Konservatorius Valdas Benkunskas DELFI teigė, kad pirmadienio popietę vyks miesto tarybai priklausančių konservatorių posėdis, kuriame bus tariamasi dėl vieningos pozicijos.

Jo teigimu, frakcija oficialią poziciją dėl situacijos paskelbs tik po posėdžio. Posėdyje taip pat kviečiamas dalyvauti ir miesto meras Remigijus Šimašius.

Nors taryboje dirbantys konservatoriai vieningos pozicijos dar neturi, TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis savo poziciją jau yra išsakęs.

„Pašalinta atminimo lenta turi būti grąžinta, nes meras neatsargiai (o gal ir apgalvotai) pasisakydamas, kad yra prieš totalitarizmą ir su juo siejamus simbolius atveria Pandoros skrynią. Norėčiau priminti dar keletą su totalitarizmu ir kolaboravimu susijusių simbolių – visi „ir tuomet dirbome Lietuvai“ sudėti į vieną gretą su Ramanausku Vanagu ir Sausio 13-osios aukomis, ir jei jau kalbam apie ten vieną gretą – Seime yra frakcija, kurios dalis narių yra kolaboravę su totalitariniu režimu. Net nepradėsiu kalbos apie Cvirkas, Salomėjas ir kitų kolaborantų vardo gatves“, – „Facebook“ tinkle rašė G. Landsbergis.

Konservatorių pirmininkas retoriškai klausė, ar meras išliks vienodai teisingas visiems. „Ar meras pradėjęs kultūrinį karą, išliks vienodai teisingas visoms Kraujo žemių aukoms? Po šio vienasmenio, nederinto, neišdiskutuoto veiksmo, kaip įžeidimas atrodo laisvos šalies sostinėje esantys sovietinių totalitarinių kolaborantų simboliai. Ar čia drąsos nebeužteks?“ – klausimus ddėstė G. Landsbergis.

DELFI primena, kad pasipiktinimas kilo po to, kai Vilniaus miesto savivaldybei priėmus sprendimą nuimti lentą ji buvo nuimta paryčiais, nė neįspėjus Vrublevskių bibliotekos, ant kurios sienos ji kabėjo, darbuotojų.

Atminimo lenta Generolui Vėtrai buvo nukabinta šeštadienį paryčiais. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas DELFI sakė, kad biblioteka nebuvo gavusi nei žodžiu, nei raštu jokio įspėjimo apie savivaldybės ketinimus.

„Kai mums, bibliotekos administracijai, paryčiais budėtojas paskambino tai tos pirmos valandos, kol pasirodė BNS pranešimas, buvo labai sunkios. Mes nežinojome, kas iš tikrųjų įvyko, ir patys labai jautriai reagavome, nes ne taip seniai tą lentą jau vienas piktavalis asmuo buvo sudaužęs. Tada visko prisigalvojome“, – sakė S. Narbutas.