Pradėsiu nuo to, kad dar visai neseniai su draugais diskutavome apie užsienyje vis labiau populiarėjančių slaptų barų, kavinių konceptą. Tas slaptumas pasižymi minimaliomis ar jokiomis iškabomis, sunkiai atrandamu įėjimu ar specialiu raktažodžiu, kurį turi pasakyti, norint patekti vidun. Žinoma, tokio žaidimo formų gali būti ir daugiau, tad truputį daugiau nei prieš mėnesį išgirdus apie Užupyje atidarytą gana paslaptingą vietą – „Black Lodge Cafe Speakeasy“, iškart pagalvojau – laukti slaptos vietos Vilniuje ilgai nereikėjo.

Black Lodge Cafe Speakeasy

Užupio g. 13, iškaba byloja, jog čia veikia picerija „Pronto Pizza“, dalindamasi tuo pačiu įėjimu su vienais kavos namais. Kaip ir nieko išskirtinio, bet labai dažnai įdomūs dalykai slepiasi truputį giliau. Tas pats ir čia. Atvykus į „Pronto Pizza“ ir aptarnaujančio personalo paklausus apie Black Lodge kavinę, sulauksite rakto ir užuominos leistis į apačią, į tikrą užupietišką rūsį. Juokiausi, kad apačioje tikrai rasime tualetą, bet raktas buvo ne nuo šios patalpos, o nuo senų medinių durų, besislepiančių už ryškių raudonų užuolaidų.

Pravėrus jas, prieangis, kurį iš visų pusių gaubia dar daugiau ryškių raudonų užuolaidų. Būtent jos kai kuriems lankytojams tampa tikru išbandymu, nes rasti tarpą – įėjimą nėra taip paprasta kaip atrodo. Bet visada yra galimybė užuolaidas šiek tiek kilstelti ir lįsti pro apačią, jeigu įėjimo užduotis pasirodytų itin kebli. Pravėrus jau pagrindines užuolaidas, pateksite į amerikiečių šedevro „Twin Peaks“ inspiruotą Juodosios ložės raudonąjį laukimo kambarį, kuriame vos trys foteliai ir vienas staliukas, o fone nuolatos skamba ta pati daina – „Twin Peaks“ muzikinis takelis, nuolat grojęs Juodojoje ložėje.

Prisėdus ir leidžiant akims priprasti prie intriguojančios aplinkos, netrukus sulauksite aptarnaujančio personalo, kuris ant mobilaus staliuko atveš jums viską tą patį, ką garsiajame seriale užsisakydavo pagrindinis personažas FTB agentas Dale Cooperis – juodos kavos puodelio bei gabalėlio vyšnių pyrago. Būtent toks minimalus meniu, kainuojantis 7 EUR asmeniui, yra šios vietos vizitinė kortelė ir vienintelis galimas užsakymas. Kaip teigia šios vietos įkūrėjai net ir kava čia ruošiama tokiu pat būdu, kaip 1990-aisiais Tvin Pykse, o gausiai vyšniomis užpildytas pyragas gaminamas ir kepamas čia pat.

Black Lodge Cafe Speakeasy

Šios vietos atsiradimo istorijai noriu įterpti kavinės įkūrėjo citatą, ji man sukėlė didelę šypseną:
„Idėja kilo labai spontaniškai ir netikėtai, sunku net paaiškinti, kodėl. Nežinau, ar žiūrėjote „Twin Peaks“, bet ten buvo toks milžinas – Fireman’as, kuris nuolat bendravo su agentu Kuperiu įvairiomis užuominomis, taip siųsdamas jam žinutes apie svarbius dalykus. Galbūt ir man jis atsiuntė žinutę apie tai, kad tokia vieta turi atsirasti, o aš tebuvau įrankis to įgyvendinimui“.

Dar įdomu tai, jog ši kavinė yra įrengta pagal „speakeasy“ konceptą, kuris kilo Jungtinėse Amerikos Valstijose alkoholio pardavimo draudimo laikotarpiu, tuomet pradėjo kurtis slapti, dažnai nelegalūs barai. Taip pat įdomu, kad buvimas joje yra limituotas – ne daugiau kaip trijų asmenų kompanija vienu kartu čia gali būti iki 50 minučių.

Roberta Venclovienė

Pabaigai, galiu tik pakomentuoti, jog jeigu ir nesate matę „Twin Peaks“ serialo, šios kavinės atmosfera tikrai nepaliks jūsų abejingų ir šypseną keliantis pojūtis yra garantuotas. O jeigu puikiai pamenate visas kultinio serialo scenas, tai čia gerbėjams tikras rojus.

Black Lodge Cafe Speakeasy“ rasite adresu Užupio g. 13, Vilnius. Būtina išankstinė rezervacija.