Vištienos krūtinėlės kilogramas 5,18 euro, kiaulienos mentės – 2,80 euro, kiaulienos nugarinės – 3,88 euro. Tiek Lenkijoje kainuoja kilogramas dažniausiai perkamų mėsos produktų, jau pavertus į eurus.

LNK palygino tų pačių produktų kainą Lietuvoje. Pavyzdžiui, vidutiniškai pusė kilogramo vištienos krūtinėlės kainuoja apie tris eurus, kilogramas mentės – apie penkis eurus, nugarinės – apie 6 eurus.

Lenkijoje gyvenantieji sako, kad nors ir panaikintas PVM – kainos šovė aukštyn.

„Pabrango pienas daugiausiai, mėsos, kiek pastebėjau“, – kalbėjo viena moteris.

Kita teigė, jog viskas yra brangu, tai bent nors Dievas myli.

„Nežinau, kaip čia bus. Maistas pabrango. Ir vaistai dar man“, – kalbėjo moteris.

Verslininkai sako, kad panaikinus 5 procentų PVM maisto produktams, kainos kelias savaites mažėjo.

„Tas PVM buvo, sunku pasakyti, ar tai politinis žaidimas, ar tai ne. Bet šiek tiek kainos iš pradžių mažėjo. Tai matė ir lietuviai, todėl jų srautas buvo labai didelis“, – LNK žinioms sakė parduotuvės „Dzūkas“ atstovė Dalia Lukoševičiūtė.

Prasidėjus Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, kainos pradėjo augti.

„Tos kainos staigia pradėjo kilti į viršų ir tuo metu skirtumo kainose tiesiog nesimatė, nes jas suvalgė kainų pakilimas“, – sakė parduotuvės „Valdi“ vadovas Valdas Krakauskas.

Verslininkai sako, kad nesant PVM kainos dabar aukštesnės nei anksčiau. Per kelis mėnesius kai kurie produktai brango dvigubai.

„Pagrindiniai yra duona, kepyklos gaminiai, mėsa, pieno produktai, gal išskyrus gėrimus“, – kalbėjo parduotuvės „Valdi“ vadovas.

Nors lietuvių srautai nebe tokie, kokie buvo, kai parduotuvėse net trūkdavo prekių, bet žmonės į Lenkiją važiuoja.

„Atvažiuoja nemažai, ypač iš pasienio“, – sakė parduotuvės „Dzūkas“ atstovė.

Bet dabar žmonės dažniau atvažiuoja ne vien apsipirkti.

„Jeigu daug pirktume, tai gal apsimokėtų, jei rūsį namie turi. Mes kaip bute gyvenam, nedaug perkam, specialiai nevažiuotume, nebent kavos išgerti“, – sakė viena lietuvė.

Bet bagažinės pilnos. Viena moteris, žvelgdama į prekių pilną automobilio bagažinę, svarstė, jog Lietuvoje greičiausiai už tai tektų sumokėti 200 eurų.

Vasarį Lenkijoje PVM kurui buvo sumažintas 15 procentų, tačiau lietuviai kanistrais degalų į namus nebetempia.

„Neverta važiuoti jei tik dėl benzino, tikrai neverta“, – degalinėje kalbėjo vienas lietuvis.

Verslininkai skaičiuoja, kad vienu metu kuras kilo į istorines aukštumas.

„Buvo tada baisus smūgis kovo mėnesį. Tada irgi pabrango pas mus litras kuro apie du zlotus. Manau, kad tai buvo dėl karo Ukrainoje“, – LNK sakė degalinės vadovas Vytautas Žimnickas.

Tačiau tendencijos tokios, kad kuro kainos vėl ėmė kristi. Dabar Lenkijoje litras dyzelio kainuoja 1,61 euro, o benzinas – 1,52 euro.

„Pas mus dabar pinga Lenkijoje kuras. Paslaptis – manau, jog dėl valiutos kritimo“, – kalbėjo degalinės vadovas V. Žimnickas.

PVM lengvatos Lenkijoje turėtų nebelikti liepą. Tačiau svarstoma, kad nulinis PVM kai kuriems maisto produktams galėtų būti pratęstas ir išlikti iki metų pabaigos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: