Konservatoriai telkia elektoratą prieš rinkimus

G. Paluckas pabrėžia, kad konservatoriai, pasak jo, keldami isteriją dėl Astravo AE, manipuliuoja žmonėmis ir skaldo visuomenę. Anot politiko, toks elgesys yra veidmainystė, nes, įsitikinęs politikas, konservatorių veiksmai ir žodžiai labai skiriasi.

„Konservatorių proginės politinės akcijos prieš rinkimus manęs visiškai nestebina, tai jau ne pirmas kartas. Priminsiu, kad 2016 metais taip pat buvo išridentos geltonos statinės su menama radioaktyvia medžiaga. Tai ši prekyba baime ir manipuliacija žmonių emocijomis yra konservatoriams tipiškai būdingas dalykas. Toks politinis veikimas, ką jau čia paslėpsi“, – Eltai teigė G. Paluckas.

„Blogiausia, kad tai yra baisi veidmainystė, nes jie nėra kvaili, jie žino visą informaciją ir puikiai viską supranta. Bet jie imasi tokių manipuliacijų ir gąsdinimų, kad pasiektų savo politinius tikslus, tai yra blogiausia“, – pridūrė jis.

G. Paluckas taip pat akcentuoja, kad konservatoriai, užuot atsisakę perteklinių politiniais argumentais paremtų Astravo blokados įstatymų, siūlo atimti galimybę mūsų šaliai gauti pigesnę energiją.

„Mes šiuo atveju galime ekonomiškai pasinaudoti situacija ir naudoti mūsų hidroakumuliacinę elektrinę Kruonyje, kuri leistų naktinę labai pigią perteklinę energiją panaudoti vandens kaupimui baseine, o po to dieną gaminti elektros energiją ir mūsų tinklais per jungtį tranzitu praleisti pigią elektros energiją į Europos Sąjungos tinklus. (...) Čia yra ekonominė galimybė, kurią mes galėtume išnaudoti, jeigu pasveiktumėme nuo šio emocinio apsėdimo ir maniakiško požiūrio. Pamatysite, po 5-10 metų, kai Astravo AE veiks, visi pamirš, dėl ko mes taip draskėmės“, – savo poziciją išsakė politikas.

LSDP pirmininkas tikina, kad Lietuvai siekiant strateginių tikslų – perėjimo į Vakarų Europos energetikos sistemą – nereikia fiziškai atsiriboti nuo Baltarusijos ir atsisakyti galimybės turėti galimai pigesnę elektros energiją šalies žmonėms ir verslui.

„Mes neprivalome atsisakyti savo strateginių tikslų, tai yra pereiti į Vakarų Europos energetikos sistemą, atsijungti nuo BRELL, nuo Rytų Europos valdomos energetikos suvaldymo sistemos, bet siekiant savo strateginių tikslų mums visiškai nėra reikalo fiziškai nukirsti visus laidus ir atsiriboti nuo Baltarusijos“, – teigė G. Paluckas.

Elektros energija iš Baltarusijos Lietuvą pasiektų bet kokiu atveju

Politikas taip pat tikina, kad iš konservatorių siūlymų Lietuvai atsisakyti baltarusiškos elektros energijos naudos nebus – baltarusiška elektra į šalį pateks kitais būdais.

„Priminsiu, kad daugiau kaip 30 proc. šiandien į Lietuvą patenkančios energijos yra iš Rusijos ir Baltarusijos, ir importas pastaraisiais metais sparčiai auga, ši dalis vis didėja. Čia yra didžiulė veidmainystė, kai mes sakome neperkame, nepirksime, nenorime, bet realiai perkame vis daugiau kiekvienais metais. Tai tokie mėginimai paversti baimėmis kai kuriuos momentus ir išnaudoti žmonių emocijas, atsisakyti galimos ekonominės naudos visai šaliai yra tiesiog neprotingas, neracionalus būdas“, – sakė jis, akcentuodamas, kad baltarusiška elektra pasiekia Baltijos valstybes dėl to, kad šalys yra bendroje energetinėje sistemoje.

G. Paluckas taip pat atkreipia dėmesį, kad Elektros energetikos įstatymas, numatantis elektros energijos nepirkimą iš nesaugių elektrinių, neturi prasmės. Politiko teigimu, taip yra todėl, kad Astravo AE tarptautinių organizacijų ir Europos Komisijos yra pripažinta saugia.

Lietuvoje į viską žiūrima vienpusiškai, vienašališkai, mėginant pateikti tikrovę, kuri yra tiesiog iliuzija. Mūsų įstatymas, kuris kalba apie elektros energijos nepirkimą iš nesaugių elektrinių, yra beprasmis, nes pati Astravo AE tarptautinių organizacijų ir tos pačios Europos Komisijos yra pripažinta kaip saugi, yra atlikti stress testai. Nenorime apie tai padiskutuoti?“, – sakė G. Paluckas, pabrėždamas, kad gyventojams tiek Vilniuje, tiek Minske Astravo AE emociškai visada bus nesaugi.

Politiko teigimu, net Lietuvai turint įstatymą, numatantį nepirkti elektros energijos iš nesaugių elektrinių, elektra iš Baltarusijos, pasak jo, pasieks šalį per jungtis su Latvija bei Estija.

„Latvija nesiruošia šios jungties išardyti, nes ji latviams yra reikalinga, nes jie turi energijos deficitą. Jie didžiąja dalimi gaminasi elektrą iš trijų elektrinių ant Dauguvos upės. Todėl, kai yra sezonas, turi energijos perteklių, o kai nėra sezono, jiems yra labai svarbu turėti galimybę šį deficitą pigiai uždengti. Pigi elektros energija iš Astravo jiems būtų ekonomiškai labai naudinga, todėl jie net nesiruošia pritarti šiems fiziniams atsijungimams ir laidų nukapojimams. Lygiai taip pat ir rusiška elektros energija papuola ir papuls ir per jungtis su Estija. Todėl elektronų atskyrimai su kilmės sertifikatais, kai įsigyji per tarpininkus iš Rusijos, yra utopija. Tai yra didelis melas, manipuliacijos ir gudravimai“, – teigė socialdemokratų lyderis.

Politikas taip pat tikina, kad elektros energijos iš Astravo AE pateikimo į Lietuvos rinką sureikšminti nereikėtų.

„Tai yra ekonomikos ir rinkos dalykas ir to sureikšminti nereikia, nes ar pirksi, ar nepirksi su technologiniu saugumu ir kitais dalykais tai yra niekaip nesusiję. Mėginama tai susieti, bet tai nėra susiję. Yra mėginama aiškinti, kad, jeigu nepirksime, tai Astravo AE bus ekonomiškai nerentabili ir negalės jos eksploatuoti. Nepasakoma kita pusė, tai yra Baltarusijos priklausomybė nuo rusų dujų. 90 proc. elektros energijos Baltarusijoje yra pagaminama kogeneracinėse termofikacinėse elektrinėse“, – savo poziciją išsakė LSDP pirmininkas.

ELTA primena, kad energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, jog šiuo metu deramasi su Baltijos šalimis dėl bendro plano, kaip išvengti Baltarusijoje pagamintos elektros energijos patekimo į rinką. Toks susitarimas, pasak ministro, leidžia įgyvendinti „antiastravinį“ įstatymą.

„Pirmasis tikslas, kuris yra keliamas, turėti su Latvija ir Estija bendrą poziciją dėl elektros pirkimo-nepirkimo, apmokestinimo iš trečiųjų šalių. (...) Šis susitarimas taip pat mažina srautus ir leidžia nenaudoti Lietuvos-Baltarusijos infrastruktūros prekybai. Jeigu tokio susitarimo nėra, mūsų galimybės kontroliuoti srautus bus tikrai labai ribotos. Bus tam tikrų instrumentų, kalbame apie alternatyvius variantus, juos taip pat rengiame, bet jie bus žymiai mažesni nei su šiuo susitarimu“, – sakė energetikos ministras.

Tuo metu konservatoriai teigia, kad susitarimas atvertų kelią Astravo atominės elektrinės elektros prekybai Baltijos šalyse bei grubiai pažeistų šiuo metu Lietuvoje galiojančius „antiastravinius“ įstatymus. Todėl konservatorių frakcijos nariai kreipėsi į Ž.Vaičiūną, ragindami jį nedelsiant nusišalinti nuo tolesnių derybų.

Paaiškėjus aplinkybėms, kad Lietuvos pozicija, siekiant užkirsti „nešvarios“ elektros energijos srautams iš Astravo atominės elektrinės patekti į Lietuvos teritoriją, nėra atstovaujama tinkamai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Dainius Kreivys, Žygimantas Pavilionis ir Europos Parlamento narys, Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius kreipėsi į energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną, ragindami jį nedelsiant nusišalinti nuo tolesnių derybų.
Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, komentuodamas Baltijos šalių susitarimą dėl prekybos elektra su Baltarusija, teigė, kad artėjama techninio sutarimo nepirkti elektros iš šios šalies link, tačiau svarbu susitarti ir dėl politinio situacijos vertinimo.