakingas institucijas dėl visuomenės klaidinančios informacijos. Tačiau ji sako, kad nėra svarbu, kas tokia informaciją skleidžia – konservatoriai, ar oponentai. Tai nekeičia fakto, kad agituojant rinkimuose gąsdinti žmones žydais yra žema.

„Apskritai, kada visas progresyvus pasaulis kovoja už žmonių lygybę, čia, Lietuvoje, kur yra mažiau nei trys milijonai gyventojų, mes atrodome tokie provincialai, taip kvailai pasirodome“, – kalbėjo F. Kukliansky.

VRK staigmenos

Staigmenų pažėrė ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„VRK priėmė labai svarbų sprendimą“, – ketvirtadienį sakė VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Komisija įregistravo beveik 14 tūkstančių kandidatų, artėjančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose.

Sausio viduryje iš rinkimų sąrašų VRK išbraukė beveik pusę tūkstančio kandidatų. Daugiausia jų prarado Tautos ir teisingumo sąjunga. Politikai vietoje savo nuotraukų VRK pateikė gėlių, vyno taurių ar gamtos peizažų nuotraukas. Gavęs skundus Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas įpareigojo komisiją leisti kandidatams pasitaisyti.

„Dalis nepasitaisė, bet nedidelė dalis. Kiti stengėsi pagal VRK nustatytą trūkumų šalinimo terminą buografijas papildyti“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Taigi, iš kone pusės tūkstančio išbrauktų kandidatų liko vos kelios dešimtys. Tai reiškia, kad Vilniaus miesto mero posto galės siekti ir Petras Gražulis.

VRK iš kandidatų sąrašo į Druskininkų savivaldybės tarybą neišbraukė ir Darbo partijos atstovo Edvino Garackevičiaus, nors jį iš sąrašo prašė pašalinti pati partija.

Šią savaitę pirmu numeriu sąraše Druskininkuose įrašytą politiką policija sulaikė su puse kilogramo hašišo.

VRK nurodo, kad darbiečių kandidato nešalins, mat tam padaryti baigėsi terminas.

Delfi primena, kad Darbo partija E. Garackevičių iš partijos pašalino.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: