Rusijos ir Ukrainos derybininkai kovo mėnesį susitiko Stambule, tačiau nebuvo jokių ženklų, kad konfliktas rimtų. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad trečiadienį Ukrainos pusė pristatė savo susitarimo projektą.

„Jis rodo nukrypimą nuo svarbiausių nuostatų, išdėstytų susitikime Stambule kovo 29 dieną“, – sakė jis. Turkijoje „ukrainiečiai aiškiai pareiškė, kad būsimos (tarptautinės) saugumo garantijos Ukrainai netaikomos Krymui ir Sevastopoliui“, – sakė S. Lavrovas, turėdamas galvoje teritoriją, kurią Maskva aneksavo 2014 metais. „Vakardienos projekte šio aiškaus pareiškimo nėra“, – pridūrė jis.

S. Lavrovas taip pat sakė, kad ukrainiečiai nori, jog Rusijos ir Ukrainos lyderiai akis į akį aptartų Krymo ir separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje klausimą. „Kitame etape Ukrainos šalis tikrai prašys karių išvedimo ir iškels naujas išankstines sąlygas“, – prognozavo S. Lavrovas. – Tai nepriimtina.“

Jis apkaltino Ukrainos valdžią siekiant sužlugdyti derybas ir nenorint baigti ilgiau nei mėnesį trunkančias kovas. „Mes tai vertiname kaip fakto, kad Kyjivo režimą kontroliuoja Vašingtonas ir jo sąjungininkai, stumiantys prezidentą Volodymyrą Zelenskį tęsti karo veiksmus, apraišką“, – sakė S. Lavrovas.

Ukraina: kad vyktų dialogas, Rusija turi sumažinti priešiškumą

Ukraina ketvirtadienį paragino Rusiją sumažinti „priešiškumą“ ir taip parodyti, kad ji yra pasirengusi dialogui. Prieš tai Maskva apkaltino Ukrainos derybininkus pakeitus savo reikalavimus po kovą vykusių derybų akis į akį.

„Jei Maskva nori pademonstruoti savo pasirengimą dialogui, ji turėtų sumažinti priešiškumo laipsnį“, – tviteryje sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją