Pavyzdžiui, visame pasaulyje žmonės geria vandenį tiesiog iš čiaupo, o Lietuvoje jus privers už vandenį mokėti. Tik Lietuvoje žmogui iš algos atskaičiuoja mokesčius, o paskui iš to, kas liko, gali pirkti prekes ir turi susimokėti mokesčius už tą pirkinį, nors kažkas kitas jau sumokėjo mokesčius už tai, kad tau pardavė – tik mūsų Marijos žemėje mokesčiai gali sudaryti šimtą trisdešimt tris procentus, ir tik pas mus iš mūsų valdžia gali atimti daugiau, negu mes turime.

Tik Lietuvoje laikai savo pinigus banke, ir bankas dar iš tavęs paima mokestį, kad ten juos saugai, o jau kai bankas tau skolina, tai tu turi mokėti bankui palūkanas, vienu žodžiu, išeina taip, kad tu, paprastas žmogau, moki visą laiką ir už viską, o tau niekas nieko nemoka, ir tik iš tavęs atima.

Tas „tik Lietuvoje“ sąrašas (kurį aš atsimenu, o jūs ne, nes aš esu senas ir daug visko matęs), buvo keistas kratinys iš blogos matematikos, kreivos logikos, neišmanymo ir tamsumo. Kiekvieną teiginį ten galima sprigtu numušti, tačiau mes šiandien tuo neužsiimsim, nes ginčytis su kvailiu – tai lyg su kiaule purvyne grumtis, abu išsiterliosite, o kriuksė dar pajus ir malonumą.

Daugelis tų, kas noriai tais sąrašais dalinosi, nežinojo dar kai ko: tas sąrašas nebuvo originalus, ir idėjos nebuvo naujos. Jis rėmėsi meksikiečių internetiniu folkloru, tiksliau, ne visų meksikiečių, o tų, kurie atvyko į JAV dirbti ir kurie visko nekenčia jiems naujoje ir turtingoje šalyje, viskas jiems nesąmonė, tačiau, aišku, geriau gyventi ten, kur dolerių daugiau. Jiems irgi visos tos nesąmonės „tik Amerikoje“.

Meksikiečių sąrašas savo esme irgi nebuvo unikalus. Kadangi pats nuo 1995 metų gyvenau Britanijoje, mačiau vienus pirmųjų lietuvių darbo migrantų, savo esme sovietinių iki kaulų smegenų, iki paskutinio trenininginio kostiumo siūlelio, iki pat plikės, nudžyrintos skutimo mašynka (lietuvių imigrantai į kirpyklas nevaikščiodavo, kad sutaupytų kelis svarus, kuriuos vadindavo „funtais“, ir juos kirpdavo barzdaskutėmis jų draugės Žoržetos ir Sabrinos).

Tie vargo pasiuntiniai iš postsovietinės Lietuvos atvažiavę piktinosi ir juokėsi, kad tik tie bukiai anglai gali turėti tokias nesąmones, kaip privalomas automobilių draudimas arba baudžiamoji atsakomybė už peiliuko nešiojimą. Automobilius drausti civiline atsakomybe jau buvo privalu ir Lietuvoje, tik tie Kęstukai ir Vyckos to nežinojo, nes buvo kilę iš gilių kaimų, kur niekas kelių eismo taisyklių niekada nepaisė, vairuotojų pažymėjimus paveldėjo iš senelių, o didžiausios pajamos buvo gaunamos, išpjaunant iš seno automobilio katalizatorių ir parduodant už du šimtus litų.

Laukinio žmogaus nuostaba kitokiu (arba besikeičiančiu) pasauliu yra sena, kaip ir tas pasaulis. Menkas, silpnas protas maištauja prieš viską, ko negali perprasti: jei kvailas runkelis, blogai mokęsis mokykloje, nesupranta, kas parašyta knygoje, tai „knyga durna“, jei kreivarankis nesugeba atrakinti spynos, nors turi tinkamą raktą, tai „kažkokia nesąmonė“. Kvaila spyna.

Putino sutrių ir apiplyšėlių kariuomenė, grobianti Ukrainos miestelius, taip pat negali patikėti tuo, kaip gyvena vadinamieji naciai ir fašistai, banderoucai ir chocholai, ir siunčia iš jų namų vogtas skalbykles į namus prie Baikalo, kur net vandentiekio tinkamo nėra, todėl greičiausiai toje skalbyklėje raugs agurkus (jei bus agurkų).

Dabar mes matome tą patį reiškinį ir Lietuvoje, kur pilna balbatuojančių, kaip vištos, kad tik Lietuvoje brangsta prekės, tik pas mus bus brangesnis šildymas, tik pas mus, pažiūrėkite, kokios benzino kainos. Varge, varge. Jūs nematote nieko, kas būtų toliau jūsų kiemo, jūs nežiūrite nieko, išskyrus kvailas žinias apie jūsų parapijos purvynėlio bėdas.

Kainų ir infliacijos krizė – visame pasaulyje. JAV patiria didžiausią infliaciją nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos laikų. Atsilikusios šalys – Indija, Pakistanas, Bangladešas, Afrikos valstybės – laukia ne tik maisto problemų, bet ir bado: Ukraina ir Rusija buvo tarp didžiausių pasaulio javų tiekėjų, dabar rinkoje bus maisto deficitas, o kas Vakaruose tiesiog nepatogumas, kai kruopos kainuos vietoje dolerio – du, tai Trečiajame Pasaulyje reikš, kad žmonės turės valgyti dvigubai mažiau.

Net Vokietija ir Italija kalba apie tai, kad reikės vasarą mažiau jungti oro kondicionierių, o žiemą namuose bus vėsiau. Žmonės Europoje pratinsis, kad litro benzino kaina viršys du eurus ir džiaugsis, kad dar ne trys.

Ir jūs norite ką nors nustebinti savo zyzimais, kaip jums dujos brangesnės arba kainos pakilo parduotuvėse, o Šimonytė nieko nedaro? Jei ne Šimonytė ir jos vyriausybė, mano mielieji, kainos būtų dar didesnės, arba daugelio prekių visai nebūtų. Jūs turėtumėte kiekvieną dieną pradėti ir kiekvieną vakarą užbaigti maldomis ir padėkomis, kad jums taip pasisekė gyventi Lietuvoje, kuri yra ekonomiškai pakankamai stipri ir energetine prasme nepriklausoma, kad gali nepasiduoti Rusijos šantažui ir krizę išgyventi iš galios pozicijų.

O dar žmonės Lietuvoje pasiskirstė į dvi sroves. Vieni suprato, kad vyksta karas, ir Ukraina kovoja už mus, ir daro viską, ką gali: renka labdarą, siunčia daiktus ir pinigus, aukoja Ukrainos ginkluotei ir priima pas save ukrainiečių pabėgėlius. Ir iš geros širdies, ir todėl, kad suvokia, kad kiekvienas ukrainiečių kariuomenės šautuvas, kiekvienas bepilotis lėktuvas Bayraktaras (arba dešimtkart galingiau apginkluotas amerikiečių Reaper, kuriuos jau pradėjo tiekti Ukrainai – tai rytdienos ginklas prieš rusų praėjusio amžiaus kariuomenę) iš tikrųjų kaunasi ir dėl mūsų, tai taip pat ir Varėnos, Kalvarijos ir Kauno gynyba, kaip ir Charkivo, Lvivo ir Donecko.

Kiti žmonės negali suprasti, o kodėl čia mes turime priimti Ukrainos pabėgėlius, kodėl pas mus ukrainiečių vaikučiams bus vietos vaikų darželiuose („o kada lietuviams bus vietų pakankamai?“), o kodėl lietuviškas mobilaus tinklo operatorius „Bitė“ atidarė saloną Vilniuje, kur dirba ukrainiečiai, kad galėtų savo tėvynainiams padėti susitvarkyti su mobiliuoju ryšiu ir internetu, kuris pabėgėliui yra ne mažiau kritinis dalykas, negu nakvynės vieta, dušas ir maistas, o kodėl mes dabar turime rūpintis svetimais, o kas mumis pasirūpins? Kodėl mudu su Fausta įsileidome į namus jau antrąją Ukrainos pabėgėlių porciją ir mokame už juos mokesčius, o ne lietuvius iš Kybartų kviečiame pas save? Gal lietuviai blogesni, ar ką?

Pirmiausia, jumis, lietuviai, jau pasirūpinta. Jūs gaunate pensijas, pašalpas, išmokas, turite namus ir vandentiekį, elektrą ir mediciną, ir viso to ukrainiečiai (didžioji jų dalis) nebeturi. Didesnioji dalis ukrainiečių vaikų yra pabėgėliai – gyvena nebe namie. Įsiklausykite šį tai. Jūsų namų nesprogdina bombos ir raketos.

Kodėl jūs turite rūpintis ukrainiečiais ir Ukrainos reikalais? Todėl, kad jei to nepadarysite šiandien, jei nepasispausite, nebūsite sąmoningi ir pilietiški, tai rytoj galėsite slėpti bulvių tarkavimo mašinėles ir kavavires nuo Putino šauktinių iš alkaniausių Rusijos vietų be vandentiekio ir su lauko tualetais, ir tuomet galėsite nebe kainomis skųstis, o dėkoti Dievui, kad šiandien jūsų neužmušė, jūsų namų nesudegino ir jūsų vaikų neišžagino jūsų akivaizdoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)