Rugsėjo 17 dieną išrinkti parlamento nariai prisieks per ceremoniją 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Įstrigus koalicijos deryboms iškilo pavojus, kad naujasis parlamentas gali dirbti itin trumpai, nes tikėtini dar vieni rinkimai – jau treti per vienus metus.

Balandį įvykę rinkimai taip pat nenustatė aiškaus laimėtojo, tad B. Netanyahu po jų negalėjo suformuoti koalicijos ir buvo priverstas sušaukti pakartotinį balsavimą.

Šį kartą premjeras susiduria su dar nelygesniais šansais, todėl siekė suformuoti vienybės vyriausybę, kurioje dirbtų jo pagrindinis oponentas Benny Gantzas ir jo centristų aljansas „Mėlyna ir balta“.

Tuo pat metu B. Netanyahu advokatai siekia apginti jį nuo kaltinimų korupcija per keturias dienas truksiantį, už uždarų durų vykstantį svarstymą Generalinėje prokuratūroje, kuris prasidėjo trečiadienį.

Jo pastangos suformuoti vienybės vyriausybę kol kas buvo bevaisės, nes abi šalys nesutaria dėl virtinės klausimų, taip pat ir dėl to, kas pirmas pagal susitarimą dėl rotacijos užimtų premjero postą.

Ketvirtadienį ryte B. Netanyahu susitiko su buvusiu gynybos ministru Avigdoru Liebermanu, kurio nacionalistų partija „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) galiausiai galėtų nulemti jėgų pasiskirstymą.

A. Liebermanas kol kas atsisako paremti B. Netanyahu ar B. Gantzą ir ragino formuoti visų trijų partijų vienybės vyriausybę.

B. Netanyahu dešiniojo sparno „Likud“ nurodė, kad susitikimas baigėsi nepasiekus persilaužimo, o A. Liebermanas vėliau sakė pakartojęs savo reikalavimą dėl vienybės vyriausybės.

„Kiti rinkimai“

A. Liebermano pareiškime sakoma, kad „atsižvelgiant į iššūkius saugumui ir ekonomikai vienybės vyriausybė yra prioritetas“.

„Kiti rinkimai iš esmės nepakeis politinio žemėlapio“, – sakė B. Netanyahu priešininkas, kuris kažkada buvo jo sąjungininkas.

„Mėlyna ir balta“ per rinkimus gavo daugiausiai mandatų 120 vietų Knesete – 33. „Likud“ turi 32 vietas.

Nė vieni neturi aiškaus kelio į daugumos koaliciją, bet B. Netanyahu iš parlamentarų gavo vienu pritarimu daugiau nei B. Gantzas, todėl prezidentas Reuvenas Rivlinas praėjusią savaitę pavedė „Likud“ lyderiui formuoti vyriausybę.

B. Netanyahu tam turi 28 dienas, bet užsiminė, kad anksčiau gali pranešti R. Rivlinui negalintis suformuoti vyriausybės. Tai politinė taktika, o ne ženklas, kad jis pasiduoda.

Tokiu atveju R. Rivlinas turėtų nuspręsti, ar prašyti B. Gantzo formuoti vyriausybę, ar pareikalauti, kad parlamentas susitartų dėl kandidato, už kurį turėtų balsuoti mažiausiai 61 iš 120 deputatų.

Prezidentas išdėstė vienybės vyriausybės kompromisą, pagal kurį B. Netanyahu liktų premjeru, bet užleistų vietą, jei būtų apkaltintas, nors išlaikytų titulą.

Laikinai premjero pareigas tokiu atveju perimtų B. Gantzas.

B. Netanyahu sako, kad nori derėtis remdamasis šiuo pasiūlymu, bet B. Gantzas jį atmetė ir sako, kad jo aljansas „Mėlyna ir balta“ negali dirbti vyriausybėje, kurios premjerui pateikti sunkūs kaltinimai.

Jis taip pat sako, kad pagal bet kokią rotaciją pirmas turėtų dirbti premjero poste, nes jo partija turi daugiausiai vietų.

B. Netanyahu niekaip neparodė, kad galėtų užleisti postą, kuriame dirba jau daugiau kaip 13 metų – ilgiausiai per Izraelio istoriją, ir leisti B. Gantzui pirmam būti premjeru vienybės vyriausybėje.

11 valandų svarstymas

Prisaikdinant parlamentą kitoje miesto pusėje tęsis posėdis dėl kaltinimų B. Netanyahu.

Posėdyje dalyvauja tik B. Netanyahu advokatai, kuriems tai yra paskutinė proga įtikinti generalinį prokurorą Avichai Mandelblitą nepateikti kaltinimų korupcija.

A. Mandelblitas yra sakęs, kad ketina trijose atskirose bylose apkaltinti B. Netanyahu kyšininkavimu, sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu.

B. Netanyahu, kuris visus įtarimus neigia, kaltinamas veiksmais turtingų šalininkų ir verslininkų naudai mainais į dovanas ar palankius naujienų pranešimus.

Trečiadienį, pirmąją posėdžio dieną, darbas truko maždaug 11 valandų.

Svarstymui pirmadienį pasibaigus, gali prireikti kelių savaičių generaliniam prokurorui priimti galutinį sprendimą.

Tuo tarpu Izraelio arabų parlamentarai ketvirtadienį nedalyvaus prisaikdinimo ceremonijoje, nes palaiko visuotinį streiką dėl smurto arabų bendruomenėse ir to, ką vadina nepakankamais policijos veiksmais.

Daugiausia arabų Jungtinis sąrašas rinkimuose gavo 13 mandatų ir užėmė trečią vietą.