2017 metais Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai pradėjo vykdyti tyrimą, kuriame dalyvavo 1077 vyrai. Mokslininkai analizavo ilgalaikius vyrų fizinio aktyvumo įpročius ir lygino juos su pačių tyrimo dalyvių nurodytų libido lygiu. Ir jie pastebėjo akivaizdžią tendenciją, apie kurią retai kalbama.

„Jeigu esate vyras ir treniruojatės daug valandų arba itin intensyviai, jūsų lytinis potraukis sumažėja, – nurodė tyrimo autorius, sporto fiziologijos ir mitybos profesorius Anthony Hackney‘is. – Ir nors šiuo metu trūksta tvirtų įrodymų, yra pagrindo įtarti, kad moterų atveju situacija gali būti panaši.“

Kodėl sportas veikia lytinį potraukį?

Pažvelkime į tai, ką žinome apie ryšį tarp fizinio aktyvumo ir lytinio potraukio. Skirtingai nuo A. Hackney‘io tyrimo, moksliniai tyrimai, kurių metu tiriamas moterų lytinis susijaudinimas, dažniausiai dėmesys sutelkia į moters lytinių organų staigią reakciją į vieną fizinio aktyvumo sesiją. Ir rezultatai leidžia teigti, kad raudonis veide atkartojamas ir apačioje.

„Lytinis susijaudinimas priklauso nuo kraujo pritekėjimo į intymiausią vietą – sakė sekso tyrinėtoja mokslų daktarė Tierney Lorenz. – Todėl logiška būtų manyti, kad viskas, kas skatina kraujo pritekėjimą, įskaitant ir fizinį aktyvumą, sustiprins seksualinį jausmą.

1996 metais mokslų daktarė Cindy Meston, dabar vadovaujanti Ostine veikiančio Teksaso universiteto Seksualinės psichofiziologijos laboratorijai, paprašė 15 moterų 20 minučių minti dviratį, o vėliau joms parodė erotinį filmą. Toks trumpas vidutinio aktyvumo seansas paskatino moterų simpatinę nervų sistemą sukelti lytinį susijaudinimą. O kai buvo parodytas erotinis filmas, padidėjo „vaginalinio pulsavimo amplitudė“. 2012 metais mokslų daktarė Tierney Lorenz atkartojo šiuos tyrimo rezultatus, tačiau vietoj dviračių ji naudojo bėgimo takelius.

„Vidutinio intensyvumo simpatinės nervų sistemos veikla paruošia moterų organizmą patirti didesnį lytinį susijaudinimą, skirtingai nuo labai mažo ar labai didelio simpatinės nervų sistemos aktyvumo lygio, – sakė mokslininkė. – Taigi, pajusite skirtumą, jeigu esate ramybės būsenoje arba patiriate didelį fizinį stresą.“

Ir būtent iš čia ir kyla argumentas, kad per intensyvi fizinė veikla neigiamai veikia intymų gyvenimą.

Kiek sporto yra per daug?

Tos 20 vidutinio intensyvumo fizinės veiklos minučių minėto tyrimo metu, kuomet buvo užfiksuotas energijos sunaudojimo lygis, prilygstantis maždaug 70 proc. maksimalaus širdies pulso, šiais laikais vidutiniam sportuoti mėgstančiam žmogui būtų labai mažai.

Dabar žmonės gali sportuoti trumpai, bet itin intensyviai , arba kelis kartus per savaitę dirbti su dideliais svoriais. Ir tai daro įtaką žmonių intymiam gyvenimui.

A. Hackney‘is tokią situaciją siūlo įsivaizduoti kaip apverstą U raidę. Iki tam tikro lygio fizinis aktyvumas skatina lytinį potraukį, nes stimuliuoja simpatinę nervų sistemą. Tačiau viršiję ribą žmonės smukdo savo lytinį potraukį. Be to, į fizinio aktyvumo perteklių moterys yra linkusios reaguoti jautriau nei vyrai.

„Kai moterys sportuoja itin ekstremaliai iki aukšto ištvermės lygio, gali išsivystyti hipopituitarizmas (retas susirgimas, kuomet hipofizė nebegamina ar gamina per mažai vieno ar daugiau joje gaminamų hormonų), tad sumažėja testosterono ir estrogeno lygis“, – paaiškino Endokrinologų draugijos atstovas, profesorius Peteris Sonksenas.

„Moterims reikia tam tikro kūno riebalų kiekio užtikrinti reprodukcinės sistemos su visais jos hormonais veiklą. Tad, jeigu sportuojant itin sumažėja riebalinis sluoksnis, organizavimas tarsi išjungia moters galimybę pastoti. Tad yra logiška šį ryšį perkelti ir lytiniam potraukiui“, – jam antrina docentė Lisa Dawn Hamilton.

Be to, nemažai moterų yra priverstos anksti keltis į darbą, praleisti pietų pertraukas dirbdamos ir vėlai gultis. Tad nenuostabu, kad dažnai jos mažiausiai galvoja apie seksą.

Svarbų vaidmenį vaidina ir dubens dugnas

Kitas svarbus intymaus gyvenimo dalyvis yra moters dubens dugnas. Itin sportiškų moterų raumenys šioje vietoje gali būti tokie įtempti, jog tai apsunkina lytinius santykius.

„Atletėms paprastai nustatomas didelis dubens dugno raumenų tonusas ir tai dažnai yra siejama su skausmu lytinių santykių metu, – paaiškino fizioterapeutė Julia Di Paolo. – Makštis yra sukurta taip, kad užsidarytų, kai joje nieko nėra. Tačiau priverstinai išplėskite audinį, kurio tonusas yra itin didelis, ir smegenys suvoks tai kaip skausmą.“

Julia Di Paolo pripažįsta, kad kol kas trūksta mokslinių duomenų paaiškinti, kodėl toks raumenų hipertoniškumas yra taip dažnai fiksuojamas tarp itin intensyviai sportuojančių moterų, tačiau manoma, kad tai gali būti susiję su tuo faktu, jog dubens dugnas gali būti laikomas vidiniu geros sportinės liemenėlės atitikmeniu.

„Jis turi absorbuoti šoką ir sulėtinti judesnį, tuo pačiu metu palaikydamas dubens organus. Panašiai veikia keturgalviai raumenys, kai bėgame nuo kalno“, – paaiškino specialistė. Kitose vietose įsitempę raumenys taip pat gali trukdyti. „Įsitempę blauzdų raumenys gali traukti žemyn pakinklines sausgysles, tad dubuo pakrypsta, o dubens dugno raumenys įsitempia“, – sakė ji.

Štai kodėl tarpvietės raumenys nebemoka atsipalaiduoti, paaiškino Julia Di Paolo.

Tad ką daryti, kad galėtumėme mėgautis ir sportu, ir seksu? Sporto edukatorius Pete'as McCallas siūlo sporto sesijas apriboti iki 45 minučių. „Norėdami apsaugoti savo lytinį potraukį, apribokite didelio intensyvumo sporto sesijas iki 40–45 minučių iki dviejų ar trijų kartų per savaitę“, – patarė jis.

Savo ruožtu vyrų sportininkų lytinį potraukį tyrinėjęs A. Hackney‘is ragina atlikti daugiau mokslinių tyrimų su moterimis. „Tai yra labai svarbu, – mano jis. – Mes daug žinome apie reprodukcinės disfunkcijos išsivystymą, atlečių amenorėją (mėnesinių dingimą), tačiau būtina atkreipti dėmesį į kitas pasekmes, pavyzdžiui, susilpnėjusį lytinį potraukį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)