Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis turėtų atvykti į penktadienio viršūnių susitikimą su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Dviejų dienų vizitas surengtas Ukrainos vyriausybei paskelbus pareiškimą, kad Ukraina tikisi ES gairių „kuo greičiau ir sėkmingiau“ pradėti oficialias derybas dėl narystės.

Prisijungimas prie ES yra sudėtingas ir ilgas daugelio etapų procesas, reikalaujantis teisinių reformų ir prisiderinimo prie ES taisyklių. Pernai vasarą Ukrainai buvo suteiktas kandidatės į ES statusas, dabar ji siekia pradėti oficialias derybas dėl narystės, tačiau kai kurioms šalims tai užtruko dešimtmečius.

Tikėtina, kad per susitikimą bus pripažinta Ukrainos pažanga kai kuriose srityse, pavyzdžiui, vykdant teismų reformas, ir aptartos kitos trumpalaikės ir ilgalaikės paramos formos. Tikimasi, kad ES paskelbs papildomai mokysianti dar 15 tūkst. karių, bus aptariama finansinė ir humanitarinė parama bei nuolatinė pagalba išlaikyti maisto eksportą net ir vykstant karui.

Į darbotvarkę įtrauktas ir ES pritarimas V. Zelenskio anksčiau paskelbtam 10 punktų planui atkurti taiką, pakelti Ukrainą iš griuvėsių ir patraukti Rusiją atsakomybėn už įvykdytus karo nusikaltimus.

Siekiant priartinti Ukrainos ekonomiką prie ES bendrosios rinkos bus aptariama galimybė panaikinti tarptinklinio ryšio mokesčius Ukrainos mobiliųjų telefonų vartotojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją