Jis didele persvara įveikė pagrindinį varžovą Morganą Tsvangirai, kuris gavo 1 170 590 balsų.

Vyriausiasis rinkimų registratorius pranešė, kad per tris dienas vykusius ir pirmadienį pasibaigusius rinkimus šioje Pietų Afrikos šalyje balsavo 3,1 mln. žmonių.

Zimbabvės opozicijos lyderis M.Tsvangirai trečiadienį pareiškė, kad prezidento R.Mugabe perrinkimas šeštai kadencijai buvo "neteisėtas" ir neatspindi tikrosios Zimbabvės tautos valios.

M.Tsvangirai teigia, kad R.Mugabe laimėjo šiuos rinkimus, panaudodamas grasinimus, specialius įstatymus bei apgaulę. Manoma, kad Zimbabvėje gali kilti nuožmi opozicijos rėmėjų reakcija.

Pagrindinė opozicinė Zimbabvės partija - Judėjimas už demokratines permainas (JDP) - pranešė, kad trečiadienį kareiviai apsupo jos būstinę antrajame pagal dydį Bulavajo mieste.

Šios partijos atstovai pranešė, kad dešimtys gausiai ginkluotų kareivių užėmė pozicijas aplink jos pastatą.

Tiek vietos, tiek užsienio stebėtojai bei Vakarų šalys pasmerkė Zimbabvės rinkimus, kurie pasak jų buvo trikdomi smurto, pasižymėjo gausiais pažeidimais ir buvo nesąžiningi.

Šalies saugumo pajėgose buvo paskelbta aukšto laipsnio parengtis, o policija įsteigė kelių užtvaras pagrindiniuose keliuose, vedančiuose į sostinę Hararę. Televizija ZBC pranešė, kad gynybos ministras Sydney Sekeramayi paragino Zimbabvės gyventojus susitaikyti su šių prieštaringai vertinamų rinkimų rezultatu.