1. Mikropertraukėlės. Poilsis tarp darbų neturi būti ilgas. Net minutės – ar dar trumpesnė − pertrauka, kurias tyrėjai vadina „mikropertraukėlėmis“, gali uždirbti dividendų. Pabandykite štai ką:

20−20−20 taisyklė. Prieš imdamiesi užduoties, nusistatykite chronometrą. Kas dvidešimt minučių dvidešimčiai sekundžių nukreipkite žvilgsnį šalin į kokį nors objektą už šešių metrų. Jeigu dirbate kompiuteriu, ši trumputė pertraukėlė leis pailsinti akis ir pagerins laikyseną − ir viena, ir kita padeda sumažinti nuovargį.

Atsineškite vandens. Tikriausiai jau turite vandens butelį. Įsigykite mažesnį. Kai jis ištuštės – o ištuštės, nes jis nedidelis, – nueikite prisipilti vandens. Triguba nauda: vanduo, judėjimas, atsistatymas.

Pasisukinėkite, kad „persikrautų“ galva. Tai pati paprasčiausia pertrauka. Atsistokite ir minutę pasimankštinkite: purtykite rankas ir kojas, patampykite raumenis, pasisukinėkite visu kūnu ir vėl atsisėskite.

2. Judėjimas. Dauguma per daug sėdime ir per mažai judame. Taigi per pertraukas daugiau pajudėkite.

Kas valandą penkias minutes pasivaikščiokite. Penkių minučių pasivaikščiojimo pertrauka labai naudinga. Tai pasiekiama daugumai žmonių. O ypač naudinga duburio valandomis.

Atlikite jogos pratimų. Jogos pozų galima padaryti tiesiog prie stalo – pasivažinėti kėdėje, atpalaiduoti riešus, pasilankstyti į priekį, – taip atpalaiduosite įtampą kakle ir strėnose, palankstykite pirštus, atpalaiduokite pečius. Galbūt tai tiks ne visiems, bet pabandyti gali kiekvienas. Tiesiog įveskite „įstaigos joga“ į kompiuterio paiešką.

Padarykite atsispaudimų. Taip, atsispaudimai. Savaitę per dieną padarykite po du. Paskui kitą savaitę − po keturis, o dar po savaitės − šešis per dieną. Pagerinsite širdies ritmą, nusipurtysite kognityvinius voratinklius ir galbūt šiek tiek sustiprėsite.

3. Pertrauka gamtoje.

Gali pasirodyti šiek tiek hipiška, bet vienas tyrimas po kito liudija teigiamą gamtos poveikį. Be to, žmonės nuolat neįvertina, kaip daug geriau jie pasijunta gamtoje. Pasirinkite:

Pasivaikščioti lauke. Jei turite kelias minutes ir esate netoliese vietinio parko, nusiraminkite jame. Jeigu dirbate namuose ir turite šunį, išveskite jį pasivaikščioti.

Išeiti į lauką. Jeigu už pastato yra medžių ir suolelis, geriau pasėdėkite ten, o ne viduje.
Dėtis, kad esate lauke. Jeigu nieko daugiau negalite, kaip tik nukreipti akis į kambarinius augalus arba medžius už lango, ką gi – tyrimai rodo, kad net tai naudinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)