Vytautas Paulikas, Panevėžio raj. ūkininkas, sako, kad dabar sunkus laikas ir kalbėti apie plėtrą ar investicijas sunku, nes dujų ir elektros kainuos nuo vasaros išaugo kartais.

Rusijai užpuolus Ukrainą, vieną didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, grūdų kainos išaugo du kartus. Imta kalbėti, gal Lietuvos ūkininkams atsiveria galimybės plėstis.

„Žieminiai javai jau visi pasėti. Jų plotų nebepadidinsi. Vasarinių javų bus sėjama ne mažiau, tačiau vargu, ar bus ryškus plotų augimas. Ūkininkai turi įsipareigojimus, tam tikrus resursus“, – kalba Zita Bakanienė, Panevėžio žemės ūkio skyriaus vedėja.

Gintautas Palionis, ūkininkas, skaičiuoja, kad azotinių trąšų kaina šoko du su puse karto, kuro beveik du kartus, pesticidų 20-40 proc.

V. Paulikas pateikia ir skaičius. Trąšos nuo 300 eurų už toną pašoko iki 1300. Be to, žemei reikalinga sėjomaina ir dešimt metų tame pačiame sklype kviečių neauginsi. Tiesiog trūksta žemės.

„Jeigu žemdirbiai labai norėtų padidinti javų plotą, galbūt galėtų suarti pievas. Tačiau nežinia ar ūkininkai tam ryžtųsi, nes yra susitarimas atsėti suartas pievas“, – sako Z. Bakanienė.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad galėtume užsiauginti grikių, avižų, kurių užtektų mums prasimaitinti, tačiau dėl ydingos ES paramos tų derlių negauname.

„LNK“ reportažas čia.

Mindaugas Maciulevičius, kooperatyvo Lietuviško ūkio kokybė vadovas, apie susiklosčiusią situaciją pasakojo, kad yra būtinybė aprūpinti maistu ne tik save, bet ir dalį likusio pasaulio ir tą pačią Ukrainą, kuriems sėjai trūksta kuro ir trąšų. Gali būti, kad jiems ne tik, kad nepavyks užsiauginti maisto sau, bet ir eksportuoti. Lietuvoje didžiausias problema brangūs energetiniai ištekliai ir trąšos.

Ūkininkai rudenį lūkuriavo ir laukė trąšų pigimo. Viltys nepasiteisino. Prasidėjus karui brango ir trąšos. M. Maciulevičius įvardina ir trąšų savikainą, kurią jam sakė „Achemos“ atstovai tai 1200 eurų už toną. Iš kitos pusės prognozuojamos grūdų kainos 400 eurų už toną atrodo puikiai, tačiau tai reiškia, kad pašarai ir mėsa gali brangti iki trijų kartų.

„Klausimas, ar mėsą užaugins bendrovės ir ūkininkai, nes mato, kiek viskas brangsta. Vyriausybei reikia įsikišti, suteikti lengvatinius kreditus, nes ne ūkininkai pradėjo karą. Reikia subsidijų, kad ūkiai įpirktų pašarus, kad galėtume apsirūpinti maisto produktus. Pigių grūdų iš Rusijos ir Ukrainos nebebus“, – konstatuoja M. Maciulevičius ir siūlo įšaldyti porai metų žalinimo reikalavimus, nereikalingus mokesčius ir siekti, kad kiekviename hektare augtų grūdai.

Kitaip turėsime problemų. Jei dabar nepradėsime gaminti trąšų, po mėnesio jų neturėsime.