Tiek fizinis, tiek protinis aktyvumas leidžia gyventi įdomiau ir prasmingiau sako gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis. Tačiau, specialisto manymu, toks gyvenimo būdas neturėtų tapti daugelio jaučiamos baimės kažką praleisti, dar vadinamos FOMO (angl. fear of missing out), priežastimi. Reikėtų suprasti, kad visko aprėpti tiesiog neįmanoma.

„Turėti tikslų naudinga, bet jeigu jie tampa lūkesčiais, rizikuojame nusivilti jų nepasiekus. Visi, atrodytų, nori tobulėti, tik vertėtų savęs paklausti, kodėl tai darau, ką šis siekis man suteikia? Jei įdomesnį gyvenimą, tuomet yra gerai. Tačiau tobulėjimas dėl noro pasijusti vertingesniu visuomenės akyse neturės aiškių ribų ir pasmerks vaikytis neaiškių tikslų“, – apie prioritetų svarbą kalba pašnekovas.

Dainius Jakučionis

Anot D. Jakučionio, taip galima atsidurti užburtame rate: „Pasiekus vieną tikslą, norėsis kito dar nepasidžiaugus pirmuoju. Viskas tęsis be pabaigos, iki gyvenimo galo. Todėl labai prisirišti prie asmeninių siekių tiesiog nerekomenduoju“.

Atsirinkti, kas tikrai svarbu

Gydytojas pataria mokytis atsirinkti. Antraip galima patirti FOMO – baimę kažką praleisti. Šį reiškinį dar 1996-aisiais pastebėjo rinkodaros ekspertas dr. Danas Hermanas, pavadinęs tai pasireiškiančiu nerimu stebint kitų veiklą, kuri įdomi, o dalyvauti joje galimybės nėra. Vienas geriausių FOMO raiškos pavyzdžių – socialiniai tinklai.

„Būti visur yra neįmanoma, o ypač – šiuo metu. Tinkamiausia strategija yra įsisąmoninti, jog visko pasiekti ir pamatyti nepavyks, nes visko tiesiog yra per daug. Supratus, kad galimybės ribotos, išmokstama atsirinkti, kas tikrai svarbu. Tuo pačiu nebėra nerimo ir streso, kad kažko aprėpti nepavyks. Taip atsipalaiduoti gebama geriau“, – pastebi D. Jakučionis.

Ir vienas produktyviausių būdų tai patirti, psichoterapeuto įsitikinimu, yra gebėjimas derinti darbą bei poilsį. Šiam tikslui tereikia pasitelkti planavimo įgūdžius. „Turėdami aiškų dienos darbų planą, jį pritaikyti galime ir poilsiui. Laisvas laikas neatsiranda iš niekur, jį būtina susiplanuoti. Kitaip tai padarys kažkas kitas, primesdamas savo taisykles, o tai nebūtinai gali patikti“, – pastebi specialistas. Šiems siekiams praversti gali tiek paprasčiausias kalendorius, tiek įvairios užduočių programėlės.

„Šiandien apstu ne tik patarimų, bet ir specialių programėlių, kurios padeda suplanuoti laiką. Įprastai programėlių parduotuvės paieškos laukelyje užtenka įrašyti raktinį žodį „task“ ir jums bus pateikti rezultatai, iš kurių beliks tik išsirinkti sau labiausiai tinkantį variantą. Išmaniuosius telefonus arba planšetes galima naudoti kaip skaitmenines užrašų knygeles, padedančias planuoti laiką“, – pasakoja „Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse Justė Karpavičiūtė.

Ką verta išbandyti

Amerikietis, skaitmeninio marketingo specialistas Rohit Prasanna, dirbęs „Dell“ ir „IBM“ kompanijose, sudarė geriausių 2020-ųjų darbų planavimo programėlių sąrašą.

Jūsų dėmesiui – TOP5

Ši programėlė – rinkoje ne naujokė. Naudojantys vertina dėl subtilaus dizaino ir paprasto valdymo. Skirtingas užduočių grupes galima koduoti skirtingomis spalvomis, užduotis skaidyti žingsniais, projektus – etapais, žymėti kiekvieno darbo atlikimo terminus.

Nemokama. Jei norėsite papildomų funkcijų – apie 2,5 euro per mėnesį.

Jeigu jums svarbi estetika, „Any.do“ gali tapti jūsų favorite. Iš ryto gausite priminimą apie visus dienos darbus ir planus. Atliktą darbą galėsite ištrinti tiesiog papurtę savo išmanųjį, o naują – tiesiog pasakyti, programėlė įrašys pati.

Nemokama. Jei norėsite papildomų funkcijų – apie 1,5 euro per mėnesį.


Vienas iš būdų ko nors išmokti – žaidimai. Matyt taip galvojo ir šios programėlės kūrėjai, nes nusprendė sukurti įrankį, kuris ne tik padėtų suplanuoti dieną, bet tuo pačiu ugdytis įpročius. Čia galėsite įsikūnyti į animuotą personažą ir pereiti į vis aukštesnį žaidimo lygį. Visgi, jei laiku neatliksite darbo ar ignoruosite išsikeltus tikslus, kentės jūsų herojus.

Nemokama

Tai nauja kompanijos „Google“ išleista planavimo programėlė, kurioje integruotas „Gmail“, „Google kalendorius“ ir nemažai kitų kompanijos sukurtų programėlių. Naudinga, kai reikia įsikelti el. laišką, su kuriuo yra susijęs darbas, kurį ketinate padaryti vėliau. Itin paprastas dizainas, neblaškysiantis spalvomis ir paveikslėliais.

Nemokama.

Išskirtinė ne tik dėl modernaus dizaino, bet ir tuo, kad galite suplanuoti ir aiškiai matyti ne dienos, bet visos savaitės darbus. Įrašus programėlėje galima stumdyti iš vienos vietos į kitą tiesiog pirštais. Paprasta kaip dukart du.

Kaina – apie 2,5 euro per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)