Ekonomikos ministras Yasutoshi Nishimura po darbo grupės posėdžio sakė, kad ekspertai pritarė planui atšaukti nepaprastąją padėtį 39-iose iš 47-ių šalies prefektūrų.

Likusiose aštuoniose prefektūrose, įskaitant Tokiją, Osaką, Kiotą ir Hokaidą, kur koronaviruso grėsmė tebėra didelė, nepaprastoji padėtis liks galioti.

Ministras pirmininkas Shinzo Abe balandžio 7-ąją paskelbė mėnesio trukmės nepaprastąją padėtį Tokijuje ir dar šešiose prefektūrose. Vėliau ekstremalioji padėtis iki gegužės 31 dienos buvo paskelbta visoje šalyje.

Atsiradus ženklų, kad epidemija slūgsta, Sh. Abe siekia sušvelninti suvaržymus, ieškodamas būdų, kaip suderinti viruso prevenciją ir pastangas gaivinti ekonomiką.

Japonijoje iki šio nustatyta daugiau kaip 16 tūkst. koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų, maždaug 680 žmonių nuo šios ligos mirė.

Premjeras vėliau ketvirtadienį turėtų detaliau pristatyti savo planą. Ekspertai savo ruožtu turėtų paaiškinti, kodėl buvo nuspręsta švelninti suvaržymus, taip pat įspėti, kad priemonės vėl gali būti sugriežtintos, jei kils nauja užsikrėtimų banga.

Vakarinėje Ehimės prefektūroje, kur trečiadienį kelioms dešimtims vienos ligoninės slaugių, pacientų ir jų artimųjų buvo nustatyta COVID-19, nepaprastoji padėtis bus atšaukta su sąlyga, kad bus imtasi priemonių užkrato plitimui suvaldyti, o užsikrėtę asmenys bus atidžiai stebimi, sakė ekonomikos ministras.

Ekspertai ir pareigūnai ragina žmones priprasti prie „naujo gyvenimo būdo“ ir net atšaukus nepaprastąją padėtį toliau laikytis socialinio atstumo priemonių, įskaitant darbą nuotoliniu būdu, taip pat vengti kelionių į užmiestį.