Per ilgus skurdo ir represijų dešimtmečius po Korėjos karo iš izoliuotos Šiaurės Korėjos į jos demokratinę pietinę kaimynę pabėgo maždaug 30 tūkst. žmonių, tačiau pabėgimai priešinga kryptimi yra itin reti.

Buvusio Pietų Korėjos užsienio reikalų ministro Choe Dok-shino sūnus Choe In-gukas šeštadienį atskrido į Pchenjaną, pranešė Šiaurės Korėjos propagandos svetainė „Uriminzokkiri“

Jo tėvas mirė 1989 metais, praėjus 3 metams po pabėgimo į Šiaurės Korėją.

Oro uoste nufilmuotame ir svetainėje sekmadienį paskelbtame vaizdo įraše 72 metų Choe In-gukas sako atvykęs į Šiaurės Korėjos sostinę „gyventi“.

„Negaliu rasti žodžių, kad išreikščiau dėkingumą mane priėmusiai Respublikai“, – sakė jis vaizdo įraše.

Atvykėlis pridūrė nusprendęs gyventi Šiaurėje, kad „išpildytų (savo tėvų) norą“.

Pietų Korėjos suvienijimo ministerija pirmadienį sakė, kad iki šio pranešimo jai nebuvo žinoma apie Choe In-guko išvykimą. Ministerija taip pat nurodė, kad nepersekioja žmonių, nes „gerbia judėjimo laisvę“.

Praeityje labai nedidelis skaičius Pietų Korėjos gyventojų yra pabėgę į Šiaurės Korėją dėl ekonominių sunkumų, tačiau Pchenjanas daug žmonių sugrąžino, nes šie nepalaiko jo propagandos.

Dėl daugybės branduolinių ir ilgojo nuotolio raketų bandymų sankcijas išgyvenantis Pchenjanas į Pietų Korėją bėgančius savo piliečius vadina visuomenės „atmatomis“. O tie, kuriems pavyksta pabėgti, pasakoja apie „žiaurų režimo elgesį su savo piliečiais“.

Praėjusią savaitę vienas Pietų Korėjos generolas buvo atleistas dėl spragų pasienio apsaugoje, kai žvejybiniam laivui su keturiais žmonėmis iš Šiaurės Korėjos pavyko perplaukti pro budriai saugomą jūros ruožą ir prisišvartuoti krante.