Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad V. Medvedčuko ir jo žmonos Oksanos Marčenko atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl „terorizmo finansavimo“. Daugiau jokių detalių O. Danilovas nepateikė.

Ukrainos saugumo tarnyba patvirtino, kad deputatas buvo apklaustas. Vienas teisėsaugos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad „apklausa susijusi su tėvynės išdavimu, taip pat kitais klausimais“.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Kijevas kaltina Maskvą, kad ši į Ukrainos rytus siunčia karių ir ginklų, siekdama kurstyti konfliktą, jau pareikalavusį apie 13 tūkst. gyvybių.

Kijevo prokurorai 2019 metų vasarį V. Medvedčuko atžvilgiu pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo tėvynės išdavimo už jo raginimus suteikti autonomiją prorusiškų separatistų kontroliuojamiems rytiniams regionams.

Praėjusį mėnesį Ukraina paskelbė V. Medvedčukui sankcijas dėl „terorizmo finansavimo“. Sankcijų buvo imtasi dėl deputato verslo interesų Rusijoje.

V. Medvedčuko prorusiškas aljansas „Opozicijos platforma – už gyvybę“ pareiškė, kad šios sankcijos yra „politinių represijų aktas“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat uždraudė tris prorusiškus televizijos kanalus, susijusius su V. Medvedčuku. Prezidento atstovė šias tris televizijas pavadino „Kremliaus propagandos įrankiu“ ir sakė, kad jos gauna finansavimą iš Rusijos.

Nuo vasario vidurio Kijevas per susirėmimus su separatistais neteko aštuonių karių. Tai pirmas padėties paaštrėjimas vadinamajame Donbaso regione nuo pernai liepos, kai buvo sutarta dėl paliaubų.

Apžvalgininkai sako, kad Donbase atsinaujinę susirėmimai gali būti Kremliaus atsakas į Ukrainos sankcijas V. Medvedčukui.

„Suprantame, kad esama padarinių. Suprantame, kad ties fronto linija pagausėjo ginkluotų provokacijų“, – sakė V. Zelenskis antradienį žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)