Atlikėjas E. Dragūnas nuosprendžio dėl vasarą įvykusio konflikto su pareigūnais laukė iki pat žiemos. Vilniaus apskrities VPK atstovė Julija Samorokovskaja patvirtino, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo perduota nagrinėti prokurorei Viktorijai Baradinskaitei.

Gruodžio 15-ąją Delfi pasiekė žinia, kad prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukia. Kokią nuobaudą gaus ir ar iš viso ją planuojama skirti atlikėjui, dabar turėtų spręsti policija.

Kiek anksčiau policijos atstovė spaudai Delfi pranešė, kad po tarnybinio tyrimo minėtame konflikte pareigūnų įgaliojimų viršijimo nustatyta nebuvo. Tuo metu dainininkas teigė, kad policijai priešinosi dėl to, kad jį sustabdę pareigūnai esą nedėvėjo apsauginių veido kaukių, kaip to reikalauja numatyta tvarka.

Po konflikto gatvėje – į areštinę

Primename, kad konfliktas kilo dar vasarą, kai policijos pareigūnai Vilniuje pastebėjo prabangų Bentley markės automobilį vairuojantį ir galimai mobiliuoju telefonu besinaudojantį Selą. Sustabdžius atlikėjo automobilį, šis su pažeidimu nesutiko, tarp vyrų įvyko konfliktas ir Egidijus pasipriešino pareigūnų teisėtiems reikalavimams, todėl buvo nedelsiant surakintas antrankiais ir įsodintas į pareigūnų tarnybinį automobilį.

Tam, kad išlaipintų Selą iš automobilio, pareigūnams prireikė panaudoti specialiąsias priemones – dujų balionėlį, o vėliau – ir antrankius.

„Kadangi vairuotojas nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų bei priešindamasis rankomis ir kojomis sulaikomas sudavė keletą smūgių policijos pareigūnams, vyras uždarytas į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 286 straipsnį“, – buvo rašoma policijos departamento pateiktoje suvestinėje.

Kitą dieną apie pietus į Vilniaus areštinę, kurioje laikomas E. Dragūnas, atvyko garsus advokatas Adomas Liutvinskas. Susirinkusiems žurnalistams jis jokios informacijos neteikė ir užėjo į pastatą pasakęs tik tiek, jog tądien atlikėjas bus paleistas į laisvę.

Minimas advokatas E. Dragūnui jau yra padėjęs ir ankstesnėse bėdose su policija. A. Liutvinskas dainininką gynė praėjusių metų byloje, kurioje atlikėjas buvo kaltinamas pareigūno įžeidimu bei pažeminimu.

Areštinėje Selą kitą dieną aplankė ir jo sužadėtinė Kotryna Kozlovaitė. Po E. Dragūno apklausos su žurnalistais bendravęs advokatas teigė, jog nėra aišku, kada Selas galės vykti namo.

Netrukus jis vyko priduoti kraujo tyrimams, nes po sulaikymo tai nebuvo padaryta. Buvo tikrinama, ar atlikėjas nevartojo alkoholio bei svaigalų. Advokato teigimu, E. Dragūnas tuo metu kaltino pareigūnus dėl netinkamo elgesio.

„Žmogus jaučiasi visiškai normaliai, kadangi jis yra visiškai niekuo dėtas. Kai pareigūnai elgiasi taip, kaip neturėtų yra blogai. Jam su pareigūnais „pasiseka“, – ironiškai kalbėjo advokatas. – Kiek aš girdėjau iš Egidijaus, tai pareigūnai elgėsi neteisingai“.

Pasiteiravus, kodėl prireikė kraujo tyrimo, pašnekovas nedaugžodžiavo: „Toks priimtas sprendimas“. Perklausus, ar gali būti, kad bus tiriama, ar E. Dragūnas vartojo psichotropinių medžiagų, advokatas atsakė: „Ko gero. Nors vakar jis sakė norėjęs duoti kraujo, bet jo neėmė“.

Grįžus prie pagrindinės temos, kodėl E. Dragūnas apskritai buvo sustabdytas, advokatas perpasakojo dainininko žodžius.

„Rankose laikė mobiliojo ryšio telefoną. Taip buvo rašoma. Pats Egidijus sako, kad gal ir laikė, gal ir ne. Sakė, kad gal tuo metu galėjo laikyti ir piniginę. Pamatė, kad prasilenkė su ekipažu ir suprato, kad jį iškart stabdys. Jie apsisuko ir stabdė, o jis sako iškart sustojęs. Atėjo pareigūnas be kaukės. Egidijus atidarė langą, pasakė, kad užsidėtų kaukę. <...> [Pareigūnas] kišo ranką, laužė, stumdėsi, o kitas, atėjęs iš kitos pusės, pradėjo jį smaugti. Prismaugė taip, kaip tą juodaodį Amerikoje“, – tikino pašnekovas. „Pasakė: „Išlipk“. Egidijus paklausė, kodėl jis turėtų išlipti. <...> Tada ėmė kišti ranką, darė dureles, stūmė tą ranką, kitas iš kitos pusės iššoko, jis griebė už kaklo ir viskas prasidėjo“, – konfliktą Egidijaus akimis pasakojo jo gynėjas.

Advokatas tuomet tikino, kad jei pareigūnams būtų įkliuvęs kitas pilietis, o ne E. Dragūnas, esą skandalo būtų buvę galima išvengti.

„Nieko nebūtų buvę. Patikrino blaivumą – blaivas. Sako, kad pareigūnas patyrė fizinį skausmą. Griūk negyvas, ar ne? Jam su pareigūnais tikrai nesiseka“, – pakartojo A. Liutvinskas.

Praėjus parai po incidento gatvėje, E. Dragūnas pagaliau buvo išleistas vykti namo.

E. Dragūnas: viskas prasidėjo nuo vieno mano klausimo

„Aš sustojau. Sustojau ir priėjo pareigūnas, kuris buvo be kaukės. Ir prasidėjo viskas nuo to, kad aš jo paklausiau, kodėl jis be kaukės. Jis atsakė, kad jam jos nereikia. Generaliniu komisaro įsakymu – reikia, o jam – nereikia. Taip ir prasidėjo viskas nuo to.

Buvo ašarinės dujos, buvo smaugimai. Aš galvoju, kad čia manęs policija norėjo dėl to, kad vakar pripūčiau nulius, buvau blaivas, bet jie iš manęs norėjo narkotikų testo. Tai mane čia laikė dėl to. <...> Pasitikrinau ir viskas“, – tuomet teigė Selas, pridūręs, kad jo kraujyje narkotikų pėdsakų tikrai nebus rasta.

Pasiteiravus, kaip su juo elgtasi areštinėje, dainininkas patikino, kad ten buvusiems pareigūnams pretenzijų neturi.

„Policininkai visi yra skirtingi. Vieni yra vidutiniškai žemo intelekto žmonės, kurie realiai – kaip vakarykščiai žmonės – vaikšto su ginklais gatvėje, su elektrošoku, dujomis. Tai yra geras pavyzdys, kad tai buvo eilinis pasikartojimas, kai buvau praėjusį kartą sustabdytas su „Lamborghini“. Tuomet buvo įrodyta, kad niekur nebėgau. Čia buvo lygiai tas pats. Mane pamatė, apsisuko ir kai žmogus, pareigūnas, priėjęs prie manęs man aiškina, kad jam nereikia kaukės, ėmiau kalbėti su savo stilistika“, – žurnalistams vasarą kalbėjo jis.


„Įprastai neturiu laiko tokiems dalykams, bet šįkart eisiu iki galo“, – pridūrė atlikėjas.

Pasiteiravus, ar jis yra asmeniškai pažįstamas su jį sustabdžiusiu pareigūnu, E. Dragūnas teigė, kad ne, tačiau pasidalino trumpo pokalbio, įvykusio po konflikto, ištrauka.

„Ne. Jis tiesiog po to, kai mane atvežė, priėjo ir pasakė, kad jis norėjo tik privažiuoti ir tiesiog pašnekėti. Mano nuomone, jo darbas nėra su manimi šnekėtis, yra daug svarbesnių dalykų, ką jis turėtų daryti“, – teigė dainininkas.

„Yra toks mažas dalykas. Pas jį visada buvo filmuojama. Pas praėjusius policininkus irgi buvo filmuojama, jie anąkart pasakė, kad neliko medžiagos. O čia tiksliai mačiau, kad degė raudona lemputė, tad jei šįkart irgi dings filmuota medžiaga, tai turėtų būti laibai keistai“, – svarstydamas pridūrė E. Dragūnas ir išvyko namo.

Policija: jei asmuo nevykdo reikalavimų, pareigūnai turi teisę naudoti jėgą

Delfi dėl advokato žodžių, kuriuose jis atpasakojo E. Dragūno poziciją, kurioje jis teigė iš pareigūnų pusės patyręs fizinį skausmą, susisiekė su policijos atstovu.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis paaiškino: „Jei asmuo nevykdo pareigūnų teisėtų reikalavimų, policininkai turi teisę panaudoti jėgą. Tai numatyta Policijos įstatyme“.

Buvęs Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas feisbuke pasidalinęs Delfi straipsniu apie E. Dragūno sulaikymą teigė, jog pareigūnai puikiai atliko savo darbą.

Įvykio detalės

Rugpjūčio 31 d. apie 17 val. 15 min. Vilniuje, Upės g., policijos pareigūnai sustabdė automobilį „Bentley“, kurį vairavo Egidijus Dragūnas.

Kadangi Selas nevykdė teisėtų reikalavimų bei priešindamasis rankomis ir kojomis sulaikomas sudavė keletą smūgių policijos pareigūnams, vyras buvo uždarytas į areštinę. Ten jis išbuvo iki kitos dienos popietės.

Atlikėjui tuo metu grėsė baudžiamoji atsakomybė, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 286 str. Tai yra už pasipriešinimą valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui.

Už šį nusižengimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Tos dienos vakarą, apie 21 val. prie Upės gatvėje palikto atlikėjo automobilio atskubėjo E. Dragūno sužadėtinė K. Kozlovaitė ir įsėdusi į „Bentley“ nuvažiavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)