Padvarių socialinės globos namuose yra 235 gyventojai. Pusė jų – slaugomi senjorai, kiti – turintys proto negalią, dešimt jų – pasirengę gyventi tarp sveikųjų, tad jiems 14 arų sklype norima pastatyti namą.

Nors su neįgaliaisiais name gyvens ir socialinė darbuotoja, šių žmonių gyvenimas esą taps oresnis. Jie nebebus valdiškoje įstaigoje, patys rūpinsis buitimi, aplinka ir laisvalaikiu.

„Ten gyvens tikrai lengvą proto negalią turintys asmenys, kurių savarankiškumo lygis yra pakankamas, kad jie patys galėtų savimi pasirūpinti ir naudotis bendruomeninėmis paslaugomis.

Ir sklypas pasirinktas todėl, kad bendruomeninės paslaugos būtų žmonėms prieinamos – kad būtų arti poliklinika, ūžimtumo galimybės“, – sakė globos namų direktorė Rima Narmontienė.

Nenori neįgaliųjų kaimynystės

Privačių namų kvartale lentelė skelbia, kad būtent čia planuojama statyti grupinio gyvenimo namus. Bet tokios kaimynystės aplinkiniai kratosi. Kretingiškiai renka parašus, kad šalia jų neįgaliųjų nebūtų.

„Surinkome parašus, darome vieną kitą tokį pasikalbėjimą. Žadame nueiti į savivaldybę. (…) Nenori daug kas – gal daugiau kas turi mažesnių vaikų, ko nors, gal tas vaizdas nelabai jiems patiks“, – kalbėjo pristatyti nenorėjusi moteris.

„Aš tikrai pasirašiau, todėl, kad tas sklypas bus tuoj pat už mūsų. Gal ir nieko prieš nesu prieš tą statybą, bet prieš tai, kad iš viso nieko nežinojome. Su mumis niekas nesitarė. Dabar žmogus – pasistatęs naują namą, aš įsivaizduoju, kad jo sklypas tai nuvertės ten“, – kalbėjo kita gyventoja.

Surinktus parašus žmonės žada nešti vietos valdžiai. Tik ji ne itin gali padėti. Projektas – ne savivaldybės. Globos įstaigų pertvarka vyksta visoje šalyje, ir kretingiškiai – ne vieninteliai bijantys neįgaliųjų arba be tėvų globos likusiųjų kaimynystės.

Protestai dėl to buvo kilę Biržuose ir Žiežmariuose, bet, kad kils ir Kretingoje, nesitikėta.

„Mūsų gyventojai lankosi ir muziejuje, ir bendruose renginiuose, miesto šventėse, amatų mugėse. Mes esame visur dalyvaujantys. Ta netolerancija mus nustebino. Esame ne kur nors toli už miesto įsikūrę, esame miesto pašonėje, ir galvojome, kad esame toleruojami“, – sakė R. Narmontienė.

Padvariuose socialinės globos namai veikia jau aštuntą dešimtmetį, ir vietos gyventojams netrukdo. Į naują vietą perkelti dalį neįgaliųjų norima geruoju, tad su kretingiškiais žadama kalbėtis, bandyti įrodyti, kad būsimų kaimynų nereikėtų bijoti.

„Nuo sovietmečio esame pripratę nematyti neįgalaus žmogaus. Greičiausiai esame mažai susidūrę, o ko nepažįstame, to ir bijome“, – sakė R. Narmontienė.

Jeigu su kretingiškiais pavyks sutarti, naujuose namuose dešimt neįgaliųjų galėtų įsikurti kitąmet per Kalėdas.