M. Abbasas šeštadienį skubiame Arabų Lygos posėdyje Kaire paskelbė „nutraukiantis santykius“ su Izraeliu ir JAV. Tai apima ir saugumo sritį, teigė jis. Taip M. Abbasas protestavo prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo pristatytą Artimųjų Rytų planą, kurį palestiniečiai iš karto atmetė.

Pirmadienį D. Trumpo iniciatyvą neigiamai įvertino ir Islamo bendradarbiavimo organizacija. Ji neatitinka palestiniečių „minimalių reikalavimų ir legitymių teisių“, - pareiškė organizacija, kuri atstovauja 57 šalims narėms ir, jos pačios duomenimis, daugiau kaip 1,5 mlrd. musulmonų visame pasaulyje. Organizacija paragino savo nares nebendradarbiauti su JAV įgyvendinant Artimųjų Rytų planą.

D. Trumpas ilgai lauktą planą praėjusią savaitę pristatė Vašingtone. Jis buvo suderintas su Izraeliu, o su palestiniečiais ne. Planas, anot D. Trumpo, numato „realistinį dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą“ su Jeruzale, kaip „nedaloma Izraelio sostine“.

Palestiniečiai, remiantis planu, tam tikromis sąlygomis gautų galimybę sukurti savo valstybę, tačiau be strategiškai ir ekonomiškai svarbaus Jordano slėnio Vakarų Krante ir be sostinės Rytų Jeruzalės. Kaip galima Palestinos valstybės sostinė paminėtas tik Rytų Jeruzalės priemiestis Abu Disas.