Rusijos, Ukrainos ir Izraelio pilietybes turintis M. Fridmanas yra įtariamas slapta suorganizavęs ispanų skaitmeninių pramogų bendrovės „Zed Worldwide“ žlugimą, kad galėtų ją perimti po bankroto.

Ispanijos prokurorai jį kaltina dėl manipuliavimo rinka, tyčinio nemokumo sukėlimo, korupcijos versle ir piktnaudžiavimo kompanijos aktyvais.

Ispanijos Nacionalinis Teismas iškvietė M. Fridmaną į Madridą duoti parodymus ikiteisminiame bylos nagrinėjime kaip asmenį, dėl kurio pradėtas tyrimas.

Gegužės mėnesį M. Fridmano Liuksemburge įsikūrusi investicijų kompanija „LetterOne“ užsitikrino su sunkumais susiduriančio ispanų parduotuvių tinklo „Dia“ akcijų daugumos kontrolę po nuožmių ginčų su tinklo vadovais ir priešiško bendrovės perėmimo.

Per savo kompaniją „LetterOne“ M. Fridmanas taip pat kontroliuoja akcijų telekomunikacijų, bankininkystės, naftos ir sveikatos apsaugos sektoriuose.

Šis, kaip pranešama, Kremliui artimas oligarchas šių metų „Forbes“ sąraše įvardinamas kaip turtingiausias Londono gyventojas. Jis taip pat yra vienas iš didžiausio Rusijos privataus paskolų davėjo banko „Alfa“ įkūrėjų.

„Juokinga kaina“

Ispanijos prokurorai kaltina M. Friedmaną prisidėjus prie „virtinės veiksmų, privedusių ispanų bendrovę „Zed Wordlwide“ prie nemokumo,.. kad įsigytų ją už juokingą, daug žemesnę nei rinkos kainą“.

Teismui pateiktuose dokumentuose įtariamą M. Friedmano išpuolį prieš „Zed Worldwide“ kaltintojai vadina „spaudimu“, kurį „paprastai naudoja rusų mafija“, siekdama nelegaliai perimti kokią nors bendrovę.

Prokuroras Jose Grinda naujienų agentūrai AFP sakė, kad jų technika – teisėtomis finansinėmis priemonėmis ekonomiškai „smaugti kompaniją, kol ji bankrutuoja“.

1998 metais Madride įkurta bendrovė „Zed Worldwide“ kūrė ir pardavinėjo paslaugas mobiliojo ryšio operatoriams. Turtus jai atnešė padidintų tarifų SMS paslaugos ir karinis žaidimas „Commandos“.

M. Fridmanas tapo vienu pagrindinių šios kompanijos akcininkų ir kreditorių.

Vėliau 2014 metais M. Fridmano kontroliuojama telekomunikacijų bendrovė „Vimpelcom“ staiga nutraukė arba pakeitė sutartis su viena iš „Zed Wordlwide“ dukterinių įmonių Rusijoje ir dėl to kompanija neteko nemažos dalies numatytų pajamų, nurodė prokurorai.

Dėl anksčiau pasirašytų sutarčių „Zed Wordlwide“ pajamos buvo tiek išaugusios, kad ji planavo listinguoti savo akcijas akcijų biržoje „Nasdaq“, užsitikrindama 140 mln. eurų paskolą 2013 metais. Pasak kaltintojų, dalis šios paskolos atėjo iš M. Fridmano kontroliuojamo banko.

Prokurorai tvirtina, kad M. Fridmanas ir „Vimpelcom“, dabar žinoma kaip „Veon“, „žinojo, kad „Zed Wordlwide“ negalės išmokėti savo paskolos, jeigu neteks reikšmingos dalies savo pajamų Rusijos rinkoje“.

„Žinojo viską, kas vyksta“

2016 metų birželio mėnesį dėl šių machinacijų „Zed Worldwide“ paskelbus bankrotą, su M. Fridmanu siejamos įmonės pateikė pasiūlymą pirkti bendrovę už 20 mln. eurų. Pasak prokurorų, tai buvo „daug mažiau nei bendrovės vertė prieš prasidedant sunkumams“.

Teismui atsiųstame dokumente M. Fridmano advokatai sako, kad jų klientas „nėra ir niekada nei teisiškai, nei faktiškai nebuvo direktorius“ tų kompanijų, kurios kaltinamos tyčiniu „Zed Wordlwide“ rinkos vertės sumažinimu.

Tačiau prokurorai tvirtina, kad M. Fridmanas dangstėsi savo pavaldiniais, kad paslėptų savo nusikalstamą veiką.

Tyrėjai išstudijavo „virtinę žinučių „WhatsApp“ ir elektroninių laiškų, rodančių, kad M. Fridmanas žinojo viską, kas vyksta“, sakė J. Grinda naujienų agentūrai AFP.

Ši byla buvo pradėta, „Zed Wordlwide“ įkūrėjui Javierui Perezui Dolsetui pateikus prašymą iškelti baudžiamąją bylą dėl veiksmų, kuriais buvo siekiama perimti jo kompaniją.

Tačiau jam pačiam atskirai buvo pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo kitoje byloje. Šiuo faktu pasinaudojo M. Fridmanas, apkaltinęs J. P. Dolsetą „sąmokslo teorijų“ kūrimu.