Kaip išsiaiškino Delfi, P. Aršausko šeimos sklypuose Asvejos regioniniame parke, draustinyje, Asvejos ežero pakrantėje, buvo nustatytas juridinis faktas dėl buvusių sodybų.
Pirmos instancijos teismui priėmus tokius sprendimus sklypų savininkai draustinyje įgyja teisę statyti. Priešingu atveju statybos draustinyje yra draudžiamos.

Todėl savininkai Lietuvoje linkę ieškoti ir niekad neegzistavusių sodybų. Tokia situacija buvo susiklosčiusi Pajūrio regioniniame parke, kai keli sklypų savininkai sukčiaudami bandė įrodyti, jog jų sklypuose yra stovėjusios sodybos.

Pirmos instancijos teismas jų teiginiais patikėjo, tačiau vėliau parko direkcijai ir prokurorams ėmus ginti viešąjį interesą teismo sprendimai pasikeitė. Ir dabar yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo galutinė ir neskundžiama nutartis, kad sodybų toje vietoje nebuvo.

Tuo pačiu LAT labai aukštai iškėlė įrodinėjimo kartelę. Norint nustatyti išlikusios sodybos buvimo faktą, būtina remtis dokumentiniais įrodymais, kartografija, fotografija ir pan. Taip pat remiantis teismo sukurtu precedentu labai svarbu nustatyti tikslią sodybos buvimo vietą.

Tuo metu Aršauskų šeimos atveju Švenčionių apylinkės teismas panašu netaikė tokios aukštos įrodinėjimo kartelės. Iš teismo sprendimų matyti, kad nėra iki galo aišku, kur tiksliai stovėjo sodybos, remtasi liudininkų parodymais. Šio teismo sprendimai nebuvo skųsti.

Švenčionių apylinkės teismas bent tris kartus nustatė juridinį faktą, kad Aršauskų šeimos valdomuose sklypuose yra stovėjusios sodybos.

Delfi tyrimą galite rasti čia.

Publikavus tyrimą Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame nurodė, kad prokurorai aiškinsis, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas dėl sodybų atstatymų Asvejos regioniniame parke.

„Viešojoje erdvėje, naujienų portale „Delfi“, pasirodžius informacijai apie galimai neteisėtus Švenčionių rajono apylinkės teismo 2005 m., 2006 m. ir 2015 m. priimtus sprendimus, kuriais pagal piliečio V. A. prašymą buvo nustatyti juridinę reikšmę turintys faktai dėl buvusių sodybų saugomoje teritorijoje - Asvejos regioniniame parke - buvimo, siekiant jas atstatyti ir po šių teismo sprendimų sekusį žemės sklypų padalijimą bei paskirties keitimą, Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė šiandien pradėjo tyrimą, kuriuo bus siekiama išsiaiškinti, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas“, - teigiama Generalinės prokuratūros pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)