„Seksualiniai veiksmai, atliekami be jūsų laisvos valio sutikimo yra prievarta ir smurtas. Ir tai yra Baudžiamojo kodekso objektas. Tai yra viskas, ką jūs turite žinoti“, – kalbėjo M. Danielė.

Dabar apie sutikimą arba nesutikimą pasimylėti Baudžiamasis kodeksas nieko nekalba. O privertimas lytiškai santykiauti yra apibrėžtas tik tada, kai atsiranda smurtas, psichinė prievarta, arba pasinaudojama asmens priklausomumu.

„Dabar mūsų teisinis reguliavimas yra siejamas su fizinės prievartos panaudojimu daugiausiai. Ir dabartinis teisinis reguliavimas visiškai neatsižvelgia į tą traumą, kaip žmogaus smegenys reaguoja į seksualinę prievartą“, – sakė teisininkė, Moterų informacijos centro projektų vadovė Rugilė Butkevičiūtė.

Anot moterų, kad dabartinė tvarka neveikia, rodo ir vos vienetai užregistruotų seksualinės prievartos nusikaltimų. Dažnai net nėra prieinama iki ikiteisminių tyrimų.

„Viename iš mūsų šalies kurortų, naktiniame klube lankytojas parsiveda į savo kambarėlį merginą ir su ja santykiauja iki pat ryto. Štai, mergina ryte išsikviečia policiją ir patruliai vertina ją. Jie vertina, kad ji yra rami, neverkia, jų manymu, ji turėtų kitaip elgtis, jeigu būtų tikra auka“, – LNK pasakojo Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimo centro vadovė Kristina Mišinienė.

Laisvietė M. Danielė teigia, kad joks įstatymas neišvardins, kaip žmogus yra verčiamas mylėtis. Tačiau laisvas ir aiškus sutikimas pastiprintų nukentėjusiųjų apsaugą ir kreipimąsi į teismą. Sutikimas turėtų būti žodiškas, arba išoriškai pastebimas, nedviprasmiškas veiksmas.

„Akį reikia pamerkti, ar kažkokio nustatyto ilgio sijoną vilkėti – įstatymas neaprašo tokių dalykų. Žmonės prisiima atsakomybę įsitikinti tuo patys“, – kalbėjo M. Danielė.

Morgana Danielė

Jeigu kiltų ginčas, įrodyti, ar buvo duota laisva valia, ar nebuvo – tektų teismui.

Sutikimas seksui nemažai pajuokų sulaukė ir visuomenėje. Bet pataisų palaikytojos teigia, kad sutikimas yra daug paprastesnis, nei kai kurie bando nupiešti.

„Sutikimo mes galime klausti ir kitu būdu, mes galime sakyti, kad labai norėčiau su tavim dabar pasimylėti, arba lifte pasibučiuoti, ar tu to norėtum“, – kalbėjo Moterų informacijos centro projektų vadovė R. Butkevičiūtė.

„Jeigu nesi tikras, ar žmogus sutinka kažkokiam veiksmui, tai nepili jam arbatos į gerklę. Tai atrodo labai suprantama ir labai aišku. Jeigu žmogus atrodo nesąmoningas, tai irgi arbatos į gerklę nepili“, – teigė Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Už seksą be sutikimo grėstų areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Seime kol kas tokias pataisas palaikytų mažuma.

„Teisėtas vyras grįžta į namus ir savo žmonai – maukis kelnes. Čia yra labai daug erdvės stiprinti, pasižiūrim projektą, esu tikrai pasirengęs palaikyti“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas.

„Tas reguliavimas, kuris buvo, yra pakankamas. O visa kita jau turėtų būti socialinis ir prevencinis darbas, tiesiog saugant moteris“, – pasiūlymą vertino opozicinės Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė.

Pora

Seimo opozicijoje dirbančios Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis teigė, jog į teisinę bazę būtų įvedamos „tokios abstrakčios formuluotės“.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius aiškiai sakė, jog tokio pasiūlymo nepalaikys.

Sutikimo sąvoka į įstatymus įtraukė apie pusė Europos šalių. Nyderlandai, kaip ir Lietuva, šiuo keliu tik svarsto žengti. Dėl Baudžiamojo kodekso pataisų bus balsuojama Seimo salėje greičiausiai dar šioje Seimo sesijoje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Gyventojai pasigenda aiškumo

Politikų idėjai Seime įgaunant pagreitį, LNK žinios apie šį pasiūlymą klausė ir praeivių Vilniuje.

„Manau, kad tas naujas įstatymas turėtų šiek tiek leisti duoti galimybę moterims labiau išreikšti savo sutikimą. Kas iki šiol buvo didžiulė problema, kadangi nėra taip stipriai atsižvelgiama, moteris to nori, ar ne. Ir yra labai sunku įrodyti prievartos atvejus“, – svarstė vienas vilnietis.

Kitas teigė, kad vienareikšmiškai gerai, kad klausimas „yra judinamas ir ta linkme dirbama“.

„Bet čia reikėtų pasigilinti ir to apibrėžtumo daugiau“, – kalbėjo kitas.

Senyvo amžiaus moteris LNK sakė, kad klausimas neturėtų būti užduodamas jai.

„Nežinau, man atrodo, kad dar yra labai daug pilkųjų zonų šiame įstatyme. Ir būtų gerai dar truputėlį aiškiau apibrėžti visus aspektus“, – savo vertinimą pateikė kitas vilnietis.

Teisininko vertinimas

„Baudžiamasis kodeksas yra per daug rimta knygelė, kad į jį rašytum visokias fantazijas, kokios jos bebūtų, kokiu tikslu berašomos. Kodekse negali būti formuluočių, kurios būtų neaiškios, arba tos, kurios suponuoja galimą chaosą įrodinėjimo srityje. Ir tai tikrai nepadės“, – LNK pasiūlymą vertino teisininkas Romualdas Drakšas.

Jo teigimu, Laisvės partijos atstovės M. Danielės pasiūlymas geriausiu atveju „norma bus mirusi, blogiausiu – ves prie kaltumo prezumpcijos“.

„Tokio dalyko kaip „laisvas sutikimas“ iki šiol nebuvo. Ir įsivaizduokite, jeigu meilužė nusprendė atkeršyti ją palikusiam vyrui, pasakė, kad viskas vyko be jos sutikimo. Tai yra dviejų žmonių reikalas – jis sako, kad buvo, ji sako – kad ne. Ir kas toliau?

Tai procesas arba miršta, arba atsiranda kaltumo prezumpcija iš šio reikalavimo įrodyti, kad buvo sutikimas. Visa mūsų teisė, visas mūsų procesas verčiamas aukštyn galva. To negali būti. Tai neturi nieko bendro su aukų gynimu. Nes visiškai neturės jokios įtakos tam“, – kalbėjo teisininkas.

R. Drakšas sakė, jog šis pasiūlymas „yra tiesiog absurdas“.

„Aš neįsivaizduoju, kaip reikėtų įrodyti. Yra visokių gyvenimiškų situaciją, yra kuklios moterys, kurios niekada nieko nepasakys, nes jos auklėtos taip, jos tylės. Tai čia sutikimas, ar ne? Nemanau, kad teismų praktika tai iškristalizuotų“, – pabrėžė jis.

Teisininkas tikino, jog teismuose moterys įrodo savo tiesą, kaltininkas būna nuteisiami.

„Taip, galbūt galima labiau atsižvelgti į jų emocinę būklę, padėti, kurti tarnybas. Bet tai nėra Baudžiamojo kodekso reikalas“, – kalbėjo R. Drakšas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: