– Kas nutinka su mūsų veido oda bėgant metams?

– Senėjimas yra kompleksinis procesas. Gimdami atsinešame savą genų rinkinį, bet genų rinkinys yra viena – be jo dar yra daugybė faktorių, kurie lemia, kaip sparčiai sensime. Vienas didžiausių mūsų grožio priešų yra laisvieji radikalai, tad mūsų organizmo antioksidacinė sistema, jei tik yra sveika, padeda mums apsisaugoti nuo aplinkos taršos ir toksinų. Tam svarbu tinkamai maitintis subalansuotai ir palaikyti fizinį aktyvumą.

Vienas iš pagrindinių senėjimo prevencijos būdų turi būti nukreiptas į antioksidacinės sistemos stiprinimą ir laisvųjų radikalų šalinimą.

Dar vienas svarbus faktorius yra endokrininių liaukų veikla. Senstant mūsų hormonai, kaip ir visos kitos organizmo sistemos, ima dirbti ne pilnu pajėgumu. Pvz., lytiniai hormonai yra puikus pavyzdys, kuris rodo, kad organizmas yra jaunas, produktyvus. Nuo 30-35 m. lytiniai hormonai ima rimti, jų pajėgumas mažėja. Taip pat yra ir su augimo hormonais, imkime somatotropinį hormoną – 20-25 m. amžiuje jis pasiekia piką. Yra ne kartą įrodyta, kad žmonės, kurie yra gyvybingi ir sename amžiuje išlaiko guvų protą, jaunatviškesnę išvaizdą, turi didesnį somatotropinio hormono kiekį organizme.

Arba, tarkime, hormonas melatoninas, – nuo 40-45 m. amžiaus melatonino kiekis ženkliai krenta, todėl vyresni žmonės, ypač pensijinio amžiaus, naktimis ima būdrauti, nemiega. Melatoninas yra be galo svarbus antioksidantas ir maždaug 100 kartų stipresnis nei vitaminas C ar E.

Visų šių mano išvardintų hormonų sąveika ir lemia mūsų darnios hormonų sistemos veiklą.

Jei kalbėtume konkrečiai apie veido odą, senstant ne tik randasi raukšlės, bet ir mažėja poodinis riebalinis audinys, veidas praranda tūrį, sensta kaulai, vyksta kaukolės kaulų rezorbcija, glemba mūsų oda.

– Dešimtbalėje skalėje, kiek svarbi mityba mūsų grožio puoselėjimui?

– Sakyčiau, tvirtas dešimtukas. Bet kadangi gyvenimo tempas yra toks greitas, reikėtų bent jau laikytis to aštuoneto, kasdien renkantis ekologišką, hormonais ir antibiotikais neapterštą maistą. Taip pat vengti uždegimą skatinančių produktų – tam yra daug tyrimų, leidžiančių išsitirti, koks produktas kasdien žaloja mūsų organizmą ir sukelia jame uždegimą. O dėl uždegimo visos mūsų organizmo sistemos nebegali funkcionuoti maksimaliai gerai.

– Vienareikšmiškai, puoselėti savo sveikatą ir grožį vertėtų nuo kuo jaunesnio amžiaus ir nepamiršti to daryti nuolatos.

– Stebiuosi, kiek nedidelių pastangų kiekvieną dieną įdeda moterys. Pavyzdžiui, kai kurios pasirenka lipti laiptais 2-3 aukštus užuot važiavusios liftu. Juk, atrodytų, toks mažytis skirtumas, bet penkerių metų bėgyje jis padaro didelį pokytį.

Vienas mano mėgstamiausių pavyzdžių, parodančių, kokią įtaką mūsų grožiui turi gyvenimo būdas, – iš dvynių festivalio Amerikoje. Pasirodo, kartais tarp dvynių, gyvenančių skirtingomis sąlygomis, gali vizualiai atsirasti net 10-15 metų skirtumas. Tarkime, imkime mokytoją, kuri visada dirba uždaroje patalpoje, nėra kasdien veikiama tiesioginių UV spindulių, ir jos seserį, dirbančią plantacijoje arba sodininke. Nuolat veikiama saulės, oda kur kas greičiau sensta. Pažvelkite ir į tolimųjų reisų vairuotojus – viena jų veido pusė yra nuolat veikiama saulės, o štai kita – mažiau susiraukšlėjusi ir atrodo kur kas jauniau..

– Sakoma, kad pirmieji senėjimo požymiai ryškėti nuo 25 m. amžiaus. Tačiau dažniausiai tokio amžiaus moterys savaime atrodo gerai ir pernelyg nesusimąsto apie senėjimo procesus. Kada įvyksta tas lūžis, kai prabundame ryte, pažiūrime į save ir pagalvojame, kad pasenome per naktį?

– Palengva, maždaug nuo 25 metų, prarandame tam tikrą hialurono kiekį odoje, mažėja poodinis riebalinis audinys, taip pat vyksta odos dehidratacija, riebalinių liaukų funkcijų sumažėjimas. Dauguma žmonių, kurie anksčiau turėjo normalią odą, vyresniame amžiuje tampa sausos odos turėtojais.

Visos prevencinės priemonės, kurių imamasi nuo paauglystės, pavyzdžiui, tinkamas odos valymas, drėkinimas, bent minimalios procedūros specialisto kabinete, užkerta kelia senėjimui. Linkiu visiems imti savo sveikata rūpintis laiku, o ne tada, kai viskas sugriūva ir sulūžta. Kosmetikos priemonės šiais laikais yra pakankamai profesionalios ir stipriai pažengusios, tad bent jau odos kokybe galime rūpintis kasdien. Kaip sako anglai – no excuses (liet. jokių pasiteisinimų).

Daugiau gydytojos patarimų išgirsite „Stiliaus DNR“ laidoje:

– Kalbėdami apie senėjimą didžiausią akcentą suteikiame raukšlėms – kokioje veido zonoje jos pasimato greičiausiai?

– Dažniausiai pastebime mimikos raukšles: formuojasi klostės kaktos, antakių srityje ir žvilgsnis tampa piktesnis, tarpuakyje atsiranda „pykčio“ raukšlė, pradeda matytis vadinamosios „žąsų kojelės“ aplink akis, atsiranda „šypsenos“ raukšlės aplink burną.

– Raukšlės būna statinės ir dinaminės. Kuo skiriasi?

– Dinaminės raukšlės susidaro aktyvios mimikos metu. Ilgą laiką dirbant raumeniui, raukšlės iš dinaminių virsta statinėmis ir išlieka ramybės būsenoje. Kol raukšlės yra dinaminės, vienintelė prevencija yra botulino injekcijos. Jei jau yra susiformavusi statinė raukšlelė – ją vizualiai užmaskuoti pavyks tik užpildant hialurono užpildu.

– Dažnai girdime terminą „klostės“. Kas tai yra?

– Klostė – tai dar gilesnė raukšlių stadija, kai nyksta dar ir poodinis riebalinis audinys. Įsivaizduokite mažą mimikos raukšlelę, kuri ilgainiui virto į statinę raukšlę – dar daug metų nieko nedarant ji virsta kloste. Dėl to sakoma, kad geriau užbėgti problemai už akių.

– Su amžiumi mažėja kaulinio audinio masė – ar tam yra prevencinių priemonių?

– Viena svarbiausių ir stipriausių prevencinių priemonių šiai dienai yra botulino toksino injekcijos. Atliekant injekcijas į tam tikras raumenų sritis, toje vietoje mažėja įtampa. Ką turiu omenyje – raumuo nebe taip spaudžia kaukolę ir dėl to sumažėja kaukolės kaulų rezorbcija. Žmonės, kuriems reguliariai atliekamos šios injekcijos, iš tiesų sensta lėčiau, nes ne tik nesiformuoja gilios raukšlės ar klostės, bet ir sulėtėja kaulinio skeleto senėjimas.

– Vyrauja stereotipas, kad kremas nuo raukšlių yra skirtas tik nuo 40 m. amžiaus, bet jį, veikiausiai, galėtų naudoti ir jaunesnės moterys?

– Skaitant kremo sudėtį, reikėtų atsižvelgti, kokios yra veikliosios medžiagos ir ar jos iš tiesų gali padaryti tai, kas yra žadama ant pakuotės? Reikėtų atkreipti dėmesį į veikliosios medžiagos koncentraciją, galų gale, net į buteliuką. Jei sudėtyje yra vitaminas C – priemonė turėtų būti tamsiame, šviesai nepralaidžiame buteliuke, ir serumo, o ne kremo pavidalu. Bet, sutiksite, apie visa tai sunku pagalvoti, o juolab – suprasti pačiam, tad pravartu remtis profesionalo nuomone.

Mimikos raukšlės

– Pagrindiniai ingredientai, kurių turime ieškoti kremuose?

Hialurono rūgštis, kuri jau tapo būtina kremo sudėtine dalimi, inovatyvūs biomimetiniai peptidai, vitaminas C, jei norime šviesinti pigmentaciją arba stiprinti kuperozinę odą, taip pat retinolis.

– Ar pati pirktumėte kremą iš paprastos parduotuvės?

– Galbūt, tačiau nebūtinai Lietuvoje. Tam tikrų gamintojų priemonių yra ne tik kosmetikos parduotuvėse, bet ir vaistinėse. Pati mėgstu išbandyti įvairias priemones ir man, kaip moteriai, tikrai smalsu pasižiūrėti, kaip veikia vienas ar kitas produktas..

– Kaip manote, ar 5 eurus kainuojantis „anti-aging“ kremas gali būti veiksmingas?

– Rimtesnio kremo nuo senėjimo už tokią sumą tikriausiai nepirkčiau.

– Kokių dar paprastų patarimų turite moterims, kurios nori ilgiau išsaugoti jaunystę?

– Rekomenduojama naudoti šilkinius pagalvių užvalkalus, nes yra didžiulis skirtumas tarp audinių. Jei miegate ant medvilnės, visi ant veido ar plaukų užtepti serumai ir kremai, keliaus į pagalvę. O miegant ant šilko ryte prabundi lyg tropikuose – drėgna oda ir primaitintais plaukais. Pramiegame pusę savo gyvenimo, tad įvedę tokį mažyti pokytį, tikrai pamatysime rezultatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)