„Patirtis, politinė valia ir gebėjimas per nustatytą laikotarpį, per kadenciją, padaryti pokyčius, kurie būtini vadovaujamame sektoriuje“, - kriterijus vardino G. Nausėda.

Šalies vadovas kartu paaiškino, ką jis turi mintyje, kalbėdamas apie gerovės valstybę.

„Yra keletas elementų. Bene svarbiausi iš jų yra sveikata, švietimas ir bendras mūsų šalies gerbūvis. (…) Deja, taip atsitiko, kad per pastarąjį dešimtmetį gerokai (o tam tikrais momentais visiškai) sustojo mūsų reformos šiuose labai svarbiuose sektoriuose. Neįmanoma pasiekti bet kokios pažangos, jeigu toliau tūpčiosime vietoje. Kitos valstybės sparčiai žengia į priekį. Lietuva šiame procese atsilikti negali“, - kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovas per susitikimą pasveikino rinkimų laimėtojus, ir palinkėjo būsimai premjerei sėkmės.

„Pasveikinau Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus su pergale rinkimuose, kuria abejoti netenka. Kaip ši partija pateiktė savo kandidate į premjerus Ingridą Šimonytę, manau, kad yra visiškai logiška palinkėti Ingridai Šimonytei sėkmės premjero poste. Tačiau iki tol reikia atlikti visus būtinus darbus dėl koalicijos formavimo ir dėl ministrų portfelių pasidalijimo“, – po susitikimų su partijomis pirmadienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas pažadėjo, kad dalyvaus aktyviai Vyriausybės formavime. Jis minėjo, kad per susitikimus buvo minima ir galimų kandidatų į ministrus pavardžių.

„Ketinu aktyviai dalyvauti Vyriausybės formavime, tačiau ne improvizuodamas ir traukdamas ministrus kaip kiškius iš kišenės, tačiau įsiklausydamas į partijos lūkesčius, į partijų derybas, kai bus pasidalinta ministrų portfeliais. Jau šiandien mes apie kai kuriuos esminius principus kalbėjome. Taip, neslėpsiu, buvo kalbama ir apie vieną kitą pavardę, tačiau šiandien būtų nerimta šias pavardes traktuoti kaip iškaltas akmenyje. Tikrai turi būti bendras susitarimas dėl to, kokiai partijai kokia ministerija atitenka, kas imsis atsakingų pareigų Seime – konkrečiai kam atiteks Seimo pirmininko postas. Reikia nueiti dar nemažą kelią, kad visu pajėgumu galėtume imtis pavardžių“, – teigė G. Nausėda.

Ragina išlaikyti atsakomybę iki paskutinės dienos

G. Nausėda spaudos konferencijoje sakė priminęs LVŽS atstovams: partijos lyderiui ir premjerui, kad atsakomybė dėl situacijos valdymo turi būti išlaikyta iki paskutinės minutės.

„Šiandien mes matome tikrai gąsdinančius koronaviruso skaičius, yra darbai, kuriuos privalome daryti netrukus. Todėl susitikęs su LVŽS atstovais akcentavau, kad atsakomybė turi būti išlaikyta iki paskutinės darbo dienos, darbo minutės“, - kalbėjo prezidentas.

Šalies vadovo įsitikinimu, Lietuvoje ne viskas padaryta, kad situacija gerėtų. Kaip problemines sritis jis minėjo dezinfekavimo priemonių panaudojimą, bendrą kultūrą ir atsakomybės kėlimą.

„Valdžia privalo daryti savo darbus, bet jūsų atsakomybė yra apsaugoti save pačius ir artimiausius žmones, naudojantis visomis apsaugos priemonėmis“, - į žmones kreipėsi G. Nausėda.

Koronaviruso tema bus kalbama šią savaitę vyksiančio Europos Vadovų Tarybos posėdžio metu.

Dėl žmogaus teisių temų pasisakys įstatymų svarstymo metu

Šalies vadovas ragino parlamentarus būti aktyviais svarstant klausimus dėl homoseksualių asmenų partnerystės ir nedidelio kiekio narkotikų turėjimo dekriminalizavimo.

„Toks yra jų pažadas rinkėjams“, - sakė G. Nausėda.

Jis pats žada išsakyti savo nuomonę įstatymų svarstymo metu.

Šalies vadovas sakė, kad šias problemas spręs remdamasis „21 amžiaus žmogaus principais.“

„Kartais mes supaprastindami ar schematizuodami gyvenimą mėgstame politikus sustatyti į tam tikras lentynėles ir sakyti, kad šitas iš 19 amžiaus, o šitas – iš 20 amžiaus. Aš esu 21 amžiaus žmogus ir (remdamasis – ELTA) 21 amžiaus žmogaus principais spręsiu šitą problemą“, – sakė G. Nausėda.

Apie šiuos siūlymus savo rinkimų programoje kalba Laisvės partija.

Susitiko su partijų lyderiais

Prezidentas G. Nausėda pirmadienį susitiko su politinių partijų lyderiais aptarti naujos Vyriausybės formavimą po Seimo rinkimų.

Parlamento rinkimus laimėjo opozicijoje esantys konservatoriai. Jie pirmadienio naktį pradėjo derybas dėl centro-dešinės valdančiosios koalicijos su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija.

Pirminiais duomenimis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai iškovojo 50 mandatų ir kartu su koalicijos partneriais turės daugumą Seime.

Trijų partijų pirmininkai pirmadienio naktį paskelbė bendrą deklaraciją, kad yra pasiryžę formuoti Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę.

Pagal Konstituciją, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas, šalies vadovas taip pat tvirtina Vyriausybės sudėtį.