Kalbėdami apie cholesterolį, kalbame apie visas jo sudėtines dalis – bendrąjį, blogąjį (mažo tankio, todėl šiam cholesterolio komponentui skiriamas didžiausias dėmesys), gerąjį (didelio tankio) ir trigliceridus.

Nėščiųjų cholesterolio kiekis lemia rizikos dydį suaugusiajam

Šį teiginį kone geriausiai iliustruoja prieš keletą mėnesių italų mokslininkų pristatytas nedidelės imties tyrimas, suteikiantis pagrindo manyti, kad didelis cholesterolio kiekis nėščiosios kraujyje gali būti susijęs su sunkių širdinių atakų rizika jų suaugusiems vaikams.

Deja, paprastai rutininis cholesterolio tyrimas nėščiosioms nėra atliekamas. Maža to, nėra sutariama, kada pirmą kartą išsamus cholesterolio koncentracijos tyrimas turėtų būti atliekamas vaikams. Vienose šalyse šis tyrimas rekomenduojamas sulaukus 9–11 metų, toliau kartojant kas 5 metus. Išimtis, kai tėvams nustatyta padidėjusi cholesterolio koncentracija, ar stebimas paveldimumas pirmasis tyrimas atliekamas sulaukus 2 metų.

Visi, sulaukę 25 m., jau turėtume žinoti savo kraujo cholesterolio sudėtį. Vyrams sulaukusiems 40, moterims – 50 metų, išplėstinis cholesterolio tyrimas turi būti atliekamas kas 1–2 metus.

Cholesterolis

Apie naują rizikos veiksnį – padidėjusią cholesterolio koncentraciją nėštumo metu

Jei paaiškėtų, kad gauti rezultatai pagrįsti, hipercholesterolemija nėštumo metu būtų pripažinta kaip svarbus jos palikuonių kardiovaskulinės rizikos veiksnys, nėščioji būtų skatinama mažinti cholesterolio suvartojimą, didinti fizinį aktyvumą ir kt. Be to, gimę kūdikiai nuo mažumės būtų pratinami prie sveikos mitybos ir gyvenimo būdo, galinčio sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką ateityje gyvenime.

Šiame retrospektyviniame tyrime dalyvavo 310 pacientų, iš kurių 89 proc. vyrai, vidutiniškai 47 metų amžiaus. Tyrimo autoriai turėjo duomenis apie visų pacientų mamų cholesterolio koncentraciją pirmąjį ir antrąjį nėštumo trimestrus.

Tyrimas parodė, kad nėščiosios cholesterolio koncentracija buvo reikšmingas veiksnys, leidęs prognozuoti jau suaugusiam palikuoniui ūminio miokardo infarkto išsivystymą. Įvertinus tyrime stebėtus palikuonių rizikos veiksnius (amžius, nutukimas, rūkymas, hipertenzija, šeiminė širdies ligų istorija, padidėjusi cholesterolio koncentracija, cukrinis diabetas) ir cholesterolio kiekį atvykus į stacionarą dėl širdies atakos, nustatyta, kad nėščiosios cholesterolio kiekis patikimai koreliuoja su jos vaikų širdies atakų sunkumu vėliau gyvenime ir ši koreliacija nepriklauso nuo kitų individo ŠKL rizikos veiksnių.

Raimondas Kubilius

Tyrimas parodė, kad būsimos motinos serumo cholesterolio koncentracija nėštumo metu užprogramuoja jos suaugusių vaikų širdies atakų sunkumą ateityje. Tiesa, šis tyrimas nepaaiškino šių fenomenų priežastinių sąsajų ir to, koks konkrečiai cholesterolio kiekis nėštumo metų veikia būsimų suaugusių vaikų širdies atakų sunkumą. Į šiuos klausimus turėtų atsakyti patikimi ateities tyrimai, kurie paaiškintų kaip nėščiosios cholesterolis paveiks jos suaugusių vaikų aterosklerozės procesą ateityje ir kaip jis sąveikaus su kitais rizikos veiksniais.

10 žingsnių mažinti cholesterolio kiekį

Manoma, kad vidutiniškai 70 kg sveriančio asmens organizme per parą pasigamina apie 1000 mg cholesterolio ir tik apie 20 proc cholesterolio gauname su maistu. Tačiau bendrąją cholesterolio koncentraciją valdyti padėtų sekantys veiksmai:

1. Visuomet atkreipkite dėmesį į sočiųjų ir transriebalų, cukraus kiekį maisto produktų etiketėse.

2. Valgykite daugiau sveikų, nesočiųjų riebalų, įskaitant polinesočiasias riebalų rūgštis.

3. Naudokite alyvuogių aliejų, rinkitės liesus mėsos, pieno produktų gaminius. Puikus užkandis gali būti riešutai, grūdiniai produktų gaminiai.

Alyvuogių aliejus

4. Ribokite produktus, praturtintus riebalais – raudona mėsa ir kiauliena, sūris, konditerijos pusfabrikačiai, keptas grilyje, greitasis maistas.

5. Metę rūkyti padidinsite gerojo cholesterolio koncentraciją, kartu mažinsite blogajį cholesterolį.

6. Vartojamas alkoholis didina trigliceridų kiekį.

7. Reguliarus vidutinio intensyvumo fizinis aktyvumas (bent 150 min/sav) mažino blogojo cholesterolio koncentraciją.

8. 5–10 proc. antsvorio sumažinimas reikšmingai daro įtaką cholesterolio kiekiui.

9. Streso, neigiamų emocijų valdymas gerina cholesterolio formulę.

10. Ypatingai didelį dėmesį cholesterolio koncentracijos sekimui turi skirti sergantieji cukriniu diabetu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)