Lietuvos karo akademijos docentas, propagandos ekspertas Viktoras Denisenko „Info TV“ laidai „Info diena“ pasakojo, kad Rusija savo vidaus auditorijai vaizdus iš Ukrainos aiškina, kad tai esą nėra tikra, kad tai yra melagiena, kurią specialiai sukūrė ukrainiečiai.

„Lietuvoje yra itin ironiška apie tai kalbėti, nes mes visi žinome tą naratyvą, kad „visi šaudė į savus“. Kremlius jį atkartoja, ar tai būtų Vilnius – 1991 metais, ar Buča – 2022 metais“, – sakė V. Denisenko.

Ekspertas nedėjo daug vilčių, kad Rusijos gyventojų nuomonę galėtų keisti informacija socialiniuose tinkluose.

„Socialiniuose tinkluose kiekvienas matys savo socialinį burbulą, kurį mes patys kuriame socialiniuose tinkluose. Jie gali pamatyti labai skirtingus dalykus, pradedant nuo to, kad visas pasaulis smerkia tuos įvykius, baigiant jau minėtu Kremliaus propagandos paaiškinimu“, – komentavo V. Denisenko.

Pagrindinė Kremliaus versija

Pasak jo, Kremlius puikiausiai gali naudoti tuos vaizdus, teigdamas, esą čia ukrainiečiai žudė.

„Nors tuose naratyvuose nėra logikos. Yra žinoma, kiek laiko ten buvo būtent Rusijos kariuomenė, kada vaizdai pasirodė. Galiausiai, pagal kūnų suirimo stadijas galima nustatyti, prieš kiek maždaug laiko žmogus buvo nužudytas“, – aiškino V. Denisenko.

Ekspertas vis dėlto atkreipė dėmesį, kad tokius dalykus žino daugiausiai specialistai.

„O paprastiems žmonėms deja labai dažnai galima prastumti kažkokią informaciją. Kremlius pasako, kad „mes nekalti. Čia – ukrainiečiai. Mes gi sakėme, kad jie yra nacistai, fašistai. Žiūrėkite, kaip jie elgiasi su saviškiais“. Toks paaiškinimas matyt bus pagrindinė versija, kuria Kremlius bandys gintis“, – sakė V. Denisenko.

Galimybių pasiekti informaciją visada yra

Tai, kiek žmogus Rusijoje žino apie karą Ukrainoje, pasak eksperto, daugiausiai priklauso nuo paties žmogaus.

„Yra keletas faktų. Faktas, kad Rusijoje iš esmės nuo pirmos karo dienos yra įvesta karo cenzūra. Net pačio karo negalima viešai taip vadinti, kalbama apie specialiąją operaciją. Jeigu žmogus vartoja valstybinę žiniasklaidos priemones, tai atitinkamai ir pasaulio vaizdas yra toks“, – aiškino V. Denisenko.

Laidos pašnekovas atkreipė dėmesį, kad internete Rusija blokuoja informacijos šaltinius.

„Tačiau, jeigu žmogus labai nori pasiekti alternatyvią informaciją, vis dėlto tai yra XXI amžius, tai yra interneto amžius, ir galimybių tam yra. Labai sunku apibendrintai kalbėti apie Rusijos gyventojus. Tai, kokią informaciją jie gauna, iš esmės priklauso nuo paties žmogaus, ką jis nori arba galbūt nenori žinoti“, – sakė V. Denisenko.

Norint gauti informacijos iš už cenzūros ribų, pasak jo, pirmiausia pagelbėja VPN technologija. Tam nereikia išskirtinių technologinių gebėjimų.

„Bet kuris vidutinis vartotojas gali susitvarkyti su tomis technologijomis“, – įsitikinęs V. Denisenko.

Nusakė Kremliaus propaganda tikinčio žmogaus bruožus

Pasak eksperto, sunku vienareikšmiškai vertinti, kiek Lietuvoje žmonės yra atsparūs Kremliaus propagandai.

„Manau, kad didžioji dalis žmonių greičiausiai yra atsparūs. Mes nemažai kalbame apie propagandą. (…) Tačiau numanau, kad galime rasti nedidelę dalį Lietuvos gyventojų, kurie tiki Kremliaus propaganda“, – kalbėjo V. Denisenko.

Jis nepastebėjo, kad Kremlius intensyviai dirbtų siekdamas pasiekti mūsų auditoriją.

„Kremliaus požiūriu esame maža valstybė. Kalbant apie Kremliaus propagandą, pagrindiniai naratyvai yra nukreipti prieš Vakarų pasaulį. Lietuva dabar yra Vakarų pasaulio dalis. Taip pat – prieš ES, NATO. Dauguma tų naratyvų pasiekia apibendrintai“, – sakė V. Denisenko.

Pasak eksperto, pagrindinės žinutės yra, kad „Rusija nenori karo“, kad „NATO ruošia Ukrainą kaip placdarmą prieš Rusiją“, kad „Rusija tokiu būdu gina savo saugumą“.

„Šiuo atveju nekalbu apie tų pasakojimų logiškumą, bet apie tai, kas skamba“, – teigė V. Denisenko.

Specialistas pabandė apibrėžti asmens, tikinčio Rusijos propaganda, portretą.

„Tai būtų žmogus mažiau išsilavinęs, dirbantis, pirmiausia, kokį nors fizinį darbą, nelabai turtingas. Taip pat – bebuvęs užsienyje, arba, jeigu ir buvęs, tai kur nors Turkijoje arba Egipte, kur sėdėjo tik viešbutyje. Ir nelabai patenkintas savo gyvenimu. Jam tinka paaiškinimas, kad tas blogas arba nelabai geras gyvenimas yra dėl to, kad Vakarai kenkia Rusijai“, – sakė V. Denisenko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)