Viena gydymo įstaiga pripažino pacientės gydymui išleidusi apie šimtą eurų, kita atsisakė patikslinti, su kokia pinigų suma ligonė pas juos atvyko ir su kokia buvo išvežta į slaugos ligoninę. Esą to neleidžia asmens duomenų apsauga.

Pacientę išvežant į namus dalyvavusi socialinė darbuotoja aiškina jokių pinigų iš viso nemačiusi. O kaimynai būgštauja, kad dingo nemenka suma pinigų, nors tikslios sumos įvardyti negali.

„Bute aš surinkau nemažai. Aplink ją visur buvo po 50, po 100 eurų kupiūros, – LNK žinioms pasakojo kaimynė Marija. – Aš surinkau visus pinigus, į maišelį įdėjau, daviau policijai, sakiau, kad paimtų prie visų liudininkų. Nes ji ant kėdės sėdėjo, o aplink buvo pinigai. Ir dar rankinuke buvo dar pinigų tokiame maiše. Ji sako: na kam tu jiems duodi, duok man. Atidarė savo maišą ir ten įdėjau.“

Kiek pinigų turėjo devyniasdešimtmetė, kaimynė sako neskaičiavusi.

Kaimynė Marija
Bute aš surinkau nemažai. Aplink ją visur buvo po 50, po 100 eurų kupiūros.

„Aš tikrai nemačiau, bet skaičiavo labai ilgai“, – LNK žurnalistams tvirtino kita kaimynė.

Kita kaimynė tvirtina, kad buvo ligoninėje, kai senolę buvo ruošiamasi vežti į slaugos ligoninę Varėnos rajone. Moteris pasakoja, kad prie jos darbuotojai skaičiavo senolės pinigus. „Bet aš nemačiau tikrai. Stovėjau nugara. Kokia ten buvo suma, aš tikrai nemačiau, bet ji išvažiavo su pinigais, – teigė kaimynė Nadežda. – Praeidama viena moteriškė mums pasakė: „Kad aš turėčiau tiek pinigų, tai mane taip pat išrašytų iš šitos ligoninės“.

Į slaugos ligoninę išvežta senolė po poros mėnesių mirė. Ją laidoti apsiėmusios įmonės darbuotojas teigia iš slaugos namų gavęs velionei priklausančius 700 eurų. „Pagal aktą viskas yra užfiksuota. Mums perdavė tas santaupas“, – teigė laidojimo įstaigos atstovas Bronislovas Polonskis.

Kaimynė Nadežda
Stovėjau nugara. Kokia ten buvo suma, aš tikrai nemačiau, bet ji išvažiavo su pinigais. Praeidama viena moteriškė mums pasakė: „Kad aš turėčiau tiek pinigų, tai mane taip pat išrašytų iš šitos ligoninės

Slaugos ligoninė, kurioje gulėjo senjorė, paaiškino, kad pacientę iš Vilniaus atlydėję socialiniai darbuotojai paliko 800 eurų. Iš jų apie 100, anot ligoninės, buvo išleista moters reikmėms. „Jie perdavė voką, jis buvo užklijuotas, – teigė socialinė darbuotoja Vilma Tebėrienė ir įvardijo, kad voke buvo 800 eurų „su centais“. – Paliko mums, o mes viską naudojom, ką reikėjo. Vaistų ar tepalo, ar kažko. Valgyt norėjo moteriškė. Bet mes nedaug išleidom.“

Socialinė darbuotoja teigia, kad likusią sumą perdavė įmonei, kuri atvažiavo paimti senolės kūno. „Viskas buvo surašyta perdavimo akte. Gal 713 eurų su centais atidavėme“, – teigė V. Tebėrienė.

Velionės kaimynės

Sostinės ligoninės, iš kurios pacientė, anot slaugos ligoninės darbuotojų, buvo atvežta su aūtuoniais šimtais eurų, atstovai, paaiškinti, su kokia iš tikrųjų suma pas juos atvyko pacientė, atsisako. Esą to neleidžia įstatymai.

Kaimynai teigia, kad senolė išsivežamus pinigus parodė kartu buvusiems socialiniams darbuotojams, tačiau socialinė darbuotoja teigia jokių pinigų nemačiusi. „Mes tikrai jokių pinigėlių nematėme, kad ten mėtytųsi pinigėliai, – LNK žinioms teigė socialinė darbuotoja Arina Višnevska. – Matote, mūsų darbas buvo ją nuvežti, palydėti kaip vienišą asmenį iš vienos įstaigos į kitą įstaigą. O finansinės atsakomybės jokios kai nenešame, tai dėl pinigėlių tikrai nieko negaliu pasakyti.“

Tačiau socialinės paramos centro žurnalistams atsiųstas atsakymas liudija, kad pacientės pinigus socialiniai darbuotojai matė. „Pro buto duris pastebėta, kad kambariuose labai netvarkinga, daug šiukšlių, visur išmėtyti daiktai, ant grindų prie įėjimo mėtosi pinigai“, – teigiama LNK žinioms atsiųstame atsakyme.

Socialinės paramos centro atsakymas
Pro buto duris pastebėta, kad kambariuose labai netvarkinga, daug šiukšlių, visur išmėtyti daiktai, ant grindų prie įėjimo mėtosi pinigai.

Savivaldybės darbuotojai teigė, kad socialiniai darbuotojai ligonio pinigų imti saugoti negali. Tik greitosios pagalbos medikai turi teisę patikrinti paciento rankinuką, kišenes, registruoti rastus pinigus ar papuošalus tada, kai jis be sąmonės. Jei sąmoningas – to nedaro, net jei jis sunkiai orientuojasi aplinkoje.

Savivaldybės atstovė Rimanta Ražonskaitė LNK teigė, kad toks atvejis turėtų priversti institucijas peržvelgti, kam ir kokias atvejais galima perimti pacientų pinigus ir kaip reikėtų tai fiksuoti.

„Jeigu ten pareigūnai buvo atvykę tuo metu, kai vežė, tai turėjo viską fiksuoti. Ir kokius dokumentus pasiima, ir kokią pinigų sumą“, – kalbėjo policijos pareigūnė Ramunė Juškevičiūtė.

Tai ne vienintelė problema, su kuria susidūrė velionės kaimynės. Mirus senolei buvo atsisakyta ją laidoti bendrame kape, kuriame buvo palaidotas jos vyras. Kapinių atstovai tai daryti atsisakė teigdami, kad jų pavardės skiriasi. Daugiau apie tai skaitykite čia.