Chosun Ilbo“ rašo, kad Kim Hyok Cholas, atlikęs svarbų vaidmenį rengiant viršūnių susitikimą Hanojuje ir lydėjęs privačiu traukiniu į Vietnamą vykusį Kim Jong Uną, buvo sušaudytas už „aukščiausiojo lyderio išdavystę“.

„Kim Hyok Cholui mirties bausmė įvykdyta kovo mėnesį Mirimo oro uoste. Po tyrimo jis buvo sušaudytas kartu su keturiais Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnais“, – rašo laikraštis, remdamasis neįvardytu šaltiniu.

Kitų myriop nuteistų pareigūnų pavardės nenurodytos.

Paklaustas apie minimą straipsnį, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad Vašingtonas mėgina patikrinti šią informaciją.
„Matėme pranešimą, apie kurį kalbate. Darome viską, ką galime, kad jį patikrintume, – sakė jis žurnalistams Berlyne, kur penktadienį lankosi su vizitu. – Daugiau šiandien neturiu, ką pridurti.“
Kim Hyok Cholas kartu su JAV specialiuoju pasiuntiniu Šiaurės Korėjai Stephenu Biegunu atliko parengiamuosius darbus prieš vasarį Hanojuje įvykusį viršūnių susitikimą.

Pietų Korėjos suvienijimo ministerija, atsakinga už Korėjos pusiasalio reikalus, atsisakė komentuoti laikraščio pateiktą informaciją.

„Chosun Ilbo“ taip pat pranešė, kad Kim Jong Uno vertėja Shin Hye Yong buvo pasiųsta į koloniją atlikti laisvės atėmimo bausmės už klaidą viršūnių susitikimo metu.

Kim Jong Unas

Ji neišvertė naujo Kim Jong Uno pasiūlymo, kai D. Trumpas paskelbė, kad „susitarimo nebus“, ir atsistojęs nuėjo nuo stalo, rašo laikraštis, remdamasis kitu neįvardytu diplomatiniu šaltiniu.

Kim Jong Unas ir D. Trumpas išvyko iš Vitenamo sostinės nesudarę susitarimo. Pinigų stokojanti Šiaurės Korėja Hanojuje reikalavo nedelsiant sušvelninti sankcijas, įvestas dėl jos branduolinės ir balistinių raketų programų. Tačiau derybos žlugo nesutarus, ko Pchenjanas pasirengęs atsisakyti mainais.

Po nesėkmės Hanojuje Šiaurės Korėja ėmė didinti spaudimą ir gegužę po ilgokos pertraukos vėl išbandė keletą mažo nuotolio raketų.

Anot „Chosun Ilbo“, aukštas partijos pareigūnas Kim Yong Cholas, atstovavęs Šiaurės Korėjai branduolinėse derybose su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, taip pat buvo pasiųstas į koloniją.

Balandį Pietų Korėjos parlamento Žvalgybos komitetas pranešė, kad Kim Yong Cholas gavo papeikimą už savo darbą Hanojaus susitikimo metu, nors neseniai buvo paskirtas į Valstybės reikalų komisiją – aukščiausią valdymo organą, kuriam pirmininkauja Kim Jong Unas.

Apie naujus valymus Šiaurės Korėjoje pranešta valdančiosios partijos ruporui laikraščiui „Rodong Sinmun“ ketvirtadienį įspėjus, kad prieš partiją ir revoliucija nukreiptus aktus įvykdę pareigūnai sulauks „griežtos revoliucijos bausmės“.

Ankstesni Pietų Korėjos pranešimai apie valymus ir egzekucijas Šiaurės Korėjoje, kaip vėliau paaiškėjo, buvo netikslūs.

2013 metais „Chosun Ilbo“ klaidingai informavo, kad Šiaurės Korėjos Samdžijono orkestro vadovė Hyon Song Wol buvo sušaudyta už tai, kad žiūrėjo ir platino pornografinio pobūdžio medžiagą.

2016 metų vasarį Suvienijimo ministerija taip pat klaidingai pranešė, kad mirties bausmė buvo įvykdyta Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkui Ri Yong Gilui.