„Organiniais chloro junginiais užterštos naftos išpumpavimas iš Lenkijos krypties naftotiekio Baltarusijoje tęsiamas. Tikėtina, kad kokybiška nafta Lenkijos pasienį pasieks birželio 8-9 dienomis“, – sakė „Transneft“ prezidento atstovas spaudai Igoris Deminas.

Naftos tiekimas iš Rusijos vamzdynais į Europą ilgam sutriko balandžio 19-ąją, „Družba“ naftotiekyje netoli Samaros miesto atsišakojančiame Ust Lugos ir Baltarusijos kryptimis, buvo nustatytas didelis kiekis dichloretano – toksiškos, stiprų korozijos poveikį turinčios medžiagos.

Dėl to Baltarusija nedelsdama sustabdė naftotiekį Uneča-Polockas, smarkiai sumažino savo naftos perdirbimo įmonių gamybos pajėgumus, siekdama išvengti jų įrengimų sugadinimo, laikinai nutraukė naftos produktų eksportą. Buvo sustabdytas užterštos rusiškos naftos tranzitas į Lenkiją, Vokietiją, o per Ukrainą – į Vengriją, Slovakiją, Čekiją.

Kokybės standartus atitinkanti nafta „Družba“ rezervine atšaka į Baltarusijos naftos perdirbimo įmones sumažintomis apimtimis pradėta tiekti praėjusio mėnesio pradžioje, o užteršta nafta, kurios šioje vamzdynų sistemoje susikaupė apie 3 mln. tonų, užpumpuojama ir geležinkeliais gabenama į „Transneft“ saugyklas.

Gegužės pabaigoje Rusija atnaujino „švarios“ naftos eksportą Ukrainos kryptimi.