Atvykstantieji į situaciją reaguoja įvairiai – vieniems neramu, kiti sako, kad jokios panikos, bent jau Švedijoje, nėra. Į Klaipėdą atplaukęs latvis tvirtina, kad netiki informacija, esą pavojaus nėra. O štai pasitinkantis artimuosius vyras laikėsi atokiai nuo žmonių ir patikino, kad vengia bet kokio kontakto.

„Švedijoje panikos nėra, ten žmonės ramiai reaguoja į informaciją. Girdim, žinom, tačiau kažkaip be panikos reaguojama“, – sako vienas keltu parvykęs vyras.

Kartu kelte buvo ir vienas žmogus, kurį atplaukusį medikai išvežė tyrimams atlikti. Anot DFDS atstovo Vaido Klumbio, šis žmogus dar prieš įlipdamas į keltą informavo, kad karščiuoja, tad pats pasiprašė būti izoliuotas.

„Daugiau iš atvykusių žmonių būklė įtarimų nekėlė. Kai kuriems temperatūra buvo matuota papildomai, tačiau tik vienas žmogus, kuris visą kelionę buvo izoliuotas nuo kitų, išvežtas į ligoninę“, – sako A. Klumbys.

Apie kartu plaukusį izoliuotą žmogų keli keleiviai sako nė nežinoję.

„Pasivedė į šalį gal septynis, bet nieko niekas nesakė, kad kartu plaukia žmogus, kuris gali būti sergantis. Visi be panikos grįžom“, – patikino tik iš kelto išėjęs jaunas vyras.

Taksi paslaugas teikiantis vyras, pasitikęs vieną keleivių, sakė, kad, jei jau bus skirta, ligą pasigaus, tačiau iki to neatsisakys vežioti keleivių.

„Žinau viską, bet nepanikuoju. Jei bus skirta, susirgsiu, jei ne, ne“, – nusijuokė keleivio bagažą į automobilį pats įkėlęs vairuotojas.

O štai artimųjų laukiantis žmogus vos pasiteiravus, kaip reaguoja į kasdien girdimą virusą, ėmė trauktis atgal ir sušuko, kad nekalbės su niekuo. Vyras neslėpė nerimo, tačiau pasidalyti, kas labiausiai neduoda ramybės, nesutiko.

„Nusiplaukit rankas, tada su Jumis kalbėsiu“, – argumentavo vyras.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis sako, kad medikai yra pasiruošę priimti visus pacientus, kiek reikės. Visgi norint sutrumpinti pacientų ligoninėje buvimo laiką, būtinas Vyriausybės leidimas atlikti tyrimus dėl viruso čia pat, ligoninėje.

„Dabar dirbame normaliai, pacientai gauna viską, ko reikia. Tik mes gaištame laiką, siųsdami tyrimus į Vilnių. Tai užtrunka labai ilgai, o galėtume gerokai trumpiau laikyti pacientus, kuriems virusas nėra nustatomas, ir galėtų greičiau vykti žmonių kaita. Dabar žmonės guldomi į palatas po vieną, kartais (be abejo, laikantis visų reikalavimų), įtarus virusą, į palatą guldoma po du. Tačiau sergantieji griežtai guldomi po vieną“, – paaiškino V. Janušonis.

Šeštadienį ryte tiesiai iš kelto į ligoninę nuvežti 9 žmonės, netrukus į medikus kreipėsi dar keli parplaukę asmenys. Penktadienį dėl įtarimų koronavirusu medikų pagalbos paprašė parplaukusi lietuvių sutuoktinių pora su dviem vaikais ir užsienio pilietis su dukra. Visi jie laukia tyrimų atsakymų.

Klaipėdos ligoninėje, jei reikia, paruošta ir papildoma pagalba – slaugos specialistus ruošiančių aukštųjų mokyklų vadovai pasiruošę siųsti į ligoninę dar besimokančius būsimus medikus. Tiesa, studentai bus siunčiami pagelbėti ne į galimų infekuotųjų skyrių, o žmonėms po operacijų, insultų ar kitų susirgimų.