„Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad, gavus tiesioginį Rusijos Federacijos saugumo tarnybos vadovybės nurodymą, Rusijos saugumo tarnybos pakrančių apsauga Kerčės sąsiauryje įvykdė ginkluotos agresijos prieš Ukrainos karinius laivus „Nikopol“, „Berdiansk“ ir buksyrą“, – teigiama išplatintame pranešime.

Skelbiama, kad, pažeisdama tarptautinės jūrinės teisės normas, Rusijos Federacijos pakrančių apsauga neteisėtai, panaudodama ginklus, užblokavo kelią Ukrainos karo laivams Kerčės -Jenikalskio kanale Kerčės sąsiauryje, o tai padarė pasitelkę tanklaivį „NEYMA“.

Anot portalo inforesist.ru, laivo užėmimą sankcionavo pats naujai išrinktas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Tai - pirmoji tokio masto neseniai kadenciją pradėjusio šalies vadovo operacija ir tuo pačiu - pirmoji antirusiška operacija.

„Tokie neteisėti veiksmai prilygsta prievartiniam, pasitelkus ginklus, Ukrainos karo laivų su 24 narių ekipažu, perėmimui“, – teigiama atstovai.

Dėl tanklaivio „NEYMA“ veiksmų Kerčės-Jenikalskio kanale Kerčės sąsiauryje Ukrainos saugumas kartu su Ukrainos karine prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. Remiantis tyrėjų šiuo metu surinktais duomenimis, pateikti įtarimai penkiolikai Rusijos Federacijos karinės vadovybės asmenų.

Liepos 24 dieną, remiantis Ukrainos pasieniečių suteikta informacija, į Izmailo uostą su Rusijos Federacijos vėliava atplaukė tanklaivis „Nika Spirit“, kuris, remiantis tarptautinės informacinės sistemos EQUASIS, taip pat identifikuojamas kaip „NEYMA“, kuriuo ir buvo blokuojama laivyba Kerčės sąsiauryje.

Informuojama, kad, norėdami nuslėpti jo dalyvavimą neteisėtuose veiksmuose Kerčės sąsiauryje 2018 metų lapkričio 25 dieną, laivo savininkai pakeitė jo pavadinimą į „Nika Spirit“.

Dabar Ukrainos saugumo tarnybos tyrėjai, kariniai prokurorai ir pasieniečiai sulaikytame tanklaivyje baigia Ukrainos teismo sankcijonuotus tiriamuosius veiksmus – atlikta krata, dokumentų poėmiai, perimti radijo ryšio pakalbių įrašai konflikto metu, laivo žurnalai. Taip pat apklausta laivo įgula. Minėtasis laivas pripažintas daiktiniu įrodymu, ketinama prašyti teismo leisti jį areštuoti.

Remiantis Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos bei karinės prokuratūros iniciatyva, 2019 metų kovo 19 dieną Ukrainos prezidentas pasirašė trejus metus galiojantį įsaką Nr. 28. Juo prieš bendrovę „Juvas Trans“ imtasi specialių ekonominių sankcijų ir kitų ribojančių priemonių, o konkrečiai – blokuojami bendrovės aktyvai, ribojamos prekybos operacijos, draudžiama dalyvauti privatizacijoje, nuomotis valstybės turtą ir t.t.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr.

„Juvas Trans“ – Kerčės laivų remonto gamyklos savininkas. Būtent šios gamyklos teritorijoje buvo laikomas tanklaivis „Neyma“, prieš užblokuodamas Kerčės-Jenikalskio kanalą.

Kaip skelbia naujienų agentūra UNIAN, 2018 metų lapkričio 25 dieną Rusija užblokavo laivybą Kerčės kanale, pasitelkusi jūrinį vilkiką „Jany Kapu“ ir katerius „Berdiansk“ bei „Nikopol“, kurie tuo metu vykdė planinį plaukimą iš Odesos į Mariupolį. Okupantai į nelaisvę paėmė 24 Ukrainos karius, trys iš jų buvo sužeisti. Ukrainiečiai buvo apkaltinti neteisėtai kirtę sieną su Rusija (už tai gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų).

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr.

Vienas Rusijos senatorius ketvirtadienį pareiškė, kad tanklaivio sulaikymas yra „piratiškas užgrobimas“.

„Dabar Jungtinių Tautų jūrų tribunolas visokeriopai gali aiškintis, nes tai – svetimų laivų užgrobimas – yra būtent jo kompetencija. Štai tegul ir aiškinasi“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

„To negalima tapatinti su įvykiais Kerčės sąsiauryje. Tada Ukrainos laivai įvykdė Rusijos valstybės sienos pažeidimą, o šiuo atveju mūsų laivas [„Nejma“] buvo uoste. Jį sulaikė ir užgrobė“, – piktinosi senatorius.

Ukrainos saugumo tarnybos nuotr.