Veiklą lauke vykdė iki 2015-ųjų

Šiuo metu restorano „La Boheme“ durys dėl karantino bei veiklos ribojimų vis dar uždarytos.

Tiesa, situacija, kaip pasakojo į „Delfi“ besikreipusi jo direktorė Vitalija Baimler-Saveikienė, galėtų būti ir kitokia, tačiau verslas negauna leidimo šalia esančiame kiemelyje atsidaryti lauko terasos, kuri prieš penketą metų ten jau veikusi.

Jos teigimu, iki 2015-ųjų adresu Šv. Ignoto 6, restoranas lauke veiklą vykdė, o žemę nuomojosi iš Vilniaus miesto savivaldybės, taip pat kasmet jai mokėjo žemės nuomos mokestį bei nustatytą rinkliavą.

Į lauko barą tada vadovai pasakojo investavę beveik 60 tūkst. Eur. Pirkę baro įrangą, lauko baldus, markizes. Visgi, kaip teigė, 2015 metais jiems buvo pasakyta, kad kavinės veikla kiemelyje vykdoma būti nebegalės, nes žemę iš savivaldybės ruošiamasi perduoti KAM.

„Tuomet kreipėmės į KAM su prašymu išsinuomoti žemę lauko kavinės veiklai, bet ministerijos teisininkai atsakė, kad Vyriausybė neturi teisės gauti pajamų iš savo valdomos žemės. Jie nėjo į kalbas apie jokias galimybes.

Tada prašėme duoti leidimą veikti (toks irgi leistų mums toliau veikti, nemokant žemės nuomos mokesčio, mokant tik Savivaldybės rinkliavą). Atsisakė, motyvuodami Valstybės kontrolės baime, kodėl KAM žemėje veikia kavinė ir nemoka nuomos mokesčio. O nuomos mokesčio imti negali. Taigi, toks gaunasi uždaras ratas“, – kalbėjo ji.

Kaip teigė vadovė, dar tada KAM buvo siūlomi įvairiausi sprendimai, kad kavinė galėtų veikti tik savaitgaliais, bet, kaip atsiminė, buvo atsisakyta.

„Tokiu būdu, anksčiau pilnas gyvybės, nuostabaus grožio XVII a. Jėzuitų noviciato vienuolyno kiemelis virto KAM darbuotojų parkingu penkiems automobiliams“, – teigė direktorė bei pridūrė, kad paskutinį kartą dėl tokio leidimo vykdyti veiklą kreipėsi 2016-aisias balandį.

Atsidaryti neapsimoka

Anot jos, Vilniaus miesto savivaldybė šiandien bando gelbėti verslą ir suteikia visas viešas erdves verstis lauko kavinių veikla, tačiau restorano veikla minėtame kiemelyje nėra galima.

„Vyriausybė, KAM prašymu priskyrusi žemę jai valdyti, atėmė galimybę mums veikti, mokėti žemės nuomos mokestį, Savivaldybės rinkliavą, vasarą dėl to nesamdome šešių darbuotojų ir nesumokame krūvos mokesčių nuo maždaug 50 000-70 000 Eur apyvartos kas mėnesį“, – skaičiavo direktorė ir teigė, kad kasmet taip būtų sumokami ir dešimtys tūkstančių eurų mokesčių valstybei.

Moteris pasakojo, kad iki šiol kiemelyje stovi restorano markizės, o baldai bei kita įranga, šildytuvai, saugomi visai šalia esančio restorano rūsyje, nors šiandien galėtų būti naudojami, o verslas – sulaukti lankytojų.

„Karantinas labai smarkiai kirto restoranams, o mes patys tokio kiemelio ir neturime.

Turime porą stalelių prie įėjimo, kurių negalime naudoti, nes mums iš esmės neapsimoka. Vietoje keturių staliukų būtų galima naudoti tik du, tai neapsimoka atidaryti visą aparatą, nes restoranas nėra mažas.

Jeigu mums leistų veiklą vykdyti kiemelyje, atsidarytume“,– teigė direktorė.

Jei pateiks prašymą, svarstys

„Delfi“ susisiekė su KAM atstovais. Jie patikslino, kad ministerija nuo 2017-ųjų lapkričio 13 dienos neatlygintinai naudoja žemės sklypą, kurio adresas yra Šv. Ignoto g. 6.

„Šis valstybinės žemės sklypas Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos 2017 m. buvo perduotas neatlygintinai naudotis Krašto apsaugos ministerijai kartu su reorganizuojamos Lietuvos technikos bibliotekos pastatais.

Kokiu pagrindu Lietuvos technikos biblioteka buvo leidusi restoranui naudotis jai priklausančia žeme, ministerija neturi duomenų. Teisinis reglamentavimas nėra pasikeitęs ir pagal Žemės įstatymo 7 str. yra draudžiama neatlyginamai naudojamą žemę perduoti kitiems asmenims („asmenys, kuriems valstybinės žemės sklypai perduoti neatlygintinai naudotis, negali jų perduoti naudotis kitiems asmenims.“)“, – buvo rašoma gautame KAM atsakyme.

Taip pat ministerijos pateiktame atsakyme teigiama, kad pastarosiomis savaitėmis, kai šalyje yra paskelbtos karantino švelninimo sąlygos, KAM jokio raštiško prašymo iš „La Boheme“ savininkų nėra gavusi.

„Atsižvelgdama į šiuo metu šalyje galiojančius karantino suvaržymus ir verslui iškylančius sunkumus, Krašto apsaugos ministerija svarstytų „La Boheme“ prašymą dėl leidimo laikinai naudotis jai priklausančia teritorija ir ieškotų laikinų individualių sprendimų, jeigu toks prašymas ministerijai būtų pateiktas“, – patvirtino KAM atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)