Prie Mariupolio kyla milžiniškos naujos kapinės ir daugybė naujų kapų Rusijos kapinėse tik patvirtina, kad kruvinas karas Ukrainoje jau paglemžė tūkstančius gyvybių. Kitą vertus, diktatoriškas Kremliaus režimas, kaip ir per visus šimtą jo gyvavimo metų, nedrįsta paskelbti jokių konkrečių žuvusiųjų ar sužeistųjų skaičių.

Tarp tokių aukų atsirado ir skandalingais pareiškimais apie Rusijos atominius ginklus pagarsėjęs, bet dabar jau nušalintas Rusijos kosmoso agentūros vadas Dmitrijus Rogozinas. Jis nusprendė vykti pakariauti į Ukrainą, bet jam švenčiant gimtadienį viename Donecko viešbučių į pastatą pataikė didelio tikslumo ukrainiečių artilerijos sviedinys. Oficialiai teigiama, kad D. Rogozinas sužeistas į užpakalį ir galvą.

Manoma, kad taip atsitiko dėl ukrainiečiams nutekintos jų pokylio vietos.

Kremliaus valdžia ir toliau parodomai piktinasi, kad Ukraina apšaudo Donecką – pagrindinį rusų puolimo Donecke karinio tiekimo mazgą. Bet rusams, nepaisant naujai mobilizuotų 300 tūkst. vyrų ir iš kalėjimų paimtų nusikaltėlių, nepavyksta įveikti ukrainiečių pasipriešinimo Donecko srityje.

Ten Rusija jau kelis mėnesius meta gausybę patrankų mėsos ir artilerijos į maždaug 100 kilometrų pločio ruožą. Matyt todėl Vladimiras Putinas prabilo apie Rusijos gynybą.

„Reikia atnaujinti civilinės ir teritorinės gynybos organizavimo ir sąveikos su pramone sistemą. Visų pirma būtina tobulinti karinės technikos ginklų ir materialinių išteklių kaupimo ir saugojimo sistemą, skirta mobilizuoti dalinius ir ginkluotąsias pajėgas.

Kaip žinia, pašaukta 300 tūkst. žmonių, dalis jų jau yra kovos zonoje. Krašto apsaugos ministro ir generalinio štabo viršininko teigimu, kariniuose poligonuose mokosi dar 150 tūkst. karių – tai yra pakankamas rezervas operacijoms atlikti“, – kalbėjo Rusijos prezidentas V. Putinas.

Šis rezervas juda ir po Baltarusiją, bet Minsko diktatorius tvirtina, kad karo pradžios scenarijus nepasikartos. Tada, vasario mėnesį, Baltarusijoje surengti bendri su Rusija kariniai manevrai baigėsi V. Putino kariuomenės puolimu per Baltarusijos sieną Kyjivo link.

„Todėl mes savo teritorijoje perkėlėme karines pajėgas savo ir bendras ten, kur manome, kad jų reikia. Taškas, jokio kito sumanymo, jokios konspirologijos “, – teigė faktinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka.

Rusai ne tik puola Donecko srityje, bet ir toliau apšaudo išvaduotas Charkivo ir Chersono sritis.

Chersone buvo pataikyta į laimei nuotoliniu būdu veikiančią mokyklą ir ligoninę.

„Mes gi negalime bėgti, todėl sėdime. Juk čia yra neįgalūs žmonės – senukai, invalidai. Ne tik, kad bėgti, mes atsigulti ant grindų negalime“, – kalbėjo viena ligoninės pacientė.

Laimei, ligoninėje niekas rimčiau nenukentėjo.

Vietos gyventojai sako, kad jau baigia priprasti prie gyvenimo šalia karo fronto.

Rusai ne tik toliau daužo ukrainiečių miestus, bet ir bando parodyti, kad jie juos atstato. Pavyzdžiui, barbariškai rusų suniokotame Mariupolyje, jau yra pastatyta naujų namų. Nors butus ten daugiausiai gavo atvykę rusų kariškiai ir kiti asmenys.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: