Šiuo metu ministras vieši Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur skatina lietuviškų produktų eksportą, o Lietuvoje tuo metu diskutuojama apie jo politinę ateitį.

Siūlo trauktis

Skilo ir pačių ūkininkų organizacijos. Lietuvos žemės ūkio taryba, kuri jau anksčiau buvo pareiškusi nepasitikėjimą, reikalauja, kad politikas trauktųsi, o Žemės ūkio rūmai, finansuojami iš valstybės biudžeto ir ES lėšų, palaiko K. Navicką.

„Turime ieškoti kompromiso, kuris gali būti tik vienas ir aiškus – reikia keisti vieną Vyriausybės detalę, nes santykių atstatyti su ūkininkais ministrui jau nepavyks“, – griežtai kalba liberalas, Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas, Viktoras Pranckietis.

V. Pranckietis sako, kad Žemės ūkio ministerija įpareigota paruošti naują Žemės ūkio rūmų, kaip skėtinės ūkininkų organizacijos, veiklą reglamentuojantį įstatymą. Pasak politiko, nors projektas dabar pakeistas, tačiau jis netenkina visų ūkininkų interesų.

„Žemės ūkio rūmų palaikantys pasisakymai nėra nuoširdūs. Žemdirbių susiskaldymas labiau deklaruojamas, nei yra iš tiesų. Konfliktai kyla dėl paramos paskirstymo. Takoskyra baigtųsi, jei jie visi būtų vienoje organizacijoje. Asociacijos turi veikti taip, kaip visos kitos visuomeninės organizacijos“, – konstatuoja V. Pranckietis ir pabrėžia, kad ūkininkų organizacija turi save išlaikyti, tada jos nariai galės jaustis oriai. Pavyzdžiui, verslo organizacijos, skirtingai nei ūkininkų, išlaikomos iš narių mokesčių, ne iš biudžeto.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas vardina ir K. Navicko klaidas. Pagrindinė klaida – negebėjimas bendrauti su ūkininkų bendruomene. Negalima tiek nebendrauti, kad Savivaldybių žemės ūkio specialistų asociacija rašytų ŽŪM raštą ir kaltintų ministeriją nebendradarbiaujant. Dokumentą, kad teisėkūroje ministerija nebendradarbiauja, o tiesiog pateikia savo su socialiniais partneriais nederintus dokumentus, parašė ir Augalų apsaugos asociacija.

„Girdėjau teisingą pasakymą, kad šitam ministrui žemės ūkis yra priešas. Dėl to ir turime tokią padėtį. Žemės ūkis yra toks, koks yra, ir negali būti menamas ar visiškai šventas. Turime ir maisto užsiauginti“, – sako V. Pranckietis.

Viktoras Pranckietis

Seimo kaimo reikalų komiteto narys liberalas Juozas Baublys žemės ūkį lygina su vežimu, kurį ūkininkai tempia į vieną pusę, ministerija į priešingą.

„Pritariu Lietuvos žemės ūkio tarybos atstovams, kuriuos pažįstu trisdešimt metų. Gerbiu jų poziciją“, – savo nuomonę išreiškia J. Baublys ir siūlo politikui susėsti su konservatoriais, kurie jį delegavo į šį postą bei aptarti galimybę dirbti toliau.

Konservatoriai ne tokie griežti

„Pagrindinės ministro klaidos komunikacinės. Jis nebendrauja su ūkininkais ir juos rūšiuoja – dideli, smulkūs, pienininkai, grūdininkai. Kaimo problemų nemato kaip visumos. Visus reikia matyti ir su visais kalbėtis. Galbūt iš pradžių nebuvo sutarimo. Prabėgus metams visi šie dalykai išryškėjo ir kilo nepasitenkinimas, nes ūkininkai nori girdėti tai, ką nori. Turi argumentuotai paaiškinti, kodėl negalima įgyvendinti vieno ar kito pageidavimo. Pastebiu, kad ministro komandoje trūksta stiprių žmonių“, – analizuoja konservatorius, Seimo narys, buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Konservatoriai K. Navicką delegavo į šį postą.

K. Starkevičius sako, kad jis dabartiniam ministrui patarė į komandą priimti žmonių, kuriais pasitikėtų ūkininkų bendruomenė. Šiuo metu dar laisvas vienas viceministro postas ir, pasak Seimo nario, galima ištaisyti šią klaidą. Tuo labiau, kad dabar ruošiama naujoji programa, pagal kurią gyvensime ateinantį finansinį laikotarpį.

„Reikėtų visuotinio tarppartinio susitarimo, kad žemės ūkio politika nesikeistų bent iki kokių 2030 m. Įgyvendinus šiuos namų darbus, jis galėtų toliau dirbti“, – aiškina K. Starkevičius.

Kazys Starkevičius

Politikas sako, kad K. Navicko paskyrimas ne premjerės kaltė. Buvo siūlomi įvairūs įvardinti ir neįvardinti kandidatai, tačiau jie netiko Prezidentui.

„Stipri kandidatė buvo Dalia Miniataitė, kurią palaikiau ir aš. Jei būtų ji, manau, mums nereikėtų diskutuoti ar reikia ministrui atsistatydinti. Jos kandidatūros atmetimas ir buvo didžiausia klaida“, – vertina K. Starkevičius, aiškinantis ir kodėl susiskaldė žemdirbiškos organizacijos.

„Žemės ūkio rūmai negali nepalaikyti ministro, nes jie yra biudžetinė organizacija. Kaip jie kovos su savo viršininku? Šį susiskaldymą žemės ūkio sektoriuje reikia išspręsti. Tai vienas iš K. Navicko darbų, kuriuos jis turi padaryti greitai“, – kolegai pritaria K. Starkevičius.

Savo ruožtu Jaunųjų ūkininkų sąjungos, priklausančios Žemės ūkio rūmams, vadovas Vytautas Buivydas, sako, kad K. Navickas dar turi ir neatliktų svarbių darbų, pavyzdžiui, tiesioginių išmokų ribojimą, žaliojo kurso įgyvendinimą.

„Šiandien jis mėgina atsispirti stambiausiems lobistams, tai pagarbos verta pozicija. Nebūtinai tiems, kurie garsiausiai šaukia, ta parama ir reikalinga. Matome, kad jau keletą metų mažieji ūkiai nyksta ir manau, kad šis ministras gali atnešti pokyčių“, – dėsto V. Buivydas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)