Pasiūlė vykti kartu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Jonas Jarutis patvirtintino, kad V. Pranckietis planuoja vizitą į Ukrainą ir jį kvietė vykti kartu.

„Oficialumas toks, kada jau bus pateikta, bet numatoma, kad ta data“, – sakė J. Jarutis, kalbėdamas apie galimą balsavimo dėl V. Pranckiečio atstatydinimo dieną – spalio 17 dieną, kitą ketvirtadienį.

Jis negalėjo pasakyti, kad pasiūlymas buvo skirtas tik jam.

„Aš esu Seimo ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Asamblėjos pirmininkas, dabar ten susiformavo Radoje nauja dauguma, naujas vadovas, mes gavome iš Ukrainos parlamento raštus. Aš parašiau naujam vadovui sveikinimo laišką, o Seimo pirmininkas pasiūlė kartu važiuoti“, – kalbėjo J. Jarutis.

„Čia toks pirmas susitikimas galėtų būti. Bet jis man po to sakė, kad kol kas nėra atsakymo iš Ukrainos, kad mus ten priimtų, nėra pritarimo, patvirtinimo ir aš nedaviau“, – kalbėjo parlamentaras.

„Gal šioks toks vengimas, bėgimas nuo tos problemos“, – sakė jis, vertindamas V. Pranckiečio užmojį balsavimo dieną dėl jo likimo pačiam nebūti Seime.

Buvo tikimasi, kad šią kelionę V. Pranckietis pristatys trečiadienį rengiamame Seimo valdybos posėdyje. Tačiau tai neįvyko, apie tai DELFI informavo Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė. Ji po posėdžio sakė, kad šiame valdybos susitikime klausimas dėl V. Pranckiečio komandiruotės į Ukrainą nebuvo keliamas.

„Tikrai ne, šitas klausimas iš viso nebuvo nei pagrindinėje darbotvarkėje, nei tarp papildomų klausimų. Nepateikta jokia informacija mums, valdybos nariams“, – tikino politikė.

„Mes tik anksčiau buvome girdėję, kad Ukrainos Rados vadovas buvo kvietęs susitikimui Lietuvos parlamento vadovą. Bet kada nėra žinoma. Jūs žinote puikiai, kad bet koks išvykimas be valdybos sprendimo negalimas“, – teigė R. Baškienė.

Jos teigimu, kitas Seimo valdybos posėdis yra numatytas kitą savaitę. Tačiau pagal nuostatus nurodoma, kad į komandiruotes išvykti galima ir apklausos būdu apklausus jos narius, nebūtinas tam pats posėdis.

„Valdybos nariai apklausiami. Manau, kad Seimo pirmininkas tikrai jaučia tą atsakomybę ir žino, kad spalio 17 dieną tikėtina, kad gali būti keliamas jo nepasitikėjimo klausimas, tad jei ir vyktų kažkokios komandiruotės, gal jis galvotų apie tolimesnį laikotarpį, gal kaip Seimo narys. Bet ne konkrečiai tą dieną, tai būtų tikrai neatsakinga“, – DELFI kalbėjo R. Baškienė.

Balsavime dalyvautų

Komentarą apie šią situaciją pateikė ir Seimo pirmininko V. Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė. Ji tikino, kad komandiruotė į Ukrainą derinama tikrai ilgiau nei nuo praėjusios savaitės. O jei į ją ir vyktų, tai balsavime dėl jo atstatydinimo vis tiek sudalyvautų.

„Ši komandiruotė buvo planuojama tikrai seniau nei nuo praėjusios savaitės. Šiuo metu yra tikslinamos datos su Aukščiausiosios Rados pirmininko darbotvarke. O kitas dalykas, jei V. Pranckietis ir vyks į tą komandiruotę, tai jis tai darytų po 17h valandos ir bet kokiu atveju balsavime jis sudalyvautų“, – DELFI perdavė Seimo pirmininkė atstovė spaudai.

Nėra Pranckiečio, nevyks ir balsavimas

DELFI šaltinis valstiečių frakcijoje tvirtino, kad Seimo pirmininkas tokiu elgesiu slepiasi krūmuose. Nes jei spalio 17 dieną V. Pranckietis nedalyvaus Seimo posėdyje, negalės vykti ir balsavimas dėl jo atstatydinimo. Šaltinio teigimu, V. Pranckietis vykti kalbinasi ne tik valstiečius, bet ir opozicija.

Valstiečių frakcijos atstovas tikino, kad kelionė planuojama labai paskubomis.

„Praėjusią savaitę jokių komandiruočių Seimo pirmininko į Ukrainą nebuvo suplanuota, tai visiškai naujas reikalas. Praktika rodo, kad Seimo pirmininko komandiruotės nėra šitaip planuojamos, kad valstybinis vizitas pradėtas planuoti prieš nepilną savaitę“, – tvirtino DELFI šaltinis.

Politikas situaciją įvardijo kaip tragikomišką. Jo teigimu, toks V. Pranckiečio elgesys „daug pasako“.

„Panašu, kad Seimo pirmininkas slepiasi krūmuose. Nes jei jis ieško kelionės būtent tą dieną, prieš tai išsiaiškinęs seniūnų sueigoje, kada tikėtina yra balsavimas. Manau, kad apie žmogų daug, ką pasako“, – DELFI kalbėjo valstiečių frakcijos narys.

Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis

Pridurdamas, kad ateityje dar gali tekti išvysti ir netikėtų ligų, sutampančių su balsavimo diena.

O jei Seimo pirmininkas yra išvykęs, Seimas balsavimo rengti taip pat negali – asmuo turi dalyvauti posėdyje, jam turi būti užtikrinta teisė į gynybą.

„Tą dieną procedūra negali būti vykdoma be jo, manau, kad jis saugo savo kailį“, – situaciją vertino parlamentaras.

DELFI primena, kad Seimo pirmininko postas pagal valdančiosios koalicijos sutartį priklauso Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovams Seime. Pats V. Pranckietis trauktis nežada, jis praėjusią savaitę viešai paprašė balsavimą dėl jo atstatydinimo skelbti šią savaitę.

Buvę partijos kolegos LVŽS iš karto jį apkaltino pasirenkant sau patogesnę datą, kai net keli valstiečių atstovai bus išvykę į komandiruotes.